Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyaset Bilimi

Cengiz Çağla

Siyaset Bilimi Gönderileri

Siyaset Bilimi kitaplarını, Siyaset Bilimi sözleri ve alıntılarını, Siyaset Bilimi yazarlarını, Siyaset Bilimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yetenek, deneyim ve bilgi siyasetçinin en önemli donanımlarıdır.
Günlük hayat ve günlük dil içinde kavramlar kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz çağrışımlarla yüklü olarak kullanılır. Siyaset de böyledir. Bizde siyaset çoğunlukla kötü, küçük düşürücü hatta alçaltıcı bir anlamla yüklü olarak dillendirilir. "Oğlum siyasetten uzak dur" sözü Türkçede anne babaların sıklıkla kullandığı bir cümledir. Siyaset, yozlaşma ve çürüme alanı, kirli ve tehlikeli bir faaliyet olarak görülür. Politikacı nabza göre şerbet veren, güzel konuşup alkış toplayan, kitleleri aldatan bir kişi, bir demagog gibi algılanır.
Reklam
İbn Haldun Mukaddime'de devletin ve iktidarın oluş ve bozuluş döngüsü düşüncesini aşamalar teorisiyle formüle etmiştir. Buna göre ilk aşama devletin kuruluş devridir. Devlet ve iktidar, asabiyet üyelerinin ortak çabaları ve belirli bir ahlak anlayışının sonucu olarak ortaya çıkar. Bunu asabiyetin elinde olan gücün kişiselleştiği ikinci aşama izler. Çünkü iktidar ortaklık kabul etmez. Üçüncü aşama, sağlanan siyasal istikrarla birlikte elde edilen imkânlardan faydalanma dönemidir. Dördüncü aşama, istikrarın sadece bir hedef değil, aynı zamanda olması gereken ve yegâne doğru olan durum olarak anlaşılması aşamasıdır. Beşinci aşama ise iktidarı elinde bulunduranın onu keyfi bir şekilde kullanması aşamasıdır. Bu aşamada iktidarı sağlayan güç (asabiyet) etkisiz hale gelmiş, yani yok olmuştur. Bu durumda devlet ya içeride güçlü asabiyet sahibi bir grup tarafından yıkılıp yeniden inşa edilir veya dışarıdan gelen güçlü bir devlet tarafından yıkılarak ömrünü tamamlamış olur.
Reis konumunda olan kişi, yavaş yavaş iktidarı kişiselleştirerek asıl güç sahibi olan asabiyet mensuplarını zamanla yetki ve güçten uzaklaştırır. Böylece iktidara gelmesini sağlayan ve dolayısıyla iktidarda hak sahibi olan unsurların yerine asabiyete mensup olmayan, sadece kendine sadık insanları getirir. Bunun asıl sebebi insandaki ilâhlaşma eğilimidir.
İktidarı sağlamak ve muhafaza etmek için ahlaki faziletlere de sahip olmak gerekmektedir. İktidara yönelmiş olan asabiyetin fiziksel anlamda güçlü ve üstün olması yanında; ahlaki meziyetlere de sahip olduğunu göstermesi ve insanların onu aynı zamanda ahlaki açıdan üstün görmesi icap eder. Eğer onlarda gerekli faziletler mevcut değilse yönetim bir zulüm mekanizması hâline dönüşerek sadece güce ve zorbalığa dayalı bir hâl alır ve ahlaki meşruiyetini yitirir. Böyle bir yönetim varlığını uzun süre devam ettiremez.
Ancak sahip olunan güç zaman içerisinde yok olmak zorundadır. Yani, olgunlaşmış, pekişmiş iktidar, aynı zamanda çökmeye yüz tutmuş iktidardır.
Reklam
Örneğin, İbn Rüşd'e göre, siyaset bilimci öncelikle bireylerden yola çıkarak toplumu tanımalı, ama bu noktada kalmayıp toplumun durumunun düzeltilmesi için tüm çabasını ortaya koymalıdır.
Düzenli bir topluluğun yokluğunda, konuşma eylemi gereksiz olur.
"Bilimsel Söylem" Tanımı
Karl Popper'ın gösterdiği gibi, yanlışlanma ihtimali içermeyen argümanlar bilimsel argümanlar değildir. Bilim, bitmeyen ve bitmeyecek bir süreçtir; sürekli olarak yenilenir.
Sayfa 52 - Bilge Kültür Sanat YayıneviKitabı yarım bıraktı
Siyasetbiliminin Farklı Tanımları
... Çelişkiler belli bir çerçeve içinde ele alındığında, çözülmese bile en azından büyümesi engellenebilir. Bu çerçevenin kurulması da, çelişkinin çözüm yoluna sokulması da, çözülmesi de siyasettir. Ve özellikle bu sonuncusu "başarılı" siyasettir. Geniş kitlelerin mutluluğunu mümkün kılar.
Sayfa 36 - Bilge Kültür Sanat YayıneviKitabı yarım bıraktı
Reklam
“Başka bir dünya mümkün” sloganı çekici bir slogandır, çok geniş kitleleri cezbetmektedir. Ancak esas sorun “nasıl” sorusu sorulduğunda başlamaktadır.
Sayfa 317
Morovia, Konformist adlı romanında, kapitalizmin nasıl sinik bireyler yarattığını, faşizmin bu yalnız ve soyut bireyleri, onların tatmin edilmemiş duygularını nasıl manipüle ettiğini anlatır. Faşizm bu anlamda tatminsizlerin ideolojisidir. Tatminsizler otoriteye itaat ederler ve sinerler. Faşizm kitleleri sindirir, sindirdiği kitlelerin zımni onayı ve korkuları üstünde ayakta durur. Yani, esasında bir kaplandır, ama kâğıttan bir kaplan.
Sayfa 253
Morovia, faşizmin kitap düşmanı olduğunu, iyi kitap kötü kitap ayrımı yaptığını, güzel konuştuğunu ama bir şey söylemediğini ifade eder.
Sayfa 248
Bilim gerçeklik ya da hakikat dediğimiz olguyla ilgili bir söylem geliştirir, hakikate ulaşma iddiasındadır. Eğer mutlak hakikat diye bir şey varsa bilim bunu bulma iddiası taşır, yoksa, yine de bunu aramalıdır. Bilim adamlarının motivasyonunu yaratan ve ayakta tutan da bu süreçten başkası değildir.
Sayfa 52
Reformcu sol diyebileceğimiz sosyalizm, devrimci sol diyebileceğimiz komünizmi alt etmiş görünmektedir. Sosyalizmin otoriter ve antidemokratik biçimleri dünyanın büyük çoğunluğunda popülaritesini kaybetmiştir.
Sayfa 242
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.