Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Platon'dan Zizek'e

Siyaset Felsefesi Tarihi

Kurtul Gülenç

Siyaset Felsefesi Tarihi Gönderileri

Siyaset Felsefesi Tarihi kitaplarını, Siyaset Felsefesi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Siyaset Felsefesi Tarihi yazarlarını, Siyaset Felsefesi Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Yaşamanın artık hiçbir anlamı yok, diye yaşamak, yaşamın ‘anlamı’ olur artık.”
Sayfa 445
Sokrates bir yanlış anlamaydı; tüm iyileşme ahlâkı, Hristiyan ahlâkı da bir yanlış anlamaydı… En göz alıcı gün ışığı, ne pahasına olursa olsun akılcılık; aydınlık, soğuk, dikkatli, bilinçli, içgüdüsüz yaşamın, içgüdülere karşı direnen yaşamın kendisi yalnızca bir hastalıktı -ve kesinlikle “erdem”e, “sağlık”lılığa, mutluluğa geri dönmenin bir yolu değildi.
Sayfa 444
Reklam
“Ne ölümlülerin hayatlarında bulamadıkları altınlar, ne mücevherler, ne insanların çok değer verdikleri gümüş döşekler, ne sonsuz ovalarda kendi kendilerine olgunlaşan ağır başaklar, erdemli insanların düşünceleri kadar parlaktır.”
902 syf.
10/10 puan verdi
Siyaset yapmanın pejoratif karşılandığı biz gibi toplumlarda,siyasetin gerekliliğini kavramamız gerekiyor.Siyaset sadece yalan söyleme işi,retorik değil,insanların bir arada yaşamasını sağlayan bir rabıta.Bu kitap size nasıl siyaset yapıldığını değil siyasal olanın ne olduğunu; büyük felsefeci ve filozofların eşliğinde kronolojik olarak anlatıyor.Birbirinden değerli hocaların kaleme aldığı bu editoryal çalışma,ufuk açıcı ve aydınlatıcı bir metin olarak kütüphanenizde bulunmalı.
Siyaset Felsefesi Tarihi
Siyaset Felsefesi TarihiKurtul Gülenç · Doğu Batı Yayınları · 201432 okunma
Özgürlüğün kaynağı bir şeyi yapabilme gücünün taşıyıcısı olmada değil,kendi olanaksızlığına muktedir olmadadır.
Sayfa 809 - Doğu Batı Yayınları
“Günümüzün sorunu artık ne olduğumuzu keşfetmek değil, olduğumuz şeyi reddetmektir.” Michel Foucault
Sayfa 716 - Doğu Batı Yayınları
Reklam
Akıl tarafından doğrulanamayan her şeyi akıl dışı,bilim dışı addederek insan yaşamını rasyoneline etme çabası veya Nietzsche’nin ifadesiyle “insan yaşamının teorik analizi…insan yaşamının kendisini imkansız hale getirir.”Çünkü “yaşamın teorik analizi tarafsızdır ve bağlılık açısından öldürücüdür;fakat yaşam bağlılık demektir.” Modern insan,tam da bu yüzden,trajik bir varoluş içindedir.Zira insanı yeryüzündeki tüm canlılardan ayıran şey,değerler üretebilen ve bu değerleri amaç edinebilen bir varlık olabilmesidir.Max Weber’in işaret ettiği gibi,”kişi olmanın onuru” bireyin yaşamını oluşturan inançlar ve değerler konusunda vereceği kararlarda yatar.Ne var ki rutinleşmiş,rasyonel ve seküler modern dünyada korunamayacak olan tam da bu nihai değere bağlılıktır.
Sayfa 340 - Doğu Batı Yayınları
Yaşadığımız-Adorno’nun ifadesiyle radikal anlamda kötü olan- bu dünyada hala umut vardır ve bu umudun gerçekleşme yolu,hayalini kurduğumuz “olması gereken”lere doğru,birlikte eylemekten,yani siyasetten geçer.
Sayfa 358 - Doğu Batı Yayınları
Ahlakta “iyi” ve “kötü” dediğimiz şey de,tamamıyla “acı” ve “haz” ile ilişkilidir.İyi söz konusu olduğunda ortaya çıkan şey “sevinç”,kötü söz konusu olduğunda ortaya çıkan şey “acı” ve “hüzün”dür.İyi ve kötü belirsiz olduğu zaman,ortaya çıkan şey “umut” veya “korku”dur.
Sayfa 243 - Doğu Batı Yayınları
Vahyedilmiş bilginin itaatten başka hedefi yoktur.Dolayısıyla hedefiyle olduğu kadar,temelleri ve araçlarıyla da tabii bilgiden ayrılır. Spinoza
Sayfa 230 - Doğu Batı Yayınları
Reklam
Kutsal kitap insanlardan itaatsizlikten başka bir şey istemez ve bilgisizliği değil,yalnızca itaatsizliği mahkum eder.
Sayfa 228 - Doğu Batı Yayınları
“kalabalığı yönetmek için hurafeden daha etkili hiçbir şey yoktur” Quintius Curtius
Sayfa 227 - Doğu Batı Yayınları
Her insan geçmişin ve şimdinin çocuğudur; geleceğin de tasarlayıcısıdır,habercisidir,kurucusudur.
Sayfa 78 - Doğu Batı Yayınları
Zoe ile bios arasındaki ayrımın unutulduğu günümüzde, yalın yaşam en yakın haliyle siyasetin nesnesi olmuş,siyasi bir nitelik kazanmıştır. İktidar mekanizmaları bedene,yaşama,yaşamı çoğaltana,yararlanılabilir olması doğrultusunda insan türüne yönelmiştir. Artık adeta “iyi yaşam”ı -eylemeyi ve düşünmeyi-engellemeye çalışan siyasetin amacı,”kitle üretimi”dir; çünkü insanları yalnızca yalın bedenler olarak çoğaltmayı amaçlamaktadır. Böylece insanım ruhsal-tinsel yanı canlılığa indirgenmiş, siyasi-ahlaksal varoluşu biyolojik varoluşana hapsedilmiştir.Bu,siyasetin de indirgenmesidir;çünkü konusu biyolojik yaşam olan siyaset,kendisini,bu etkinliğiyle tanımlamaya başlamıştır.
Sayfa 59 - Doğu Batı Yayınları
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.