Siyasi ve Edebi Portreler

Yahya Kemal Beyatlı

Siyasi ve Edebi Portreler Sözleri ve Alıntıları

Siyasi ve Edebi Portreler sözleri ve alıntılarını, Siyasi ve Edebi Portreler kitap alıntılarını, Siyasi ve Edebi Portreler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ali Kemal
Ali Kemalin bu kısa devredeki hayatında en ziyade dikkat edilecek şey kimsenin bilmediği, mühim bir noktadır. Ali Kemal, Rumluğa ve Ermeniliğe karşı muhabbetini ve her türlü Türk milliyetperverliğinden nefretini bu kısa devrede, gayrışuûri olarak, edindi.
Bir gün gerçek olduğu anlaşılacak kanaatleri fazla erken söylemenin ne kadar netameli olduğunu da bilirim.
Sayfa 1
Reklam
Muallim Naci'yi Türk şiirinin son peygamberi gibi görürdü Ali Kemal.
Sayfa 66 - İstanbul Fetih Cemiyeti 1950 yayınlarıKitabı okudu
Tevfik Fikret’in lisanına ve şiirine benim neslimden ilk aksülamele ben cüret ettim; mâmâfih onun aleyhinde yazmayan ve ona hürmet eden, onu ilk mürşit gibi telakkî eden bir fert oldum. Galiba beni bilhassa bunun için sevdi.
Sayfa 6
Ziya Gökalp ile aralarında geçen manzum şakalaşmaya dair üstad Yahya Kemal şöyle söylüyordu: “Bana ta’rîz etmek istediği bir gün, kafamı târîhin zevklerine kaptırdığımı vesîle bulmuş: Harâbîsin, harâbâtî değilsin! Gözün mâzîdedir, âtî değilsin! demişti. İrticâl dedikleri nâdir tesâdüfün sevkiyle, ben de kendisine demiştim ki: Ne harâbî ne harâbâtîyim, Kökü mâzîde olan âtîyim.”
..seneler geçtikçe halkın nazarında şâir demek toy, küstah, bâlâpervâz, sünepe, ciddiyetsiz, tufeylî ve bilhassa akılsız ve mektep kaçkını bir mahlûk olarak tecellî ediverdi. Eski zarîfler, şuarâ dedikleri vakit, rindâne yaşar insanları derûnî bir tezyîfle karşıladıkları vakit bile zâhiren hürmet ederlerdi; çünkü bu sınıfın resmîleşmiş bir itibarı vardı; onu ihmâl edemezlerdi. Lâkin zamanımızda şâirler diye bir gençler mevkibi göründüğü vakit istihkarın en pes perdesinden bir mana hâsıl oluyor.
Reklam
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.