Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefeye Sportif Bir Giriş

Sokrates Yeşil Sahalarda

Mathias Roux

Sokrates Yeşil Sahalarda Gönderileri

Sokrates Yeşil Sahalarda kitaplarını, Sokrates Yeşil Sahalarda sözleri ve alıntılarını, Sokrates Yeşil Sahalarda yazarlarını, Sokrates Yeşil Sahalarda yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilinç ve dünya aynı anda yaratılmışlardır. Dünya özü itibari ile dışında olduğu için, özü itibari ile bilince bağlıdır. Sarte / Situations.
Reklam
Bilinci ve dünyayı daha en başından birbirinin karşısına koyduk ve aşılmaz bir ilişki içinde tanımladık. Sakın bilincin dünyaya kavuşmaması çok basit bir şekilde bu hatadan kaynaklanıyor olmasın?
Özellikle vicdan rahatsızlığı bilinç kaybı gibi ifadelerde kendimizle bir nesne gibi ilişki kurduğumuz görülür.
Bilinç ve öz bilinç özdeştir demek “dünyayla bağımızı kuran şey aynı zamanda bizi sürekli olarak ondan koparan şeydir” demektir. Bu çelişki şüphe uyandıracak kadar güzel görünüyor değil mi?
UYKUYA DALMA VE UYKU Uykuya dalma birtakım aşamalardan oluşan fizyolojik bir sürece karşılık gelse de psikolojik olarak biz bu süreci olduğu gibi yaşayamayız. Uykusuzluğun dayanılmaz olması bundandır; istediğimiz kadar yorgun olalım, uykuya dalma aşamasına geçebilmemiz için gerçekten uykuya dalmamız gerekir. Öz bilinç uykuya daldığımız ölçüde azalmaz; fakat sürekli uyanıklık hali ile karşılaştırdığımızda, uykuya giden bir sürece dair belirtilerin ortaya çıkmasını bekleriz. Oysa bu beklenti bizi uykudan uzaklaştırır.
Reklam
durağanlığın birbirinden farklı iki hali vardır; uyanıklık ve uyku.
Bilincin dereceleri ifadesinin bir anlamı yoktur çünkü Düşünceden arınmış bilinç ancak düşünceyle mümkündür. Yani zayıf bilinç ancak yüksek bilinçte buluna bilir.
Problem şu her bilinç hali zorunlu olarak öz bilinci de içermez mi? Eğer öyleyse, daha az ya daha az bilinçli olmayı istemek mümkün değildir.
Öyleyse doğru hareket etmek için bilinçsizliğe mi ihtiyaç var. Biz verilen talimatları unutmalı mıyız? Örneğin “Kendimize şu an bisiklet sürüyorum demeyi bıraktığımız an bisiklet sürmeyi öğrenmişiz oluruz.”
Reklam
Garip paradoks, bilinç bir eylemin ortaya konulmasını hem koşuludur hem de onun önünde bir köstektir.
Eyleme dair bilinç eylemin kendisini sorun haline getirir.
DÜŞÜNENİN ALLAH BELASINI VERSİN Maça fazla odaklandığı için oyunun içine giremiyor. Kendisi orada fakat aklı başka yerde; olayın her anında mevcut olmak istediği için olayın kendisini yaşayamıyor. Bir çeşit aşırı duyarlılıktan mustarip.
Bir futbolcu lotodan para kazandığı anda futbol oynamayı bırakmayacaktır. Demek ki futbolcunun bu sözde ekmek kapısı aslında işten ziyade bir boş zaman aktivitesi, hatta bir işten ziyade bir boş zaman aktivitesi, hatta bir eğlencedir.
İnsanların arzularının gerçekleşmesi gerçekleşmesinden yeğdir. Heraklitos
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.