Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2

Erhan Afyoncu

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2 Gönderileri

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2 kitaplarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2 sözleri ve alıntılarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2 yazarlarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş yılları 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşından sonra başlar.Osmanlılar, ilk defa bu savaşta tek bir ülkeye karşı ağır bir mağlubiyete uğramış ve bundan sonra bir daha belini doğrultamamıştır. Bunda da en önemli sebeplerden birisi 1739'daki başarıdan sonra tehlike geçti diye yapılmakta olan askeri yeniliklerin terk edilmesi ve rehavet ortamına girilmesidir. XVIII.yüzyılın sonlarından itibaren sanayi inkılabının meydana getirdiği gelişmeler sebebiyle Avrupalı devletlerle ara gittikçe açılmış ve olaylar tamamıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun aleyhine gelişmiştir.
Müslüman Türklerin yaşadığı Kırım'ın,Rus hakimiyetine geçmesi,Türk milletinde şiddetli tepki ve üzüntü meydana getirirken,Kırım'ın geri alınması arzusu uzun yıllar Osmanlı politikasının temelini oluşturmuştur.Ayrıca,Kırım'ın Osmanlı hakimiyetinden çıkması,Karadeniz kıyıları,Anadolu,Boğazlar ve İstanbul'un Rus tehdidine maruz kalmasına sebep olduğu gibi,Osmanlı ordusunun Tatar kuvvetlerinin yardımından da mahrum kalmasına yol açmıştır.
Reklam
17 Temmuz 1774'de imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması Osmanlı tarihinin en ağır antlaşmalarından birisiydi. Bu antlaşmayla 1475'ten itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olan Kırım Hanlığı sözde istiklâline kavuşarak Osmanlı idaresinden ayrılmıştı.Bu durum Kırım'ın Rus idaresine girmesinin ilk basamağını teşkil etmiş,Rusya'nın Lehistan'ı paylaşmayı bitirdikten sonra,1783'de Kırım'ı işgal ederek topraklarına katmasına vesile olmuştur.
Paul Wittek,Rumeli'nin Osmanlılar için "varlık sebebi" olduğunu,Balkan Harbi sonunda Osmanlıların varlık sebeplerini yitirdiklerini söyler.İlber Ortaylı'da,Osmanlı Devleti'nin fiilen 1912'de sona erdiğini belirtir.Yukarıda bahsettiğimiz gibi Rumeli olmasa Osmanlı İmparatorluğu da olmazdı.Bu yüzden Osmanlı İmparatorluğu'nun anavatanı Rumeli'dir.
Osmanlı devlet teşkilatında kurulan ilk yönetim birimlerinin Rumeli adını taşıması ve bunların teşrifatta daha sonra kurulan Anadolu adlı birimlerden önde gelmesidir.Örneğin,Rumeli Beylerbeyliği'nin Anadolu Beylerbeyliği'nden,Rumeli Kadıaskerliği'nin Anadolu Kadıaskerliği'nden üstün olması.
Osmanlı Beyliği'nin yayılma alanı uygun fırsatlar çıkmadığı takdirde Rumeli olmuştur.Osmanlı Beyliği'nin Rumeli'de kuvvetlendikten sonra Anadolu'yu içine aldığına dikkat etmek gerekir.Devletin ana siyasi organizasyonunu sağladığı bölge de Rumeli'dir.
Reklam
Osmanlı idaresi yaptığı propagandayla İslam'ın ananevi müsamaha politikası çerçevesinde gayri müslimlere can ve mal güvenliği ile dinlerinde serbestlik tanıyor ve eski feodal bağlılıklarından kurtarıyordu.
Halil İnalcık, Osmanlı fetihlerinin kılıçtan ziyade istimâlet(gönül çekme) ismi verilen uzlaştırıcı bir politika ile gerçekleştirildiğini belirtir. İstimâlet, Müslüman olmayan ahalinin çeşitli vaatlerle kazanılması sayesinde Osmanlı hakimiyet sahasının genişletilmesisir.
Osmanlı İmparatorluğu kuvvetli örgüt yapısı sayesinde birbirinden çok farklı özelliklere sahip toprakları uzun süre idare edebilmiştir. Özellikle sınır boylarında iyi bir istihbarat ağı oluşturulmuştu. 1561'de İstolni Belgrad Sancakbeyi Hamza, Habsburgların kendisini büyük bir ordu göndermekle tehdit etmeleri üzerine elçiye şu cevabı vermişti: "Hiçbir yerde askeriniz yok.Olsa benim bilmem lazım,çünkü benim casusum 6 yıldır Beç( Viyana)'de oturur,orada karısı,çocuğu var; bu adam isterse kilisede ayin eder,isterse memur,isterse Nemçeli,isterse Macar olur; isterse mükemmel çapacıdır,isterse asker olur,isterse topallar isterse senin gibi sağlam bacakla gezer ve her türlü dili bilir".
160 syf.
·
Puan vermedi
Sıkmayan tarih okuması
Erhan Afyoncu sorularla Osmanlı İmparatorluğu (esasen devlet) serisinin bu ikinci kitabında Rumeliye geçiş ve II. Murat dönemi ile devam eder. Ayrıca değeri pek bilinmeyen ve yazılmayan Yavuz Sultan Selim ve Sokolović ailesinden Sokollu Mehmet Paşa ile devam eder.
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 2Erhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 200994 okunma