Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kazakistan´da Şiddet ve Mülksüzleşme

Sovyet Sonrası Karmaşa

Joma Nazpary

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kazak bir öğretmen şöyle demişti: "Dinlenme hakkım yok. Tatilim var, ama maaşım ancak kendime ve eşime Iccykkul'a gidecek bilet almaya yetiyorken dinlenmek benim neyime."
1970'lerden beri tüm dünyaya dayatılmakta olan reformların asıl amacı küresel bir ucuz emek ekonomisi yaratmaktı. Devlet mallarının özelleştirilmesi, sıkı bütçe politikaları, fabrikaların kapatılması ve işçilerin çıkarılması, sosyal hizmetlerin kısılması, fiyatların serbestleştirilmesi ve yabancı mallar üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması bu reformların temel uygulamalarıydı.
Reklam
Mira şöyle demekteydi, "Geleceğim yok, patron istediği an beni kovabilir, hasta olsam kimse benimle ya da oğlumla ilgilenmez. Sigortam yok." Sendika üyesi olup olmadığını sorduğumda, kapitalistlerin (kendi sözleri) sendika sevmediğini, Sovyet dönemindeki sendikaların artık bulunmadığını söyledi.
Kazak bir kadın yabancılara ve hükümete şöyle çalmaktaydı: "Faturalar zamanında ödenmezse Belçikalıların gazı kesecekleri söyleniyor. Maaş ödemeleri aylarca geciktirilirken insanlar faturaları zamanında nasıl ödesinler?" Sonra eklemişti: "Önderlerimiz işletmelerimizi yabancılara rüşvet karşılığı satıyorlar. Almatı Tütün'ü Amerikalılara, Karagandy Çelik'i İngilizlere sattılar, şimdi de gazı Belçikalılara satıyorlar. Bu utanç verici."
Kagarlitsky' nin (1988) gözlemlerine göre, perestroika ve glasnostan birbirlerine karşıt iki beklenti söz konusudur. işçiler ve köktenci gruplar sosyalist demokrasi; seçkinler ise kapitalist dönüşüm beklentisi içine girerler.
Sovyet zamanı bolluğun, sosyal güvencenin, güvenin, ahlakın, cömertliğin, istikrarın, öngörülebilir bir yaşamın ve toplumsal barışın olduğu bir dönem ; idealize edilen bu geçmişe duyulan büyük özlem her fırsatta dile getiriliyor.
Reklam
Hükümet 1995 yılında bütçe açığını kapatmak için bankalardan aldığı krediyi geri ödeyemeyince, bu bankalar enerji sektöründekiler de dahil devletin en iyi işletmelerine el koydular. Bu olay Rus ekonomisinin finans/endüstri "oligarşi"sinin kıskacına girmesine neden oldu. Oligarşinin temsilcilerinden biri olan Berezovski'ye göre l 996'da Rus ekonomisinin yarısı yedi oligarşik grubun elinde bulunuyordu.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.