Bir İspinozun Sevgi Çağrısı

Spinoza

Kenan Sarıalioğlu
Tahmini Okuma Süresi:
4 sa. 18 dk.
Sayfa Sayısı:
152
Basım Tarihi:
Haziran 2019
Yayınevi:
Fol Kitap
ISBN:
9786058068803
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

İYİDİR HOŞTUR...DA...
7/10
·152 syf.·
2022 226. kitabı
İyi ki okumuşum ama yanlış sırada... İlk önce Etika okuduğumda cereyanda kalmış gibi çarpıldım...yahu anlıyorum ama bir şeyler eksik, kitabın diline alışıyorum gene olmuyor...bir şeyler beni derinden etkiliyor ama ne bu... Spinoza sevdam böyle başladı. Özünde ne dediyse çok kolay benimsedim ve çok sevdim. Fakat... Sonrasında okuduklarımı sindirmem hayli zaman aldı. Cumburloplamasına adamın en derin en keskin en içinden çıkılmaz eserine balıklama dalınca olacağı belliydi ama ben de kendimi abartmıştım hani. Eğer öncesinde böyle bir derleme ve ön bilgilendirme eseri okusaydım daha bi tutkun olurdum veya daha çabuk olurdu diye düşünüyorum. Spinoza zati zor adam. Fakat muhakkak doğru anlaşılması gereken bir adam. Bunun ağırlıklı kısmı kendi kavramlarını doğru anlamadan ilerlemekten kaynaklı. Mesela -Duygulanım derken ne kastediyor? -Hele bir Töz mevzu var ki...onu anlamadan olmaz gibi. E madem bu kadar iyi hoş güzel neden notun eksik...çünkü eser bir broşür tadında ama iyi bir broşür tadında...derlememsi toplama. Hayret Fol nasıl bastıysa artık ben de şaşırdım. Çünkü hayli 'basit' (kolay anlaşılabilir manasında ama) kılınmış bir kitap aslında böylesi güzel çünkü başlangıcı daha mümkün kılıyor. Fakat diğer etkisi...iş o derece basit değil. Anlaşılması da hayli zaman alıyor. Kavramlar için de destekleyici okuma yapmadan -neredeyse- Etika'yı sindirmenin imkanı yok. (Tabi eğer alanınız Felsefe değilse...) Spinoza öncesi muhakkak aydınlatıcı bir ön okuma kitabı. İyidir, hoştur...Spinoza'yı doğru aksettirmeye uğraşmış ve başarmıştır.
SpinozaKenan Sarıalioğlu · Fol Kitap · 201925 okunma
Puan vermedi·152 syf.··
2025 10. kitabı
·
57 günde okudu
·
Okunma: 08 Haziran 2025 00:58
İlk defa bir kitabı okurken puanlandırma yapamadım. Yaniii nasıl desem feslefi bir kitap olması sebebiyle akmadı sanırım ya da cok zıt düştüğüm durumlar oldugu için de olabilir ama kitaba bir türlü ısınamadım. Felsefe seven biri için 10/10 olabilir ama benim için sanırım Eğer felsefeyi cok sevseydim 7/10 derdim Ama 4/10 gibi de öyle karısık duygular içerisindeyim. Her neyse okumayı dusunenler varsa daha fazla kafasını karıstırmayayım iyi okumalar
SpinozaKenan Sarıalioğlu · Fol Kitap · 201925 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Kenan SarıalioğluYazar · 11 kitap
Of Merkez İlkokulu (1958), Ankara Yenimahalle Lisesi (1966), İ.Ü. Edebiyat Fakültesi (1979) mezunu. KTÜ Trabzon Eğitim Fakültesi’nde öğretim görevlisi (1984-1987), Güneş gazetesinde yurt haberleri servisi şefi (1988-1989), Trabzon Belediyesi’nde Kültür Müdürü (1990-1995), Trabzon İl Kültür Müdürü (1996-1997), Gümüşhane İl Kültür Müdürü (1998-) olarak görev yaptı. Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. Sarhoş ve Gece adlı ilk şiiri Yeditepe dergisinde (Şubat 1972), sonraki ürünleri de Dergâh, Kıyı, Nar, Edebiyatta Eleştiri, Güldiken, Bahçe, Cumhuriyet Kitap, Yeni Biçem, İnsan vd. dergilerinde yayımlandı. Gecekonduda Ölüm şiiri Ferhat Tunç tarafından bestelendi. Şiirlerinin bir bölümü yabancı dillere çevrildi. Başlıca Eserleri: Şiir: Metafizik ve Gülümseme (1993), Ayna Rubaileri (1995). Deneme: Issız İnsan Ormanında (1999), Materyalizm ve Ahlak (1999). Çeviri: Cân Yücedir Göklerden, Mevlânâ (Dünya Kitapları, 2005); Hiç kimse ve Dolunay, Mevlânâ (İyi Şeyler Yayıncılık, 1999); Gülistan, Sadi-i Şirazi (Bordo Siyah, 2005); Doğmuş Olmanın Sakıncası Üzerine, Emil Michel Cioran (Gendaş Yayınları, 2001); Gül Işığı, Hafız (İyi Şeyler Yayıncılık, 2000); Hiçliğin Doruklarında, Emil Michel Cioran (Bilim ve Sanat Yayınları, 2006); Ateş ve İpek, Sadi-i Şirazi (İyi Şeyler Yayıncılık, 1999); İnsan Çoğul ve Tekbaşına, F. Nietzsche (Kırmızı Yayınları, 2006); Kahraman Sokrates Nietzsche, Michel Guerin (Dharma Yayınları, 2006); Varolma Eğilimi, Emil Michel Cioran (Gendaş Yayınları, 2002); Sabahın Gizeminden Doğanlar, F. Nietzsche (Opus)