Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Spinoza Mucizesi

Frederic Lenoir

Spinoza Mucizesi Gönderileri

Spinoza Mucizesi kitaplarını, Spinoza Mucizesi sözleri ve alıntılarını, Spinoza Mucizesi yazarlarını, Spinoza Mucizesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Dalga geçmemeli, ağlayıp sızlamamalı, nefret etmemeli; anlamalı.”Baruch Spinoza
Reklam
''Her kıymetli şey zahmetli olduğu kadar nadirdir de.''
Sayfa 63 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''İnsan hayatının tamamını kanunlarla yönetmeyi istemek, kusurları düzelteceğine daha beter hale getirir. Sonuçları sıklıkla zarar verse dahi, yasaklanmayacak olana izin vermek gerekir.''
Sayfa 57 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''.. en kudretli siyasi otorite, tebaasının gönlüne de hükmedendir.''
Sayfa 56 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''Kutsal metinler insanlara müthiş bir teselli sunar. İstisnasız herkes itaat edebilir, oysa manevi değerlere sadece aklın kılavuzluğunda ulaşabilecek olanlar insan türünün çok küçük bir kesimidir.''
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
''Tanrı'nın doğa yasalarına aykırı hareketler yaptığını kabul edersek, aynı zamanda kendi doğasına aykırı hareket ettiğini de kabul etmek zorunda kalırız ve hiçbir şey bundan daha saçma olamaz.''
Sayfa 34 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''... doğadan daha güçlü bir ışık, insanların dışında bir otorite yoktur.''
Sayfa 35 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Spinoza'ya göre insanbiçimci temsillerin kaynağı korku ve cehalettir. Ondan birkaç yüzyıl sonra Freud, dünyanın dışındaki, kadir-i mutlak, seven ve koruyan bir Tanrı'ya ait bu çocuksu temsilleri; dünyanın tehlikeli olduğunu, bir gün öleceğini ve ebeveynlerinin onu koruyacak kadar güçlü olmadığının bilincine varan çocuğun hissettiği ''çaresizlik'' hissine bağlayarak açıklamaya çalışacaktır.
Sayfa 31 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''Kendini üstün hissetmenin verdiği sevinç tamamen çocukça değilse eğer, ancak hasetten ve kötü bir yürekten doğmuş olabilir.''
Sayfa 30 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Spinoza'ya göre, peygamberin işaretleri de ne türden bir peygamber olduğu da duyarlılığıyla, mizacıyla, fikirleriyle, kültürüyle bağlantılıdır. Örneğin peygamber sevinçli bir ruh haline sahipse, insanları sevindirebilecek olumlu olayları bildirecektir. Aksine, mizacı öfkeliyse tanrısal öfkenin sözcülüğünü üstlenecektir vb. Aynı şekilde, köyde yaşıyorsa vahyi kırsal imgelere dayanacak, sarayda yaşıyorsa Tanrı'yı etrafında tebaası olan bir kral gibi, askerse de orduların kumandanı olarak tahayyül edecektir.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Hayat, inişleri çıkışlarıyla belirsiz olduğu içindir ki bizi korkudan uzak tutacak ve umuda yeşertebilecek her türden masala inanmaya meylederiz.
Sayfa 26 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Buda ve Sokrates de cehaletin, tüm kötülüklerin nedeni olduğunu söylemişlerdi. Bilgi ise tam tersine; değişimin, hakkaniyetli davranışın ve özgürlüğün yolunu açar.
Sayfa 16 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
''Dalga geçmemeli, ağlayıp sızlamamalı, nefret etmemeli; anlamalı.''
Sayfa 15 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Gerçeğin tümüyle anlaşılır olduğuna dair bu inanç Spinoza fikriyatının köşe taşıdır. Ona göre hiçbir şey akıldışı değildir. Akıldışı olduğuna hükmedilen bir davranış sergileyebiliriz elbette, ancak bu davranış da keşfedilmesi gereken nedenlerle izah edilebilecektir.
Sayfa 15 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1.158 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.