Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Panteizm, Panenteizm ve Ateizm Bağlamında

Spinoza'nın Tanrı Anlayışı

Musa Kazım Arıcan

Spinoza'nın Tanrı Anlayışı Sözleri ve Alıntıları

Spinoza'nın Tanrı Anlayışı sözleri ve alıntılarını, Spinoza'nın Tanrı Anlayışı kitap alıntılarını, Spinoza'nın Tanrı Anlayışı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza ve Tanrı (okumaya değer)
Tanrı şöyle derdi: Dua etmeyi ve göğsüne yumruk atmayı bırak! Yapmanı istediğim şey, dünyaya çıkıp hayatının tadını çıkarman. Eğlenmeni, şarkı söylemeni ve senin için yaptığım her şeyin tadını çıkarmanı istiyorum. Kendi inşa ettiğin ve benim evim olduğunu söylediğin o soğuk, karanlık tapınaklara gitmeyi bırak Evim dağlarda, ormanda, nehirlerde,
İnsan akledebildiği, ve düşünebildiği ölçüde hürdür!
Görüldüğü üzere, Spinoza, insanın hürlüğü ile onun akletmesi ya da düşünmesi arasında doğru orantılı bir ilişkinin var olduğunu kabul etmektedir. Buna göre, insan, düşünen bir varlık olarak aklını kullanabildiği ya da düşünebildiği ölçüde hürdür.
Sayfa 119 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tanrı şöyle derdi: Dua etmeyi ve göğsüne yumruk atmayı bırak! Yapmanı istediğim şey, dünyaya çıkıp hayatının tadını çıkarman. Eğlenmeni, şarkı söylemeni ve senin için yaptığım her şeyin tadını çıkarmanı istiyorum. Kendi inşa ettiğin ve benim evim olduğunu söylediğin o soğuk, karanlık tapınaklara gitmeyi bırak Evim dağlarda, ormanda,
Fakat genel olarak Spinoza, Tanrı ve doğruluk sevgisi, alçak gönüllülük ve sade yaşam tarzı ile iyi bir örnek olmuştur.
Sayfa 18 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Kötülük ve günah, gerçekte var olan şeyler değildir. Bunlar ancak insan zihninde vardırlar. Dolayısıyla Tanrı bunları insan zihninin dışında olarak ya da insan zihninden bağımsız olarak bilmez. Yani Spinoza'ya göre, insan zihninin dışında, kötülük ve günah diye bir şey yoktur. Bunlar izafi şeylerdir. Zira Tanrı için her şey iyidir. Kötülük ve günah, ancak insan zihnine nispetle var olan şeylerdir. Bunlar, ancak insan için söz konusudur... Spinoza'ya göre, "kötü" olan bir şey, gerçekte algılamamızdaki yanılgıdan başka bir şey değildir. O hâlde, her türlü haz ve ona neden olan şey iyi; her türlü acı ve ona bağlı olarak isteklerimizi boşa çıkaran her şey kötü olarak telakki edilmektedir. Dolayısıyla, bir şeyi iyi olduğu için istemeyiz, aksine onu istediğimiz için o bize iyidir. Aynı şekilde, hoşumuza gitmeyen ve nefret ettiğimiz şey de bize kötü gözükmektedir. Öyleyse, iyi ya da kötü nitelendirmelerinin ölçüsü, herkesin kendi duygusu ve yargısıdır.
Sayfa 116 - Hece YayınlarıKitabı okudu
O hareket etmez sükûnette de bulunmaz. Aksine O, her yerde hazır ve nazırdır, ayrıca hiçbir insani ve cismani niteliklerle tasavvur edilemez. O, mutlak olarak sonsuzdur ve tüm mükemmellikleri kendisinde içerir... Tanrı herhangi bir bedene sahip değildir.
Sayfa 103 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
''..Spinoza'ya göre, gerçekte Tanrı'nın ne sağ ne sol eli bulunduğu gibi; O, hareket de etmez sükunette de bulunmaz. Aksine O, her yerde hazır ve nazırdır, ayrıca hiçbir insani ve cismani niteliklerle tasavvur edilemez. O, mutlak olarak sonsuzdur ve tüm mükemmellikleri kendisinde içerir.''
Sayfa 103 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Öyleyse, Spinoza'ya göre, insanın hürriyeti düşünceye ilişkin bir husus olmaktadır. Yani insan, akledebildiği ya da düşünebildiği ölçüde hür insan olduğu gibi, diğer insanlarla uyum içinde olan ve Tanrı'yı hem bilen hem de seven insan olmaktadır.
Sayfa 119 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Spinoza Tanrı'nın her şeyi bilen olması ile insan hürriyeti arasında doğrudan bir ilişki kurmaz ve bu ilişki sonucunda ortaya çıkabilecek sorunlara da değinmez. Ancak o, yalnızca Tanrı'nın her şeyi bilmesini Tanrı'nın olmuş ve olacak her şeyi ezeli olarak bildiğine, yani Tanrı'nın ezeli ilmiyle her şeyi ku- şattığına, böylece her şeyi önceden bildiğine işaret etmektedir. Oysa klasik teizmde, Tanrı'nın her şeyi önceden bilmesi ile insan hürriyeti arasında sorunlar olduğuna dikkat çekilmektedir. Şöyle ki: Şayet Tanrı her şeyi biliyorsa, gelecekteki tüm insan fiillerini de biliyor demektir. Tanrı'nın herhangi bir şeyi önceden bilmesi de, o şeyin zorunlu olarak meydana gelmesini ifade edecektir. Bu durumda insan fiillerinin zorunlu olarak meydana gelmesi söz konusu olacak; dolayısıyla bunun hür bir fiil olduğundan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Sayfa 120 - Hece YayınlarıKitabı okudu
41 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.