Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Giriş

Spinoza'nın Etika'sı

Steven Nadler

Spinoza'nın Etika'sı Sözleri ve Alıntıları

Spinoza'nın Etika'sı sözleri ve alıntılarını, Spinoza'nın Etika'sı kitap alıntılarını, Spinoza'nın Etika'sı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer insanlar yalnızca doğru aklın buyruklarını arzulayacakları bir doğaya sahip olsalardı, toplumun üzerinde temelleneceği herhangi bir yasaya ihtiyaç olmazdı. Böyle bir durumda gereken tek şey insanlara gerçek bir etik öğretmek olurdu ve böylece insanlar özgürce kendilerine uyan ve kendi yararlarıyla örtüşen eylemlerde bulunurlardı. Spinoza
Sayfa 350Kitabı okudu
... bir şeyi bilmek onu nedenleriyle ve bu nedenlerden nasıl zorunlu olarak ortaya çıktığıyla birlikte bilmektir.
Sayfa 237Kitabı okudu
Reklam
“Zihnin doğayı daha iyi anladıkça kendini de daha iyi anlayacağı açık olduğundan, bundan çıkan sonuca göre Yöntem'in bu bölümü, zihin daha çok şeyi anladıkça daha mükemmel olacaktır ve aynı zamanda zihin en mükemmel varlığın bilgisine sahip oldukça kendisi de en mükemmel seviyeye ulaşacaktır.”
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
“Şeyin fikri ya da tanımı, aynı şeyin etkin nedenini ifade etmelidir.”
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Sayfa 237Kitabı okudu
Spinoza'nın çok açık bir şekilde belirttiği gibi: "İnsanlar daima bir amaç doğrultusunda hareket eder; başka bir deyişle istedikleri ve kendilerinin yararına olacak şeyleri amaçlarlar"
Sayfa 285Kitabı okudu
Spinoza’ya göre Tanrının (ya da Doğa’nın) dışında yer alan hiçbir şey yoktur.
Sayfa 166Kitabı okudu
Reklam
Her şey, ne olduğu önemli olmaksızın, içsel olarak onun tarafından belirlenmiş ve ona ait bir parça olarak Doğa'dadır. Hiçbir şey-göreceğimiz gibi insanlar bile-Doğa'nın nedensel sisteminin dışında yer almaz. Varolan her neyse Doğa'dadır ve Doğa'nun ilkeleri doğrultusunda vücut bulmuştur.
Sayfa 151Kitabı okudu
... geçmiş ve gelecek insanların eziyet çekmesine neden olur. -Seneca
Sayfa 295Kitabı okudu
Bu hakikatlerden çıkan en sarsıcı sonuçsa, Tanrı ve Doğa'nın bir ve aynı şey olduğudur. Sanki iki ayrı şeymişler gibi "Tanrı ve Doğa” yerine, "Tanrı ya da Doğa” [Deus sive Natura] olarak yazılmasi gerekir. Nitekim bu iki kelime, aynı şeyi ifade etmenin iki farklı yoludur.
Reklam
Kısaca mucize diye bir şey yoktur
Tanrı'nın hükümleri ve emirleri, ve sonuç olarak onun ilahi takdiri, gerçekte Doğa'nın düzeninden başka bir şeyi ifade etmez: Başka bir deyişle Kutsal Kitap bize herhangi bir şeyin Tanrı ya da Tanrı'nın iradesi tarafından ortaya konduğunu söylediğinde, bu şeyin Doğa'nın yasaları ve düzeniyle uyum içerisinde meydana geldiğinden başka bir şey söylemeye çalışmaz, ve insanların inandıkları gibi Doğa, kendi hareketini askıya almaz ve onun düzeni geçici olarak kesintiye uğratılamaz. (TTP, 6. Bölüm, G III.89/S 78).
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Sayfa 169Kitabı okudu
Spinoza'nın söylediği gibi; "tanrısal doğanın zorunluğundan sonsuz biçimlerde sonsuz sayıda şey ortaya çıkmalıdır." Kozmosta yer alan her ne varsa, tekil şeyler ya da doğanın en genel özellikleri arasında her ne yer alıyorsa her şey, olduğu gibi varolmaya nedensel bir zorunlulukla belirlenmiştir, ya doğrudan Tanrı/Doğa/töz tarafından ya da daha yakın nedenler yoluyla, doğrudan değil fakat yine aynı Doğa/Tanrı/töz tarafından dolaylı olarak.
Sayfa 133Kitabı okudu
Seneca
Umut ve korku] askıya alınmış ve endişe halinde gelece ge bakan bir zihne aittir. İkisi de düşüncelerimizi, şimdiye odaklanmaktan çok, bizim çok ötemize doğru yöneltir. Böy lece insana bahşedilmiş en yüce şey olan önsezi, insan için bir uğursuzluğa dönüşür.
Sayfa 295 - Say YayınlarıKitabı okudu
“... duygularına boyun eğen bir insan kendi kontrolü altında değildir.”
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Sayfa 306Kitabı okudu
Töz Ebedi,Sonsuz Zorunlu Varlıktır
Spinoza böylece, kendisinden önce Descartes'in yaptığ gibi ontolojik bağımsızlığı bir tözün alamet-i farikası yapar. Fakat Descartes'tan farklı olarak, herhangi bir ikincil derece tözsel özelliğin varlığını kabul etmez, zira sonsuz bir töz tarafından belirlenen sonlu bir şeyi, varlığı başka sonlu bir şeye bağlı olmadığı ölçüde töz olarak kabul etmeye hiç niyetli değildir. Spinoza böylece, bir tözün nasıl olması gerektiğine ilişkin en titiz ve dikkatli kavrayışı ortaya koymuş olur.
Sayfa 104 - Say YayınlarıKitabı okudu
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.