Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş Bir Yaklaşım

Sufi Tecrübenin Epistemolojisi

Ramazan Ertürk
0/10
0 Kişi
6
Okunma
Beğeni
373
Görüntülenme
Epistemik değer skalasının yerleşim düzenine göre dönemlerin epistemolojileri oluşmakta; hatta, 'bilim' ile neyin kastedildiği bile kişi, toplum ve tarihsel dönemlere göre değişebilmektedir. Pozitivist epistemolojinin en önemli özelliği; bilimsel tecrübeye belirleyici bir rol vermekle kalmayıp dini tecrübeye karşı negatif bir tavır alması veya ona en asgari düzeyde bir varlık hakkı tanıması -ki o da çoğu kez 'işe yaramak' gibi pragmatik nedenlerden dolayı olmaktadır- ya da hiç tanımamasıdır. Doğal olarak, İslam dini çerçevesinde yaşanan sufi tecrübe de genel anlamda dini tecrübeye karşı takınılan bu negatif tavırdan nasibini almaktadır. Bu çalışmada, sufi tecrübe, epistemolojik açıdan bir incelemeye tabi tutulmakta ve hakkında epistemoloji çevrelerinde oldukça yaygın olan kanaat ve değerlendirmelerin doğruluğu tartışmaya açılmaktadır. Sufi tecrübenin, çağdaş epistemolojide pozitif epistemik statüsü ve meşruluğu hakkında kuşku bulunmaya duyu/algı tecrübesi ile mukayesesi yapılmaktadır. Mukeyesinin sağlam temellere oturabilmesi için de öncelikle mukayese edilecek unsurların mahiyetlerinin ne olduğu tespit edilmeye ve neticede sufi tecrübenin epistemik temellendirmesi yapılmaya çalışmaktadır.
Yazar:
Ramazan Ertürk
Ramazan Ertürk
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 152Basım Tarihi: 1 Kasım 2004Yayınevi: Fecr YayınlarıOrijinal Adı: Sufi Tecrübenin Epistemolojisi
ISBN: 9789757138853Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
·
Puan vermedi
Yazar öncelikle çağdaş epistemolojideki realizm, idealizm gibi epistemolojik algı teorilerini inceleyerek kitaba giriş yapmış alt zemin oluşturmuş. Ardından sufi tecrübenin epistemik mahiyeti üzerinde durmuş çeşitli örnekler üzerinden anlatımı zenginleştirmiştir. son kısımda ise epistemik olarak duyu tecrübesi ve sufi tecrübenin mahiyetini ele almış ve ikisini karşılaştırmıştır. özellikle tek yönlü bir mütaalayla modern insanın pozitivist bakış açısıyla ele aldığı sufi tecrübenin yalnız subjektif değil objektif bir tarafının da bulunabileceğini bize çok iyi göstermiş. sufi tecrübenin de yalnız belli bir zümre arasında paylaşılabiliyor olmasının onun bir eksikliği olmadığını aksine belli kavramsal arkaplana sahip insanlar ve hazırbulunuşluluğa sahip insanlarda bir karşılığının olmasının onun doğasından olduğunu belirtmiş bunun gibi çeşitli bilgi türlerine örnek vermiştir. İnsanın yalnızca bilgi düzeyi olarak salt duyu verilerini ele alarak tek yönlü bir bilimciliğin insanı huzursuz ve tatminsiz bir dünyaya iteceğini varlığı tek bir boyuta indirgeyeceğini söylemiş, diğer bilgi türlerininin de örneğin sanat, ahlak, rüya gibi tecrübelerin de önemli olduğunu ve üzerinde çalışılması gerektiğini söyleyerek insanın ancak böyle çeşitli ontolojik ve epistemolojik düzeylerden hayata baktığı zaman kendini bu tatminsizlikten kurtarabileceğini vurgulamıştır.
Sufi Tecrübenin Epistemolojisi
Sufi Tecrübenin EpistemolojisiRamazan Ertürk · Fecr Yayınları · 20046 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.