Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş Bir Yaklaşım

Sufi Tecrübenin Epistemolojisi

Ramazan Ertürk

Sufi Tecrübenin Epistemolojisi Hakkında

Sufi Tecrübenin Epistemolojisi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
6
Okunma
Beğeni
397
Görüntülenme

Hakkında

Epistemik değer skalasının yerleşim düzenine göre dönemlerin epistemolojileri oluşmakta; hatta, 'bilim' ile neyin kastedildiği bile kişi, toplum ve tarihsel dönemlere göre değişebilmektedir. Pozitivist epistemolojinin en önemli özelliği; bilimsel tecrübeye belirleyici bir rol vermekle kalmayıp dini tecrübeye karşı negatif bir tavır alması veya ona en asgari düzeyde bir varlık hakkı tanıması -ki o da çoğu kez 'işe yaramak' gibi pragmatik nedenlerden dolayı olmaktadır- ya da hiç tanımamasıdır. Doğal olarak, İslam dini çerçevesinde yaşanan sufi tecrübe de genel anlamda dini tecrübeye karşı takınılan bu negatif tavırdan nasibini almaktadır. Bu çalışmada, sufi tecrübe, epistemolojik açıdan bir incelemeye tabi tutulmakta ve hakkında epistemoloji çevrelerinde oldukça yaygın olan kanaat ve değerlendirmelerin doğruluğu tartışmaya açılmaktadır. Sufi tecrübenin, çağdaş epistemolojide pozitif epistemik statüsü ve meşruluğu hakkında kuşku bulunmaya duyu/algı tecrübesi ile mukayesesi yapılmaktadır. Mukeyesinin sağlam temellere oturabilmesi için de öncelikle mukayese edilecek unsurların mahiyetlerinin ne olduğu tespit edilmeye ve neticede sufi tecrübenin epistemik temellendirmesi yapılmaya çalışmaktadır.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 152Basım Tarihi: 1 Kasım 2004Yayınevi: Fecr YayınlarıOrijinal Adı: Sufi Tecrübenin Epistemolojisi
ISBN: 9789757138853Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Ramazan Ertürk
Ramazan ErtürkYazar · 2 kitap
Kütahya’nın, Gediz ilçesinde doğdu (1967). Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni tamamladı (1990). Aynı üniversitenin Din Felsefesi ve Mantık alanında yüksek lisansını (1992); Amerikan Katolik Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde doktora tezini tamamladı (1998). Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalı’na atandı (2002). Hâlen aynı üniversitede görevini sürdürmektedir. Başlıca çeviri ve telif eserler: Sembolizm (2019), Wittgeinstein’ın Din Felsefesi (2000), İslam Mistik Düşüncesi Üzerine Makaleler (2001), Sufi Tecrübenin Epistemolojisi (2004), Varoluşsal Din Felsefesine Giriş (2012).