Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sufizm ve psikoloji

Lynn Wilcox

Sufizm ve psikoloji Sözleri ve Alıntıları

Sufizm ve psikoloji sözleri ve alıntılarını, Sufizm ve psikoloji kitap alıntılarını, Sufizm ve psikoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batı psikolojisi ile Sufizim arasındaki fark
GİRİŞ • 13 S. A. Nadir Şah, (School of Islamic Sufism’in ruhani lideri) Batı psikolojisi ile Sufizim arasındaki farkı göstermek için basit bir lamba örneği verir. Bu örneğe göre, psikoloji, lambanın boyu, ağırlığı ve yapıldığı madeleler gibi özelliklerini incelemektedir. O bir yer lambası mı yoksa masa lambası mı? Küçük mü büyük mü? "Gece
Sayfa 13 - insan yayınlarıKitabı okudu
Sufizm, kalp merkezli bir yaklaşım benimser ve insanın iç dünyasını keşfetmesine ve Allah'a doğru ilerlemesine yardımcı olur. Bu nedenle, psikolojik çalışmaların da hedefiyle aynıdır, kişinin kendi iç dünyasını keşfetmek, kendini tanımak ve içsel huzura ulaşmak.
Reklam
Bu kitapta Dr. Wilcox, Sufizmin insanlık tarihi içinde 1400 yıldan fazla bir zamandır var olduğunu ve modern psikolojinin âsırlarca öncesine dayandığını belirtir. İçindekiler kısmında görüleceği gibi o, geleneksel psikolojinin kavramlarını ustaca ele alır ve onları, "bilime" bağlı psikologlar tarafından geniş ölçüde göz ardı edilmiş,
''Başkalarını iyileştirebilmek için önce kendimizi iyileştirebilmeliyiz.''
Önsöz
Kanımca Dr. Wilcox, ruhun kaynağına yakın olma deneyimini yaşamış, akılcılık ve akılcı düşünmenin hapishanesinden kurtulmuştur. Pascal gibi, "kalp aklın bilmediği bir mantığa sahiptir" önermesinin doğruluğunu şüphesiz tecrübe etmiştir. Öte yandan bilim ile Sufizm arasında uzlaşmaz bir çatışma mevcut değildir. Gerçekte, Wilcox'un yaptığı, araştırma psikolojisi ile uygulamalı psikoloji mesleklerini barıştırma ve uzlaştırma yönünde sarf edilmiş bir çabadır. Bu başarı kişinin kendisiyle barışık olması ve Huzur'da olmasına bağlıdır. Onun yaptığı psikolojiyi aslına döndürmektir. O, psikolojinin sahasını daha yüksek bir düzleme, mekanizmin ve akılcılığın ötesine, yaşam pratiğine ve onun yaratıcı kaynağına taşımıştır. Dr. Thomas H. Elmore* ---------------------------------- *Dr. Elmore, Wake Forest Üniversitesi Danışmanlık Eğitimi Müdürü ve Danışmanlık Psikolojisi Profesörüdür. Holistik Psikoloji ve Psikoterapi üzerine yaptığı kapsamlı çalışma ile yaygınca tanınmış ve saygı duyulmuştur. İspanya, İtalya ve Almanya'yı dolaşmış ve oralarda dersler vermiştir. Sayısız mesleki makaleye ve yazıya imza atmıştır. Ohio Devlet Üniversitesinden Danışmanlık Psikolojisi alanına Profesörlük payesi almıştır. 35 yıllık klinik tecrübesiyle Lisanslı Psikolog ve onaylı Evlilik ve Aile Terapistidir. Değişik mesleki kurumlarda başkanlık görevi yürütmüş ve Öğretimde Carneige Bursunu, ayrıca yılın Öğretmeni, Danışmanlıkta Göze Çarpan Liderlik ve Göze Çarpan Mesleki Liderlik ödüllerini almıştır.
Sayfa 10 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Descartes gibi "düşünüyorum o halde varım" doğrultusunda düşünmeye eğilimliyiz. Ne var ki çoğu şeyi düşünmeden yaparız. Eğer yaptığımızı düşünseydik çoğu şeyi yapmazdık. Her yapacağın şeyden önce onu düşünmeye çalış bakalım.
Sayfa 137 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Motivasyon
Motivasyonun detaylı bir incelemesi, insanları sahip oldukları en değerli şey olan yaşamı onun için terk etmeye şevk edecek derecede güçlü olan şeyin ne olduğuna bakmamızı gerektirmektedir. Bir yabancının hayatını kurçarmak için kendi yaşamını bilerek feda eden kişilerin sayısı son derece azdır. Az sayıda insan sevdiği için kendi yaşamını feda eder, genelde anneler çocukları için yaşamlarından feragat ederler. Çoğu durumda yaşamlarını isteyerek feda edenler insanlar (ki onlara genelde aziz veya şehit denir), Tanrı'ya inançlarından ötürü bir şekilde yaşamlarını feda eden kimseler olmuştur. Onlar Tanrıya duydukları ortak sevgiyi korurlar ve gönüllü olarak yaşamlarını O'na adarlar. Bu, fiziksel yaşam ihtiyacını bile aşan, motivasyonun en yüksek derecesi olarak görünmektedir. Buna karşın psikologlar bunun sözünü dahi etmezler, bunu incelemek girişiminde pek bulunulmamıştır.
Sayfa 99 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Psikoterapi genellikle ego'yu yükseltmeye, ego-gücü'nü inşa etmeye çalışır. Sufizm ise 'ego'yu yok etmeye uğraşır. Psikoloji benlik üzerinde odaklanır -onu düzenler, değiştirir, geliştirir. Sufizm, toplumsal olarak kurulmuş benliği adım adım yok oluncaya kadar ortadan kaldırmak üzerinde yoğunlaşır. Her saliğin nihai hedefi Sevgiliyle vuslattır -benliğin Allah'ta tamamen yok olması. Sevgiliyle buluşmak, O'nunla bir olmak, egonun yokluğunu ve ayrık, bencil bir nefsin terk edilmesini gerektirir. Birleşme tam bir feyiz ve aydınlanma doğurur. Lamba örneğinde Sevgiliyle birleşmek Işığı Sağlayan Güç Kaynağıyla bağlantı kurmak demektir. Kamil insan olma yolu, bin yıldan fazla bir zamandır yüzlerce ciltlik Sufi literatüründe belirtilmiştir. Kişinin insanlığı sevmesi ve ona hizmet edebilmesi için ilk başta kendi yolunu tam olarak bulması gerekmektedir. Bizim başkalarının görmesine yardımcı olacak ışığı verebilmemiz için, öncelikle Güç Kaynağına bağlı olmamız gerekir. Başkalarını iyileştirebilmek için önce kendimizi iyileştirmeliyiz. Başka bir örnek vermek gerekirse, suyu almak için bir kuyu kazarız. Bu hepimiz için hayat demektir, ardından onu başkalarına verebiliriz. Kendi kabımız dolduğunda, sonraki amaç onu başkalarına vermektir.
Sayfa 33 - İnsanKitabı okudu
Sufiler, hakikat arayışıyla meşgul olurlar ve insanın gerçek benliğini keşfetmesine yardımcı olurlar. Hakikat arayışı, insanın Allah ile olan ilişkisinde büyük bir rol oynar.
Sufizm ve psikoloji arasındaki benzerlikler, her ikisinin de insanın içsel dünyası, zihni ve kalbi üzerinde yoğunlaşmasıdır. Sufizm, insanın kalbini, psikoloji ise zihnini keşfetmeye yönelik bir yaklaşım benimser. Her ikisi de insanın iç dünyasını anlamak, bütünleşmek ve ruhsal gelişim için çalışmakla ilgilidir.
Reklam
Egomuz ne düşündüğümüzü belirler. Greenwald. Kendisiyle uyuşan bilgileri arar Gerekiyorsa geçmişi tekrar yazar Hatta kendini tehdit eden bilgiyi görmez ya da duymaz.
Sayfa 138 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Öğrenme ve Bilme
Duyar ve unuturum, görür ve anlarım, yapar ve hatırlarım. Çin atasözü
Sayfa 83 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Allah göklerin ve yerin aydınlatıcısıdır. Müminin kalbinde, nurunun sıfatı: sanki bir hücre ki, içinde bir lamba var; lamba da cam bir mahfaza içinde; O cam muhafaza, sanki (parlayan) inci gibi bir yıldız. Bu lamba, güneşin doğuşunda ve batışında gölgeye düşmeyen mübarek bir zeytin ağacının yağından tutuşturulur. Bu öyle (saf) bir yağdır ki, neredeyse ateş dokunmasa da aydınlık verecek. Bu aydınlık, nur üstünde nurdur (Allah'ın müminlere hidayeti, iman nuru üstüne bir nurdur). Allah, dilediği kimseyi nuruna (İslam dinine) kavuşturur. Allah, insanlara böyle misaller verir (ki ibret alıp iman etsinler). Allah hey şeyi bilir. Kur'an-ı Kerim, Nur Suresi, 35.Ayet
Sayfa 240 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Önsöz
Amerikan psikolojisinde "ruhun” ve "zihnin” kökenlerinin ihmali çatışma yaratmaktadır. William James evvela "bilinç halleri”ne odaklandığı için Amerikan psikolojisi köklerinden koparak zihnin bir incelenmeşinden çok bir davranışbilimi olmuştur. James'in bir takipçisi olan William McDougall'ın erken tespitine göre, John B.Watson'un gelişiyle psikoloji zihnini yitirmiştir; Aslında Watson, inşa edilecek hiçbir zihnin bulunmadığını, hiçbir zihne sahip olmadığımızı söylemekten boğazındaki ses tellerini aşındırmıştır. Psikoloji pek çok yolla yalnızca zihnini değil görüş açısını kaybetti, daha doğrusu çok dar bir görüş açısına sahipti. Nesnel, bilimsel olma çabası içinde psikoloji sıkça insanları mesafeli bir biçimde nesneler olarak görüp inceledi, bireyleri daha kişisel ve öznel bir yolla, daha uygulamalı ve varoluşsal biçimde anlamak yerine onları niceleştirdi, Demek istediğim incelenecek özneler, derin kişisel bır metotla, en önemli boyutu, "ruhu" kuşatacak biçimde hakkında bilgi edinilecek kişiler olmaktan çıkıp nesneler oldular.
Sayfa 7 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Sufizm, insanın içsel yolculuğunu bir farkındalık ve uyanış süreci olarak ele alır. Psikolojik danışmanlık da benzer şekilde, kişinin farkındalığını arttırmaya ve kendi iç dünyasını keşfetmeye odaklanır.
71 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.