Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arafta Bir Hünkar

Sultan 2. Abdülhamid

Necmettin Alkan

Sultan 2. Abdülhamid Gönderileri

Sultan 2. Abdülhamid kitaplarını, Sultan 2. Abdülhamid sözleri ve alıntılarını, Sultan 2. Abdülhamid yazarlarını, Sultan 2. Abdülhamid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Askeri, siyasi ve iktisadi gelişmeler ise aynı zamanda sultan ikinci Abdülhamid’in da olduğu, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiğin zemini de şekillendirir. Nihayetinde hükümdarlık tahtına oturduğu süreci de doğrudan belirler.
Sayfa 34 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Osmanlı modernleşmesi, Rus veya Japon modernleşmesinin göreceli başarısına neden olan iç ve dış olumlu şartlara sahip değildir. Avrupa ile coğrafi yakınlık ve Avrupa ile mücadele, coğrafi büyüklük ile dini ve etnik çeşitlilik gibi unsurlar, Osmanlı devlet adamlarının modernleşme faaliyetlerinin kısa ve orta vadedeki başarılarının sekteye uğratan faktörler arasındadır.
Sayfa 33 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Modernleşmenin önemli isimlerinden II. Mahmud’un oğlu Sultan Abdülmecid günlük modern Avrupai hayatı temsil ve yaşama hususunda; kıyafetten eğlenceye kadar çıtayı bir hayli yükseltir. Oğlu Şehzade Abdülhamid Efendi dahil çocuklarına da bu kültürü vermeye çalışır.
Sayfa 32 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Avrupalıların tasallutundan kurtulabilmek için yine onların mevcut gelişmişlik düzeyinin model alınması ve Avrupa’ya eklemlenmeye çalışılması, Osmanlı’nın araf durumunu gösteriyor.
Sayfa 30 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
“Şehzadeliğinden itibaren yatak örtüsü, masa örtüsü, koltuk, gömlek, pijama, fincan ve tabak gibi günlük hayatında kullandığı çok çeşitli eşyalarında Abdül Hamid isminin Latin harfli ‘AH’ sembolü alıyor.”
Sayfa 53 - Kronik KitapKitabı okudu
“Sultan II. Abdülhamid’in iyi bir tütün tiryakisi olduğu bilinmesine karşın, karısına da sigara ikram etmesi ve önce onunkini yakması ilginç bir ayrıntıdır. Vambery ziyareti sırasında II. Abdülhamid’in kendisini sigara ikram ettiğini ve ‘kibriti de kendi elleriyle çaktığı’nı anlatıyor.”
Sayfa 43 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
“Sultan II. Abdülhamid zeki bir insandır ve hafızası da kuvvetlidir. Kendisini tanıyan yerli yabancı bir çok kişi, onun ne kadar zeki olduğu konusunda ortak kanaate sahiptir.”
Sayfa 37 - Kronik KitapKitabı okudu
336 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Sultan II.Abdülhamid
II. Abdülhamid üzerine okuduğum 50.kitap oldu. Sultan II. Abdülhamid kendi döneminden günümüze kadar tartışılagelen tarihi bir şahsiyet. Doğal olarak hakkında kitap/makale de bir hayli yazılmış ve yazılmakta. O yüzden böyle bir tarihi şahsiyeti en iyi şekilde öğrenebilmek için durmadan okumak ve araştırmak gerekiyor. Necmettin Alkan hocanın bu biyografik çalışması biraz farklı şekilde hazırlanmış. Öncelikle felsefi bir giriş olarak başlayan kitap, II. Abdülhamid’in 10 tane özelliği üzerinde duruyor. Bana göre bu kitabın en keyif verici yeriydi. Sonrasında saltanata geçiş süreci anlatılmış. Burası da değerli bir bölüm olmuş. Ardından saltanatı 3 aşamada ele alınıyor. Bunlar tahtta geçtiği ilk yıllar, hükümdarlığı tamamen eline aldığı yıllar ve II.Meşrutiyetin ilanıyla birlikte tahttan indirildiği zaman aralığı olan üçüncü aşama. Dış politikası da aynı şekilde üç aşamada ele alınmış. Tahttan indirilme süreci de ele alınan bir diğer konu. Kitabın son bölümünde ise II. Abdülhamid’in saltanatında kültürel, eğitim, spor olarak incelenmiş. Tahttan indirildikten sonraki süreç kitapta yok. Kitap tam bir biyografik çalışma değil fakat II. Abdülhamid ‘i geniş bir perspektiften ele alarak psikolojik yönden de incelemiş Necmettin hoca. Alana ilgi duyanlar ve okumayı düşünenler olursa tavsiye ederim kesinlikle.
Sultan 2. Abdülhamid
Sultan 2. AbdülhamidNecmettin Alkan · Kronik Kitap · 202336 okunma
Eskiden beri toplum ve devlet üzerinde etkili olan geleneksel eğitim kurumu medresesinin ve ilmiyenin kadim nüfuzunun kırılması, Abdulhamidi modern eğitim siyasetinin bir sonucudur.
Sayfa 286Kitabı okudu
Panislamizm
Bu bağlamda gündeme getirilebilecek iddialardan birisi, Sultan II.Abdülhamid'in dönemi sadrazamı Tunuslu Hayreddin Paşa zamanında Arapça'nın devletin resmi dil olmasını teklif etmesidir. Bizzat kendisi, ''Arapça'nın lisan-ı resmi olmasını ben teklif ettim. O zaman Said Paşa başkatip idi. O itiraz etti. Sonra Türklük kalmaz dedi. O da boş idi. Neden kalmasın? Bilakis Araplarla daha sıkı rabıta olurdu.''
Sayfa 268Kitabı okudu
86 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.