Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Mazlum Padişah

Sultan II. Abdülhamid

Kadir Mısıroğlu

Sultan II. Abdülhamid Gönderileri

Sultan II. Abdülhamid kitaplarını, Sultan II. Abdülhamid sözleri ve alıntılarını, Sultan II. Abdülhamid yazarlarını, Sultan II. Abdülhamid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O sırada elli koyun kurban edilerek câmi civarındaki fakirlere dağıtıldı.
Birlik ve beraberlik şuurunun çeşitli iç ve dış sebeplerle zaafa uğradığı o hengâmda devletin bekası ancak ve ancak tezatsız bir otorite ile sağlanabilirdi. Sultan II. Abdülhamid bu gerçeği erkenden görerek dizginleri dirâyetle eline almasaydı, devlet, daha o zaman hayalperest Mithat Paşa ve ekibi elinde çoktan batmış olacaktı.
Reklam
Nerdesin Şevketlim Sultan Hamid Han, Feryâdım varır mı bârigâhına!.. Ölüm uykusundan bir lâhza uyan, Şu nankör milletin bak günâhına!..
“Ölmeden bilinmedi kadri, “Babam Sultan Abdülhamid Han’ın!.. “Hiç kimseye bâkî değildir, “İtibarı bu fâni cihânın!..” Ayşe OSMANOĞLU
Kadir Mısıroğlu
Kadir Mısıroğlu
Sultan II. Abdülhamid
Sultan II. Abdülhamid
Lâkin sen Sultanım gavs-ı ekbersin!.. Âhiretten bile himmet eylersin!.. Çok çekti şu millet, murada ersin, Şefaat kıl Şâhım meded-hâhına!..
Dünya’da her milletin hayatında görülen bu gibi tarih tahrifkârlığının en dehşetlisi bizim ül­lemizde yaşanmıştır. Çünkü bizi, uzun asırlar boyunca teşekkül ve devam etmiş bulunan “İslâm Dünya Görüşü”nden kopararak bir bâtılın gayyâsına düşürmek kolayca mümkün olabilecek bir iş değildi. Bundan dolayıdır ki, ülkemizde icrâ edilmiş olan inkılâp hareketleri, dehşet verici bir tedhiş metoduyla gerçekleştirilmiş ve netice olarak tarih, âdetâ masallaştırılmıştır.
Reklam
Nerdesin Şevketlim Sultan Hamid Han, Feryâdım varır mı bârigâhma!.. Ölüm uykusundan bir lâhza uyan, Şu nankör milletin bak günâhına!.. Tahkire yeltenip tâc ü tahtını, Denedi bu millet kara bahtını, Sınadı sillenin nerm u şahtım, Rahmet et Sultanım sûz-ı âhma!.. Tarihler ismini andığı zaman, Sana hak verecek ey koca Sultan!.. Bizdik utanmadan
“Bana müceddidlik geldi. Ben kabul etmedim. Müceddidlik, Sultan Abdülhamid’e olsun, dedim!” SAYDA-İ TÂGİ (k.s.a)
Nev’i şahsına münhasır bir Dünya görüşü ve hayat tarzından kopuşun resmî başlangıcı olan Tanzimat’tan itibaren, şark-garb muhâsebesini yapmaktan âciz ricâlin(devlet adamları ve münevverler) sürüklendiği aşağılık duygusu, Sultan II. Abdülhamid devrine kadar katmerleşerek ilerlemiş bulunuyordu. Bunlar, Batı’dan neyi almanın, neleri ise almamanın gereğini idrâk edemeyen, kısmen gâfil ve kısmen de hâin bir kadro oluşturuyorlardı
Amcası Sultan Abdülaziz merhum, devletin bekası için son bir defa daha Rusya ile kapışmak ve O’nu yenmek lâzım geldiğini düşünmüş ve bu maksadla ordu ve donanmaya büyük ölçüde yatırım yapmıştı. Kırım’ı, Rusya’dan geri almak sûretiyle devletin eski kuvvet ve kudretinin devam etmekte olduğunu göstermek ve bu sûretle halkın sarsılan mâneviyâtını takviye etmek istiyordu.
Reklam
Evet, O’nun hiç kimseye mutlak bir güveni olmadığı bir gerçektir.
Sayfa 121 - Sebil YayınlarıKitabı okudu
Korkulu rüya görmekten, uyanık yatmak evlâdır, derler ki pek doğrudur.
Sayfa 121 - Sebil YayınlarıKitabı okudu
348 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.