Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Kur'an İfadesinin Kavramlaşması

Sünnetullah

Ömer Özsoy

Sünnetullah Sözleri ve Alıntıları

Sünnetullah sözleri ve alıntılarını, Sünnetullah kitap alıntılarını, Sünnetullah en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kavramlar ile o kavramı isimlendirmek için seçilen kelimeler arasında çok sıkı bir bağ vardır ve bu bağın, somuttan soyut kavramlara doğru gittikçe daha ön plana çıktığı görülür. O kadar ki tamamen soyut kavramlar, ancak kendilerine isim olan kelimeyle var olabilirler.
Sayfa 47
İnsanın tabiat bilgisi konusunda vahye olan ihtiyacı, bu bilginin nasıl elde edileceği değil, 'nasıl' ve 'ne için' kullanılacağı noktasında açığa çıkmaktadır. Kur'an'ın, tabiatın anlaşılması konusunda insana yardımcı olmaya yanaşmamasını, onun bilime bakışındaki negatifliğin göstergesi kabul etmek, şüphesiz büyük haksızlık olur. Benzer bir haksızlık da, Kur'an'ın bilime ne kadar olumlu baktığını gösterebilmek için, onun ilk emrinin 'oku!..' olduğunu söylemek, düşünmeyi emreden ayetlerin dökümünü vermek veya Kur'an'daki "ilm" kökenli kelimelerin sayımını yapmaktır. Çünkü Kur'an'ın bu konudaki tavrı oldukça nettir ve nötr bir tavırdır.
Sayfa 81
Reklam
İyi günlerin yanında kötü günlerinde olması, hayatın tabiatındandır; önemli olan, izlenen hayat çizgisidir.
Kur’an, sunnetullâh olgusunu insanın yüklendiği emanetle sıkı sıkıya ilişkili sunmaktadır. Çünkü insanın üstlendiği görev, yeryüzünde Allah’ın halifeliğidir.
Kur’an metninin anlaşılması, her şeyden önce kullandığı kelimlerin doğru anlaşılmasına bağlıdır.
Allah kelimesi de içerik farkına rağmen, İslâm ve cahiliye kültürünün ortak bir kelimesidir.
Sayfa 37 - Fecr
Reklam
Kur'an'ın ilk hitap çevresini teşkil eden Araplar belki çağlarının en kötüleri değillerdi, ama en iyileri hiç değillerdi. Kur'an onlara yönelik çabasını, uçuruma yuvarlanmak üzere bulunan bir toplumu kurtarma çabası olarak nitelemektedir.
Kur'an için önemli olan, inancın davranışa yansıma biçimidir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Kur’an insandan beklentilerini kulluk olarak özetlemektedir.
Kur’an mesajının anlaşılabilmesi, onun baz aldığı Arap gerçeğini tanımayı gerektirmektedir.
Reklam
Sunnetullâh
Kur’an’dan bağımsız bir kavram değil, bir Kur’an ifadesinin kavramsallaştırılması söz konusudur. Sunnetullâh ifadesi kavramlaştıktan sonra ise, Kur’an metnindeki bağlamı ne olursa olsun, sabit bir anlam ifade edecektir. Bugün bu anlamın oldukça yaygın bir biçimde ‘tabiat kanunları’ olarak belirlendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kur’an, insanı hürriyet sahibi bir varlık olarak tanıtmaktadır. Tarih alanının, insanın hür iradesiyle ortaya koyduğu davranışların alanı olduğu hatırlanacak olursa, sunnetullah’ın işleyebilmesi için, insanın hür davranışıyla tarihe katılımda bulunması gerektiği görülür.
Sayfa 133Kitabı okudu
Hak geldi, bâtıl yok oluverdi; zira bâtıl yok olucudur. (17.İsrâ’81)
Sayfa 125Kitabı okudu
Kur’an’ın en yalın ifadelerinin anlaşılmasında dahi metnin ait olduğu tarihsel bağlamı bilme/tanıma zorunluluğu vardır.
Sunnetullah’ın değişmezliği ilkesinden hareketle her doğal âfeti ilahi bir cezalandırma olarak nitelendirmek de, Kur’an açısından doğru bir değerlendirme olmasa gerekir.
Sayfa 126Kitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.