Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sonuçlar ve Olasılıklar

Sürekli Devrim

Lev Troçki

Sürekli Devrim Sözleri ve Alıntıları

Sürekli Devrim sözleri ve alıntılarını, Sürekli Devrim kitap alıntılarını, Sürekli Devrim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrimin ulusal sınırlar içerisinde tamamlanması olanaksızdır
Sosyalist devrim ulusal sınırlar içinde başlar -fakat bu sınırlar içinde tamamlanamaz. Proleter devriminin, Sovyetler Birliği de- neyiminin de gösterdiği gibi uzun bir süre için dahi olsa, ulusal sınırlar içinde kalması ancak geçici bir durum ola- bilir. Tecrit edilmiş bir proletarya diktatörlüğünde, ulaşılan başarıların yanısıra kaçınılmaz olarak iç ve dış çelişkiler de gelişir. Tecrit edilmişlik durumunun devam etmesi ha- linde proleter devleti en sonunda bu çelişkilerin kurbanı olur. Buradan tek kurtuluş yolu, gelişmiş ülkelerin prole- taryalarının iktidarı ellerine geçirmesidir. Bu açıdan bakıl- dığında ulusal devrim kendi kendine yeterli bir bütün de- ğildir; o, uluslararası zincirin yalnızca bir halkasıdır. Ge- çici alçalış ve yükselişlerine rağmen uluslararası devrim sürekli bir süreç oluşturur.
Reklam
Lenin'in gözünde beni Bolşevizmden ayıran sürekli devrim değil, uzlaşmacılığım idi. «En iyi Bolşevik» olabil- mem için, gördüğümüz gibi, Menşevizm ile herhangi bir anlaşmanın imkansızlığını anlamam yetiyordu
Proletarya kırsal kesime öncülük eder, onu harekete çeker, planlarının başarısında ona pay ayırır. Ancak proletarya, kaçınılmaz olarak, öncülük durumunu korur. Bu, «proletarya ve köy- lülüğün diktatörlüğü» değil, köylülük tarafından destek" lenen proletarya diktatörlüğüdür.
Şehir ve kır kitleleri arasında hoşnutsuzluk giderek yaygınlaşmaktadır. Ama, bu durumdan yararlanabilicek tek devrimci unsur proleteryadır ve bugün 1905'e göre çok daha hazırlıklıdır buna.
Sürekli Devrim Nedir? ➋
"Gecikmiş bir burjuva devrimi yaşayan ülkeler açısından, özellikle de sömürge ve yarı sömürge ülkeler açısından, sürekli devrim teorisinin anlamı şudur: Bu ülkelerde ulusal kurtuluşun ve demokratik görevlerin tam ve gerçek çözümü, ancak boyunduruk altındaki ulusun ve en önemlisi de köylü kitlelerinin önderi olarak proleteryanın diktatörlüğü ile mümkündür."
Sayfa 191 - Yazım Yayıncılık, Lev Troçki
Reklam
«Proletaryanın bir hükümete katılması da, bu hükü- met içinde ancak hakim ve yönetici bir katılma olarak nesnel bakımdan olanaklı ve ilkeler açısından de kabul edilebilir sayılır. Tabii, böyle bir hükümet, proletarya ve köylülüğün diktatörlüğü olarak proletarya, köylülük ve ay- dınların diktatörlüğü olarak, işçi sınıfı ile küçük burjuva- zinin koalisyon hükümeti olarak adlandırılabilir; ancak her durumda şu soruyu sormak gerekir: hükümet içinde, ve dolayısıyla ülke içinde hegemonya kimin elinde olacak. Biz, işçi hükümetinden sözetmekle, hegemonyanın işçi sı- nıfına ait olması gerektiğini belirtmiş olmaktayız»
«Bir kere iktidarı ele geçirdiğinde proletarya, onun için sonuna dek dövüşecektir. İktidarın korunması ve sağ- lamlaştırılması mücadelesinde silahlardan birisi, özellikle kırsal kesimde ajltasyon ve örgütlenme iken, diğeri de kollektivizm politikası olacaktır.
Genel olarak aşamaların atlanamayacağını söyle- mek saçmadır. Yaşayan tarihsel süreç her zaman, geli- şim sürecinin bütünlüğünün teorik olarak bifeşkenlerine ayrılması ile ortaya çıkan yalın «aşamaların>> üzerinden sıçramalar yapar. Aynı şey, kritik anlarda devrimci poli- tikadan da beklenir* Bir devrimci ile bir vülger evrimci arasındaki ilk fark, böylesine anları görebilme ve kul- lanabilme yeteneklerindedir
Lenin, herzaman proletaryanın öncü rolünden hareket ederek, işçi ve köylülerin devrimci demokratik işbirliği ge- reğini vurgular ve geliştirirken -ve bunu hepimize öğretir- ken- ben, değişmez bir biçimde bu işbirliğinden hareket e- derek, yalnızca cephe içinde değil fakat aynı zamanda bu cephenin başına geçecek hükümet içinde de proletarya- nın önderliği gereğini vurguladım. Bunun dışında bir ay- rılık yoktur.
Reklam
Proletarya ve köylülüğün demokratik diktatörlüğü formülüne karşı çıktım, çünkü bu formülün eksikliğini, gerçek diktatörlüğün hangi sınıfın elinde bulunacağı sorusunu cevapsız bırakmasında görüyordum. Çok büyük toplumsal ve devrimci ağırlığına rağmen köylülüğün gerçekten bağımsız bir parti yaratamayacağını ve hele hele devrimci iktidarı böylesine bir partinin eline hiç veremeyeceğini göstermeye çalıştım.
Devlet kendi başına bir amaç değildir; hakim toplumsal güçlerin elinde bir makinadır, o kadar. Her makina gibi de, bir motoru, aktarma ve yürütme cihazları vardır. Devletin itici gücü sınıf çıkarıdır; motor cihazı, ajitasyon, basın, kilise ve okul propagandası, partiler, sokak toplantıları, yazılı talepler ve isyanlardır. Aktarma cihazı ise, kast, hanedan, estate ya da sınıf çıkarlarının tanrının iradesi (mutlakiyet) ya da ulusun iradesi (parlamentarizm) olarak gösterilen yasama örgütüdür. Son olarak yürütme cihazı, polisiyle, mahkemeleriyle, zindanlarıyla ve ordusuyla birlikte hükümettir.
"Ancak sosyalist devrim hakkında genel bir anlayış olmadan kolektifleştirmenin doğru bir değerlendirmesinin yapılması düşünülemez."
Sayfa 29 - Yazın YayıncılıkKitabı okudu
«Köylü ya işçinin, ya da bur- juvanın peşinden gider.» Birincisinde proletarya iktidarı kurulur; diğerinde ise burjuvazinin diktatörlüğü
Aritmetikteki basit bir bölme işleminde bi- le, sayıların seçiminde deney yapmak gerekir; daha kü- çük ya da büyük sayılarla başlanır, ve daha sonra bu de- neme süreci içinde bütün denenenler içinden bir sayı üzerinde karar kılınır. Top atışlarında, hedefi deneme ile adım adım bulma yöntemine «hedefi makas içine almak» denir. Politikada da, tahmini yaklaşım yönteminden ka- çınma olanağı yoktur. Bütün mesele, ıskalamanın bir ıs- kalama olduğunu zamanında anlamak ve gecikmeden ge- rekli düzeltmeleri yapabilmektir.
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.