Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sürmeli Gönderileri

Sürmeli kitaplarını, Sürmeli sözleri ve alıntılarını, Sürmeli yazarlarını, Sürmeli yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
96 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
1950’den başlayarak 1974 yılına kadar Anadolu’da kadının yaşamını anlatıyor. Toplumun kadına bakışını konu alıyor. Kadın bu toplumun temelidir. İster şehir de olsun isterse köyde olsun kadının omzuna binen yük her zaman fazla olmuştur. Sürmeli'de anlatılan köy kadının hayalleri ve sıkıntıları nasıl göğüslediğini, anne hasreti ile babasının yanında var olma mücadelesini ve evlilik ile değişen hayatını anlatıyor.Sürmeli’de konuşmalar yöresel şive ile yazılmıştır. Bu açıdan kültürel bir önemede sahiptir. Kadının var olma mücadelesidir Sürmeli. Gerçek yaşamdan kaleme alınan hikayede de yaşamın zorluğu ve kadının üzerindeki baba, koca ve toplum baskısı sonucunda sessiz kalmasını ve anne özlemi ile babanın kızına gösterdiği anlayışıda bulacağınız sıcak bir yaşamın acılarınada tanıklık etmiş olacaksınız.
Sürmeli
SürmeliTürkan Kebeci · Arsine Yayıncılık · 20196 okunma
“Bu topraklarda kadınların hakkında kararları evlenene kadar babaları ve erkek kardeşleri verirdi. Evlenince kayınvalide, kayınpeder öncelikliydi, kocaları sonra gelirdi."
Sayfa 63 - Arsine YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
188 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ülkemizin bir çok yöresinde karşımıza çıkan kadınların karşılaştıkları baskıların, zorlukların, kısacası hayat mücadelelerinin anlatıldığı, herkezin bir şekilde ailesinde, akrabalarında, komşularında veya çevresinde tanık olabileceği hayatları gözler önüne seren güzel bir eser olmuş.
Sürmeli
SürmeliTürkan Kebeci · Arsine Yayıncılık · 20196 okunma
“Bir kadının sakin görüntüsünün altında yaşadıklarını yine kendisinden başka hiç kimse bilemezdi.”
Sayfa 78 - Arsine yayıncılıkKitabı okudu
“Bu topraklarda kadınların hakkında kararları evlenene kadar babaları ve erkek kardeşleri verirdi. Evlenince kayınvalide, kayınpeder öncelikliydi, kocaları sonra gelirdi.”
Sayfa 63 - Arsine yayıncılıkKitabı okudu
“Burada anneler için oğullar, üzerinde hüküm sürdükleri saltanatlarıydı.”
Sayfa 63 - Arsine yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
“Dünden emanet kalan yarınları, yarınlardan ödünç aldığı yaşanacak günler vardı…”
Sayfa 38 - Arsine yayıncılıkKitabı okudu
“Kızlar annelerinin kaderini mi yaşar?”
Sayfa 38 - Arsine yayıncılıkKitabı okudu
Bu kadar sevdiği halde onu nasıl üzdüğü ve bir iki kere annesi yüzünden dövdüğü aklına geldi. Burada anneler için oğullar, üzerinde hüküm sürdükleri saltanatlarıydı. Aslına bakılırsa bunu normal karşılamak gerekirdi. Bu topraklarda kadınların hakkında kararları evlenene kadar babaları ve erkek kardeşleri verirdi. Evlenince kayınvalide, kayınpeder öncelikliydi, kocaları sonra gelirdi. Ataerkil yaşamın en faşist uygulaması hüküm sürüyordu. Kadının söz hakkı ancak erkek çocuklarını evlendirdiği zaman olurdu. Yıllarca biriken acılarını, hayal kırıklıklarının ceremesini çıkarmak, ben de varım demek ve varlığını ispatlamak için hüküm sürdüğü saltanatın hizmetkârı olan geline yüklenirdi. Tabii bu sırada kocaya da hükmü geçerdi. Artık evde sayılan, söz söyleyen, kocasının kararlarına itiraz eder duruma gelen birey olmuştu. İşte Deli Oğlan annesinin etkisinde kalıp Sıdıka’yı iki kere kötü dövmüştü. Karısını dövünce annesi ne kadar sevinmişti...