2021
Dorlion Yayınevi

İlginç
·172 syf.·
2024 86. kitabı
Daha önceden P. D. Ouspensky okumadıysanız, bu ilk kitap olmamalı. Aman adına aldanarak, en azından Şuur hakkında bilgim olur demeyin. Dördüncü Yol başlamak için en mantıklısı. Bir öğreti geliştiricisinden, yaşadığı zamanın çok ötesine uzanan bir bilgi aktarımı okuyorsunuz. Ve bilgiler de sorulan sorulara verilen cevaplardan derlenmiş. Hala günümüzde geçerliliği olan ve anlaşılması zor, bir o kadar da ‘kritik’ bilgi paylaşımı var. Fakat iş uygulama işi, disiplin işi, anlamaya yetecek zihin işi. Azsa, hiç o topa girmeyin derim.
ŞuurP. D. Ouspensky · Dorlion Yayınevi · 202127 okunma
2025 1. kitabı
Kitap genel olarak Ouspenskii'nin farklı zamanlarda yaptığı konuşmalar ve soru-cevap seanslarından oluşmakla birlikte, 4. yol ekolü için güzel bir derleme ve özet, hedefe yönelik bir kaynak niteliğinde. Şubat 2021 yılında yayınlanan 1. Baskısı olup kitapta hatalı olduğunu düşündüğüm baskı problemleri var. Bölüm başlarında içindekiler gibi bir liste halinde konu başlıkları ve sayfa numaraları yazılmış ancak bu sayfa numaraları hatalı ve ilk başta bunun içindekiler listesi olduğunu anlama epey vakit aldı (bir paragraf halinde çalışmada önemli sayılabilecek konular ve yanlarında anlamsız sayılar vardı), ancak bu sanıyorum sonraki baskılarda düzeltilecektir, yine de kitabın baskı öncesi son okuması yapılmadığını tahmin ediyorum.
ŞuurP. D. Ouspensky · Dorlion Yayınevi · 202127 okunma
2024 20. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 19:59
İlgili eser, modern insanın en temel sorularından biri olan “bilinç nedir?” meselesini felsefi, psikolojik ve ezoterik bir derinlikle ele alıyor. Yazar, okuru yalnızca teorik bir tartışmaya değil, aynı zamanda kendi şuurunun katmanlarını keşfetmeye davet ediyor. Kitapta, bilincin otomatik işleyişi, dikkat ve farkındalık düzeyleri, “uyanış” ihtiyacı gibi kavramlar özellikle öne çıkıyor. Ouspensky, insanın sandığı kadar “uyanık” olmadığını, günlük yaşamda çoğu eyleminin otomatik bir mekanizma gibi gerçekleştiğini vurgularken, okuyucuya rahatsız edici ama aynı ölçüde özgürleştirici bir gerçek sunuyor: Hakiki bilinç, çaba ve kendini gözlemle inşa edilebilir. Bu noktada eser, yalnızca bir okuma değil, aynı zamanda bir uygulama rehberi niteliği taşıyor. Benim açımdan kitap, insan zihninin kendi kendine kurduğu yanılsamaları fark ettiren ve bu yanılsamaları aşmak için içsel disiplin öneren güçlü bir çalışma. Şuurun araştırılması, bir “entelektüel uğraş” olmanın ötesinde, yaşamın bizzat merkezine yerleştirilmiş bir yolculuk olarak resmediliyor. Özellikle felsefe, psikoloji ve ezoterizmle ilgilenenler için derinlikli ve sarsıcı bir eser. Ouspensky’nin dili yer yer yoğun olsa da sunduğu perspektifler, insanın kendine ve dünyaya bakışını köklü biçimde değiştirecek türden.
Şuur Gerçeğin AraştırılmasıP. D. Ouspensky · Ruh ve Madde Yayıncılık · 199527 okunma