Urallı Delikanlı

Klavdiya Sverdlov
Ekim 1999
Ceylan Yayınları

2019 4. kitabı
Sverdlov Bolşevik devrimin ikinci örgütçüsüdür diyebiliriz. Ağır bedeller ödeyen buna rağmen asla pes etmeyen devrimci bir figür. O gençecik yaşına rağmen merkez komiteye kadar yükselmiş fakat çok genç bir yaşta yaşamını yitirmiştir . Sverdlov bolşevik devrim için büyük bir kayıp diyebilirim . O hem iyi bir teorisyen hemde cesur pratisyendi .
2022 4. kitabı
Okunma: 06 Mart 2022 09:26
Kıytırık bir grip hastalığı yüzünden erkenden kaybettiğimiz bu devrimciyi daha fazla tanımalı, bilmeli, öğrenmeliyiz. Dileriz ki onun azminin onda birine sahip olan devrimci önderler olabiliriz.
Siyaset
2011 5. kitabı
Okunma: 09 Mart 2011 00:00
Bolşevik Parti'nin "büyük örgütçüsü" Yakov Sverdlov'un, devrim ve öncesinin o kaotik günlerinde partiyi nasıl bir saat gibi işleyen mekanizmaya dönüştürdüğünü anlatan, eşi tarafından kaleme alınmış kıymetli bir biyografi. Sverdlov, teorinin pratiğe, kitlelerin örgütlü güce dönüşmesindeki o görünmez ama hayati "katalizör" rolünü üstleniyor. Bugün solun en büyük sorunu olan örgütsel dağınıklığa karşı, bir devrimcinin disiplin, hafıza ve irade ile neler başarabileceğini gösteren ilham verici bir yaşam öyküsü. Ekim Devrimi'nin mutfağını ve kadro politikasının önemini anlamak için mutlaka okunmalı.