Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Taassup Sözleri ve Alıntıları

Taassup sözleri ve alıntılarını, Taassup kitap alıntılarını, Taassup en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Taassup; aşırılık, taşkınlık, ölçüsü kaçırılmış manada bir işe, olaya, kişiye bağlılıktır.. Yani hakikatin peşinden koşarken doğrunun yalnızca Allaha ait olduğunu unutarak, hakikat ışığını cehalet çukuruna kurban etmektir..
Taassubun yerleştiği zihinde eleştiriye yer yoktur. Körü körüne bağlılık vardır. Hoşgörünün yerini şiddet, birlik ve beraberliğin yerini dışlayıcılık alır..
Reklam
Şu gerçeğin farkına varmalıyız ki, insanları ayrıştıran ve hizipleştiren şey mezhep değil, mezhepçiliktir. Mezhep, hakikate ulaşmada, dini anlama ve yaşamada mümine hizmet eden bir vasıta olmalıdır. Diğer müminlerin hakikat yolculuğunu hakir görmek, onları din ve iman dairesinin dışına atmak, kıbleye dönen yürekleri ya da secdeye inen alınları küfür ile itham etmek, kardeşliğe sığmaz.
"Taassup, hakkın ve hakikatin peşinden koşmayı ilke edinen Müslümanca bir tavırdan çok, hakikati kendi tekeline alan, mutlak anlamda hakikatin yalnızca ve yalnızca Allah’a ait olduğu ilkesini göz ardı eden bir davranış modelidir"s.13
Sayfa 13 - DİB Yayınaları
Mezhep, "gidilen yol" anlamına gelir ve İslâm âlimlerinin dinin temel hükümlerini anlamaya çalışırken kendi birikim ve yöntemlerine göre takip ettikleri yolu ifade eder.
Farklı sosyal ortamlara sahip bulunan ve insan oluşları gereği farklı düşünebilme potansiyeli Taşıyan Müslümanlar, bu farklılıkları zenginlik olarak görmelidir..
Reklam
"İslam dinini çevresine ışık saçan bir kandile benzetir sek, o her zaman ışık saçmaya devam etse de insanların onun ışığından yararlanma açıları aynı olmayacaktır. Görüldüğü gibi, mezheplerin ilk ortaya çıkışı, gündelik hayatta Müslümanların sorunlarına çözüm bulma noktasında gösterilen samimi ve ilmî gayretlerin sonucudur. Mezhep imamları, hiçbir zaman görüşlerini başkalarına kabul ettir me veya yeni bir mezhep oluşturarak kalabalıkları arkalarından sürükleme çabası içerisinde olmamışlardır. Dolayısıyla hiç kimseyi kendi mezheplerini kabule de davet etmemişlerdir. Onların mütevazı ve mutedil gayretleri, iyi niyet leri ve ilim yolundaki emekleri tarihimize geçmiştir"
Sayfa 25 - DİB Yayınaları
Mezhebini, tarikatını, cemaatini eleştirilemez görmek, doğru olup olmadığına bakmaksızın kör bir itaatle bağlanmak taassuptur. Mezheplerin varlığı ne kadar doğalsa, bir insanın bu düşünce okullarından birisine tabi olması da o kadar doğal ve normaldir. Ancak sağlıklı ve normal olmayan durum, bağlı olduğu mezhebi mutlak ve tartışılmaz görmek, hakikate giden diğer yolları ise düşman bilmektir. Böyle bir taassup dinimizde asla tasvip edilmez. Çünkü dinin bir yorumunu mutlak hakikat olarak görmek, onu din ile özdeş kılmak anlamına gelecektir ki bu, tevhid ilkesine aykırdır." s.31
Sayfa 31 - DİB Yayınaları
"Mezhebini, tarikatını, cemaatini eleştirilemez görmek, doğru olup olmadığına bakmaksızın kör bir itaat ile bağlanmak taassuptur" s.10
Sayfa 10 - DİB Yayınaları
İman esasları noktasında ittifak eden ve pek çok ortak değere sahip olan Müslümanların ayrıntıda kalan konulardan dolayı birbirini tekfir etmeleri ve ayrıştırmaları son derece düşündürücüdür....
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.