Tabgaçlar üzerine ülkemizde yazılan ilk ve tek kitap. Kitap bir doktora tezinin kitaplaştırılmış şekli.
Üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm Tabgaçların tarih sahnesine çıkmadan önceki siyasi olayları ele alıp, Çin'deki On Altı Devlet dönemini anlatıyor. İkinci bölümde Tabgaçların tarih sahnesine çıkaşları ve ilk Tabgaç devletini anlatırken ikinci bölüm ise ikinci Tabgaç devletini ele alıp yıkılışına kadarki olaylardan bahsediyor.
Farklı bir konu ve alanında ilk ve tek olması kitabı değerli kılıyor. Merak edenlere tavsiye ederim.
Kitap Tabgaçlar’a dair alandaki tek ve oldukça detaylı bir çalışma. Alanım olmadığı İçin detaylı bir yorum yapamıyorum ama konu açısından ilginç detaylara sahipti
Eski Türk Tarihi denilince akla gelen ilk teşkilatlı Türk devleti Asya Hun (Xiongnu) İmparatorluğu, ikincisi ise Gök Türk Kağanlığıdır.
Tarih olarak bu ikisinin arasında yer alan Tabgaçlar daima göz ardı edilmiş, ilgilenilmemiş bozkır kökenli bir devlet olarak göze çarpar. Bu devlet hakkında detaylarıyla yazılan ilk Türkçe kaynak işbu eserdir.
Tabgaçlar Hsien-pi merkezli bir topluluğa tâbiydi. Tarihçiler tarafından göz ardı edilmelerindeki en büyük etken ise Hsien-pilerin dönemin yıldızı ve Türklüğün sancaktarı sayılan Hunların gölgesinde kalmalarıydı. Fakat Hsien-piler özellikle Asya Hun'dan sonra Mançurya merkezli olarak bozkır kavimlerini teşkilanlandırmışlardır. Tabgaçlar da Hsien-pilerin bir boyu olarak toprakların batı kısımlarında yaşamaktaydılar.
Bozkırdan Çin'e doğru kaymalarla önce Tai, ardından Kuzey Wei (Tabgaç) Devletlerini kurdular ve Çin'de Türk bozkır kültürü ile Çin kültürünün harmanlanmasına neden oldular.
Tabgaçların Çin kültürünü reddetmemeleri, süreç içerisinde saray dilini Çince yapmaları Çinlileşmeyi hızlandırmıştı. Çinliliğe bu denli bağlanmalarından ötürü Çinliler tarafından bir bozkır devleti değil, Çin devleti sayılmaktadırlar.
Fakat Tabgaçlar her ne kadar Çinlileşme temayülünde olsalar da Türk bozkır kültürünü tamamı ile hiçbir zaman bırakmadılar.
Öyle ki, yıkılışlarından sonra Gök Türklerce Çin, Tabgaç eli olarak anılmaya devam etti.
Orta Asya tarihinin bilinmeyen yapraklarından birini Tuğba hanım , doktora tezi olarak hazırlamış. Olayların belgelere dayandırılarak anlatılması kitabın orijinalliğini artırıyor. Okuyucu için en büyük sorun başlıkların yetersizliği ,sözlük ve harita noksanlığıdir .
TabgaçlarTuğba Gökçe Balcı · Kronik Kitap · 202126 okunma