Tahavi Akidesi Şerhi

Abdullah Azzam

Tahavi Akidesi Şerhi Sözleri ve Alıntıları

Tahavi Akidesi Şerhi sözleri ve alıntılarını, Tahavi Akidesi Şerhi kitap alıntılarını, Tahavi Akidesi Şerhi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bazı Sıfatların Beyanı...
1 - “O nun benzeri hiçbir şey yoktur.” (Muhalefetun Lil-havâdis): Ehli Sünnet, Allahu Teâlâ’nın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir benzerinin olmadığı hususunda ittifak etmiştir. O, bir cisim veya bir cisme bitişik değildir. O’na asla yön nispet edilmez. O, parçalar­dan oluşmamıştır; zaman onu kuşatamaz. O, bir boyutla nitelendi­rilemez; hareket veya hareketsizlikle vasfedilemez; sağ, sol, ön veya arka gibi yönler ona yakıştırılamaz. Şu ayet bu sıfatlar için getirilebilecek nakli delillerden biridir: “O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O işitendir; bilendir." (Şûara, 11) Ayetin ilk kısmı, “Allah’ın elleri tıpkı bizim ellerimiz gibidir.” diyen Müşebbihe’ye(15); ikinci kısmı da Allah’ın sıfatlarını nefyeden, Allah’ın gör­düğünü ve işittiğini inkâr eden Muattıla’ya reddiyedir. Ayette benzetme ifadesi, temsilin (benzetmenin) reddinin vur­gulanması gayesiyle iki defa tekrar edilmiştir.(16)
Sayfa 29 - Küresel Kitap / (15)Allah’ı yaratılanlara benzeten fırka.
“Sadece ortağı bulunmayan Allah’a ibadet etmek” demek olan ulûhiyet tevhidinin rubûbiyyet tevhidini kapsaması kaçınılmazdır. Çünkü ulûhiyet tevhidi, Onun sıfatlarının ve kudretinin bilinmesi­ni gerektirir; tâ ki Allah’a ibadet edilebilsin. Bu tevhid iki cümlede: “Ancak Sana ibadet eder ve ancak Senden yardım isteriz” (Fatiha, 5) cüm­lelerinde özetlenebilir.
Sayfa 17 - Küresel Kitap
Reklam
Kelâm İlmi Cehalet ve Zındıklıktır...
Ebu Yusuf, Bişr El-Müreysî’ye şöyle demiştir: “Kelamı bilmek cehalet; bilmemek ilimdir. Kelam ilminde zirve olan kimseye zındık denir.” Yine o şöyle demiştir: “Kelam yoluyla ilim talep eden kimse zındıklaşır.”
Sayfa 12 - Küresel Kitap
Burada Allah yüce zâtını kâfirlerin niteledikleri şeylerden tenzih etmiş, ardından peygamberlerine selâm etmiştir. Çünkü o peygam­ berler, Allah’ı, kendilerine vahyettiği kemal sıfatlarla nitelemişlerdir. Daha sonra Allah, sadece kendisinin yüce sıfatlara sahip olması se­ bebiyle kendisini övmüştür.
Sayfa 9 - Küresel Kitap
Allah’ın birliğine ve Mustafa (sav)’in peygamber­liğine şehadet, İslâm’a girmeyi sağlayan yegâne kapıdır. Yine şehadet, dünyadan ayrılırken söylenecek en son cümledir: "Kimin son sözü ‘Lâ ilahe illallah' olursa cennete girer."(5) Bu sebeple insanoğlu, din tarihçilerinin anlattığı gibi, ilk aşama­ da birden fazla ilaha ibadet edip daha sonra zamanla ilahlarını azal­tarak tevhide ulaşmış değildir. İnsanoğlu yeryüzündeki ilk adımları­na tevhid ile başlamıştır.
Sayfa 13 - Küresel Kitap - (5)Hadis hasen-sahihtir. Bu hadisi Hakim ve başkaları rivayet etmiştir. Akidetu’t-Tahavi sayfa 75'e bakınız.
95 öğeden 101 ile 95 arasındakiler gösteriliyor.