Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tahavi Akidesi Şerhi

Abdullah Azzam

Tahavi Akidesi Şerhi Gönderileri

Tahavi Akidesi Şerhi kitaplarını, Tahavi Akidesi Şerhi sözleri ve alıntılarını, Tahavi Akidesi Şerhi yazarlarını, Tahavi Akidesi Şerhi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kazaya razı olarak musibetlere sabretmek
Arkaya bakmak yok... Üzülmek ve pişmanlık duymak için bir an olsun duraklamak yok... “Şöyle olsaydı, şöyle olurdu demek.” yok; ancak “Allah takdir etmiştir; O, dilediğini ya­par.” demek var. Sonra kalbin huzur bulması; bedenin ve ruhun ra­hata ermesi, sinirlerin yatışması, dert ve hüzünlerden bir uzaklaşma, ebedî bir uzaklaşma var.
Sayfa 68 - küresel
“Bir musibet seni şaşkına çevirdiği zaman sabret ona Kerim’in sabrı, çünkü O sana karşı cömerttir Âdemoğluna şikâyette bulunduğun zaman ancak Merhamet edeni merhameti olmayana şikâyet etmiş olursun.” İbn-i Kayyım
Sayfa 63 - küresel
Reklam
İmtihan
Sahih-i Müslim’de şöyle rivayet edilmektedir: "Müminin durumu­ na şaşılır! Her hâli onun için hayırdır. Bu durum yalnız mümine mah­sustur. Başına sevinecek bir hâl geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde sabreder; bu da onun için hayır olur.” [ Müslim ve Ahmed Süheyb ] Mümin musibetin nereden geldiğine bakar - ki o Allah’tan gelmiştir - bunun için musibeti gönül huzuru ve rıza ile karşılar. O, Mevlâ'sına ve Yaratanına itiraz etmekten yana en fazla hayâ duyan kimsedir. Musi­betin neticesinde gelecek sevaba bakar ve böylece rıza gösterip sabreder.
Sayfa 62 - küresel
“Keşke sen tatlı olsan, hayat acı olsa da Keşke sen razı olsan, herkes kızgın olsa da Keşke ikimizin arası mamur olsa Cümle âlemle aram harap olsa da Senin sevgini kazansam, her iş kolay olurdu Toprağın üstündeki her şey neticede topraktır” Rabiatü’l Adeviyye
Sayfa 61 - küresel
"Mütevekkil, ancak tohumunu toprağa atan sonra Allah’a tevekkül eden kimsedir.” || Umar ibnul Hattab radıyallahu anh
İslâm her şeyden önce Kuran ve Sünnet’te ifadesini bulur. İbn-i Abbas (radıyallahu anhuma): “Allah Kuran okuyan ve onda bulunanla amel edenin dünyada sapmamasını, ahirette de sıkıntı çekmemesini garanti etmiştir.” demiş, sonra da şu ayeti okumuştur: "Kim benim yol göstericime uyarsa artık o, ne sapar ne de sıkıntı çeker." (Tâha, 123)
Sayfa 8 - küresel
Reklam
“Bu din, Allah’ın hikmeti ve iradesine teslim olmak ve emir ve nehiylerdeki hikmetlerin ayrıntıları hakkında soru sormamak üzerine bina edilmiştir. Nitekim bütün peygamberlerin sahabeleri böyle bir tavır sergilemişlerdir. İslam ayağı, ancak teslimiyet basamağına sağlamca basar. Bir emri tazim etmenin ilk basamağı onu tasdik etmek, sonra ona bağlanmak üzere kesin kararlılık göstermek, sonra da onu yerine getirmek için elini çabuk tutmaktır.”
Sayfa 57 - küresel
İbn-i Kayyım Kafiyetu's Safiye Kasidesi’nde(36) şöyle de­mektedir: İnsanı hayrette bırakan kaderin hakikati, O'nun şanındadırve kader rahmanın kudretidir. İbn-i Akil Ahmed'in bu sözünü güzel bulmuştur. Rabbani rızadan ona bahsettiğinde, Aslında İmam Ahmed’in tanımı yeterli ve şifa vericidir.
Sayfa 42 - Küresel Kitap / (36)İbn-i Kayyım’ın Kasidesinin Şerhi, 1.cilt, sayfa 254
Kendisine kader hakkında sorulduğunda İmam Ahmed’in ver­diği cevap ne kadar güzeldir! O şöyle demiştir: “Kader, Rahmanın kudretidir.” İbn-i Akil İmam Ahmed’in bu sözünü güzel bulmuştur.
Sayfa 42 - Küresel Kitap
Kaza ve Kaderin Tanımı...
Âlimler, kaza ve kaderi tanımlarken farklı ibareler kullanmışlar­dır. Bunlardan bir kısmı ikisinin aynı şey olduğunu söylemiş; diğer bir kısmı ise kaza ile kaderi birbirinden farklı tanımlayarak: “Kader Allahu Teâlâ’nın gelecekte olacak şeyleri bilmesidir. Kaza, Allah’ın ilmi ve iradesi uyarınca bir şeyi yaratmasıdır.”(34) demiştir. Bazıları bu iki kavramı tek bir cümlede şöyle tarif etmiştir: “Bu, Allah’ın mevcudat için koyduğu sapsağlam düzen, genel kurallar ile sebep ve müsebbiplere bağladığı yasalardır.”(35)
Sayfa 42 - Küresel Kitap / (34).Kolay İslam Akidesi, Hasan Eyüp, 77 / (35).Akide, Seyyid Sabık, 95
109 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.