Tahavi Akidesi Şerhi

Abdullah Azzam

Tahavi Akidesi Şerhi Gönderileri

Tahavi Akidesi Şerhi kitaplarını, Tahavi Akidesi Şerhi sözleri ve alıntılarını, Tahavi Akidesi Şerhi yazarlarını, Tahavi Akidesi Şerhi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
El-Kayyûm, Allah’ın ezelî ve ebedî oluşuna da işaret eder. O (subhanehu) asla yok olmaz, (sıfatlarında) eksilme olmaz, fena bulmaz; bilakis O dâim ve hâkidir. El-Kayyûm isminin El-Hayy ile birleş­mesi, sair kemal sıfatların da varlığını gerekli kılar. Bu nedenledir ki Ayete’l Kürsî, Sahih-i Müslim’de Ubey Bin Ka’b’dan rivayet edildiği gibi, Kurandaki en büyük ayettir.(30)
Sayfa 38 - Küresel Kitap / (30) Akidetu’t Tahavi Şerhi, 125
El-Kayyûm, bütün müfessirlerin ittifakıyla, kendi zâtıyla kâim olan manasına gelmektedir. Ancak bu kelime, kendisinden başkalarını kâim kılmak anlamını ifade etmekte midir? Bu hususta iki görüş mevcuttur. Bu kelimenin kendisinden başkalarını kâim kılma anlamını ifade ettiği görüşü daha isabetlidir. El-Kayyûm lafzı, müstağniliğin ve kudretin kema­ linde olma manasını da içine alır. Çünkü kendi zâtıyla kâim olan, herhangi bir şekilde başkalarının kendisini kâim kılmasına ihtiyaç duymaz. İşte bu, Allah’ın başkalarından müstağni olmasının kemali dolayısıyladır. Allah kendisinden başkalarını kâim kılandır; O’nun haricinde­ kiler, ancak O’nun kâim kılmasıyla kıyam bulabilirler. Bu, O’nun kudret ve izzetinin kemalindendir.
Sayfa 38 - Küresel Kitap
Reklam
Göklerin ve yerin işlerini düzenleyen, gökleri (gezegenleri) dön­düren, mülklerin (bir yörüngede) seyretmesini sağlayan nasıl olur da uyur! Rasûlullah şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah uyumaz ve Ona uyumak yakışmaz."(29)
Sayfa 38 - Küresel Kitap / (29)Müslim. Akidetu’t Tahavi Şerhi, sayfa 123'e bakınız.
İbn-i Kayyım şöyle demiştir: “Allah’ın bütün sıfatları hep bu sıfa­ta döner.” O, Nûniyye Kasidesinde de şöyle demiştir: Kâmil bir hayat sahibidir O ve bu sebeple, Ölümün hükmü yoktur O'nun üzerinde. El-Kayyûm da O’nun sıfatlarındandır. Yoktur O'nun için kendinden geçmekle uyku da, Bütün kemal sıfatları O'nun için sabittir. Hepsi işte döner bu iki sıfata, Bütün sıfat, fiil ve isimlerinin kaynağı, Gerçekten bu iki sıfattır işte. Bu gayet açık bir durumdur. Çünkü kendisinde kudret, ilim, işit­me ve görme vasıfları bulunan bir zâtın hayat sahibi olması şarttır. Hâşâ, hayat veren bir zâtın hayy (hayat sahibi) olmaması yakışmaz!
Sayfa 37 - Küresel Kitap
Bu nedenle hadiste El-Hayy ve El-Kayyûm’un, azim olan Allah’ın isimleri olduğu geçmektedir. Ebu Davud, Tirmizi ve Nesâi’nin Esma Binti Yezid (r.anhâ)’dan rivayet etikleri hadise göre Rasûlul­lah (sav) şöyle buyurmuştur: "Şu iki ayette azim olan Allah’ın isimleri bulunmaktadır: ‘Sizin ilahınız bir tek ilahtır. Ondan başka ilah yoktur. O, Rahmandır; Rahimdir.' (Bakara, 163) ve 'Elif, Lâm, Mim. Allah, Ondan başka ilah yoktur. Hayydır, Kayyûmdur.’ (Âl-î lmran, 1-2)
Sayfa 36 - Küresel Kitap
4 - El-Hayy ve El-Kayyûm: Allah’ın bu iki sıfatının delili şu ayetlerdir: “Allah, O’ndan başka ilah yoktur. Hayy (diri)’dir Kayyûm’dur.” (Bakam, 255) “Yüzler, Hayy ve Kayyûm (olan Allah)'a boyun eğmiştir."(Tâha, 111) El-Kayyûm, yarattıklarını yönetme ve onlara emretme hususun­ da kemal ifade eden bir isimdir. Bu isimlerin devamında gördüğü­müz: “O'nu ne uyuklama ne de uyku tutmaz.” (Bakara, 256) ibaresi de kıyam sıfatının delilidir.
Sayfa 36 - Küresel Kitap
Reklam
96 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.