Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Uzayı Çözen Bilim Adamı

Takiyüddin

Ali Kuzu

Takiyüddin Sözleri ve Alıntıları

Takiyüddin sözleri ve alıntılarını, Takiyüddin kitap alıntılarını, Takiyüddin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güneş, ay ve yıldızlar aracılığı ile zamanın, özellikle de namaz vakitlerinin belirlenmesi ilmine ilm-i Mikat adı verilir.
Sayfa 41 - parola yayınlarıKitabı okudu
Takiyüddin göllerden,ırmaklardan ve kuyulardan suları yukarı çıkarmak için çeşitli araçlar tasarlamış ve bunları bir eserinde ayrıntılarıyla tasvir etmiştir.
Sayfa 39 - parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Takiyüddin'in 6 silindirlik su pompası aynı zamanda kağıt üretimi ve metal işlemede kullanılan aletlere ilham kaynağı olmuştur.
Sayfa 39 - parola yayınlarıKitabı okudu
16. Yüzyılın ünlü astronomu Copernicus, sinüs fonksiyonunu kullanmamış, sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjantdan söz etmemiştir. Oysa Takiyüddin bunların tanımlarını vermiş, kanıtlamalarını yapmış ve cetvellerini hazırlamıştır.
Usturlap
Usturlap, Güneş ve yıldızların ufuk yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan bir gözlem aracıdır.
Sayfa 50 - Parola yayınlarıKitabı okudu
İlm-i Mikât
Güneş, Ay ve yıldızlar aracılığı ile zamanın, özellikle de namaz vakitlerinin belirlenmesi ilmine İlm-i Mikât adı verilir.
Sayfa 41 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İçinde yaşadığımız dünyayı anlamak için, idealler dünyasından bakmak gerekliydi.
Sayfa 118 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Şeyh Edebali'den Osman Gazi'ye
Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın.
Sayfa 5 - Parola yayınlarıKitabı okudu
1577 yılında III. Murat'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir gözlemevi kurmuş ve ne yazık ki bu gözlemevi, Şeyhülislam Kadızade'nin "Gözlemevleri bulundukları ülkeleri felakete sürükler." şeklindeki fetvası üzerine 1580'de yıkılmış ve bu olaydan beş yıl sonra da Takiyüddin, 1585 yılında ölmüştür.
Sayfa 13 - Parola yayınlarıKitabı okudu
İslam dini, namaz vakitlerini belirlemek için Güneş ve Ay'ın konumlarını temel almıştı. Ancak kıble yönünün saptanması ve sivil takvimin oluşturulması için gökbilim gözlemlerinden ve ölçümlerinden yararlanılmıştır. Böylece, İslam devletlerinde rasathane kurumları oluşmuş ancak yaşamlarını fazla sürdürememişlerdir. İslam devletlerinde rasathanelerin yaşamlarının hep kısa olmasının ilk nedeni, kurumların birincil amaçlarının günlük yaşayışa ilişkin sorunları çözmek olmasıdır. Takvimin oluşturulmasından ve kıble yönüyle ilgili gerekli saptamaların yapılmasından sonra rasathanelerin birincil amacı da ortadan kalkmış oluyordu. Gökbilim çalışmalarının kurumsallaşıp devlet politikası haline getirilmemesi de rasathanelerin kısa ömürlü oluşlarının ikinci nedeniydi. İslam devletlerinin yönetimlerinde meydana gelen değişiklikler rasathanelerle ilgili politikaların da değişmesine neden oluyor, rasathaneler ilgisizlik ve ödenek yetersizliğinden gözlemlere kapanıyordu.
Sayfa 15 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Takiyüddin Kimdir?
Türk-İslam âleminin son, Osmanlı Devleti'nin ilk ve tek rasathanesinin kurucusu, klasik İslam astronomisinin de en önemli ve son temsilcisi olan Takiyüddin Raşit, İstanbul Rasathanesi ile meşhur olmuş bir Türk astronomudur.
Sayfa 9 - Parola yayınlarıKitabı okudu