Mısır'daki Tahrir ayaklanmasını ve birçok Ortadoğu ülkesindeki benzer ayaklanmaları öngören bir kitap, bir başyapıt.. Bu kitap, okuyanların taksicilere bakış açısını değiştirme garantilidir :)
TaksiKhaled Alkhamissi · Mevsimler Kitap · 201846 okunma
Taksi, Khaled Alkhamissi’nin Kahire’deki taksicilerle yolculuk esnasında yaptığı konuşmaların toplandığı kitaptır. Kitabı okumamdaki en büyük sebep “Tahrir Ayaklanmasını Öngören Roman” gibi iddialı bir söz ile tanıtılması oldu. Açık konuşmak gerekirse bu tanımın hakkını verip veremeyeceği konusunda tereddütlerim vardı. Fakat kitabı okuduktan sonra anladım ki belki de en doğru tanım bu olmuş.
Kitaba göre Mısır’daki taksi sistemi için kuralsız diyebiliriz. Taksimetre durumu yok, bu yüzden gidilecek yola göre müşteri ile sözlü fiyat anlaşması yapılıyor. Bu konuyla ilgili Mübarek döneminde bir farklı bir uygulama başlatılmak istenmiş hatta hayata geçirilmiş. Ama bu durum bile çok az sayıda taksiyi içeriyor ve sadece turistler için kullanıma açılmış. Oysa kitabın yazıldığı dönemde, sadece Kahire’de 80.000 taksi olduğunun bilgisi geçiyor. Doğal olarak, kitap boyu taksicilerin genel şikayeti müşteri bulabilmek olmuş.
Yazarın konuştuğu her taksici, farklı bir hayat hikayesine sahip olsa da hepsinin ortak bir sorunu var; geçim derdi. Bu sorunu aşmak için kimisi, geceler boyu çalışıyor ve ailesine vakit ayıramıyor. Kimisi de eğitimli olmasına rağmen düşük maaş nedeniyle ek iş yapmak için taksici olmuş.
Sorunları aynı olsa da taksicilerin geneli farklı yapıda insanlardı. Hiçbiri okurken bana aynı kalıptaymış gibi gelmedi. Düşüncelerinde çeşitlilik vardı. Aslında “Tahrir Ayaklanması”na vurgu yapan tanıtım kısmının bu sebeple doğru olduğunu düşünüyorum. Yani muhalif de vardı, iktidar yanlısı da. Dindar ya da dini sorgulayan veya farklı dinden olan kişiler de vardı. Tek derdi geçinmek olan bu insanlar, Kahire sokaklarında dolanıp bir nevi şehrin nabzını tutmuş.
Kitaptaki çoğu konuşma siyaset üzerinden gitmiş, geri kalanlarda da az da olsa değinilmiş. Mübarek taraftarı olan kadar,
TaksiKhaled Alkhamissi · Mevsimler Kitap · 201846 okunma
Kitap yazarın Nisan 2005'ten Mart 2006' ya kadarki hayatından kesitleri ve Kahire sokakları- caddelerinde taksicilerle olan hikayelerinden oluşmakta.58 Kahire taksicilerinden oluşan kitapta farklı sorunlar işlenmesine rağmen ortak nokta geçim sıkıntısı..Ailesini görmeden, gece gündüz demeden çalışan, fedakarlıklar yapan taksiciler..En çok düşük maaşla farklı bir işte çalışıp ek iş olarak taksiye çıkan kişiye üzüldüm. Baktığımızda bu durumda olan bizim ülkemizde de bir sürü insan var.. Kitapta taksicilerin siyasi görüşleri, hayata, hükümete, ülkelere ve insanlara karşı bakış açıları da ince ince işlenmiş
Ayrıca kitap Mısır'daki Tahrir ayaklanması ve benzer ayaklanmaları da öngören bir roman. Çok beğenilen bu eser 10'dan fazla dile çevrilmiş yoğun bir ilgi ile okunmuştur.
|Khaled Alkhamissi/Taksi|️
|||
Mısır'daki Tahrir Ayaklanması ve benzer ayaklanmaları anlatan bir roman.
Kitap, Kahire sokaklarında; Nisan 2005'ten, Mart 2006' ya kadar geçen zaman dilimindeki yaşamın kesitlerini yansıtmaktadır. 58 Kahire taksicilerinden oluşan kitap;ailelerini görmeden, gece gündüz demeden çalışıp, geçim sıkıntısına düşen taksicilerden bahsetmektedir. Çeşitli taksicilerle sohbet etmeyi seven kahramanımız, taksicilerin siyasi görüşleri, hayata olan bakışları, ülkelere karşı görüşlerini ele almaktadır. Okurken keyif alacağınız, sade dil ile işlenmiş, bakış açınıza yenilikler katacak bir eser.
Kitap ve dua ile.