Ahmet Hamdi Tanpınar ve Eserleri Üzerine Düşünceler

Tanpınar'ın Eşiğinde

Mehmet Samsakçı

Tanpınar'ın Eşiğinde Gönderileri

Tanpınar'ın Eşiğinde kitaplarını, Tanpınar'ın Eşiğinde sözleri ve alıntılarını, Tanpınar'ın Eşiğinde yazarlarını, Tanpınar'ın Eşiğinde yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'nin içinde bulunduğu değerler kargaşası için kurduğu en rafine, en sıkıştırılmış cümlelerinden birisi "Debussy'i, Wagner'i sevmek ve Mahur Beste'yi yaşamak, bu bizim talihimizdi" şeklindeki cümledir. Bu artık, beğenilerin değiştiğini hatta insan üzerinde zorlayıcı bir etki yaptığını vurgulamaktadır. (...) Hangi sebeplere dayalı olursa olsun bir musikiyi "sevmek" ama bir başka musikiyi "yaşamak" yaşanan şeyin sevilmediğini, sevilen şeyin yaşanmadığını gösterir. Ve bunun artık bir talih hâline gelişi ayrı bir mesele olarak durmaktadır.
Sayfa 71 - 2. basım, 2017
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, kültür meselelerindeki mihveri bilindiği gibi, Yahya Kemal'in "imtidad" , kendisinin "devam" dediği önemli bir anlayıştır. Özellikle Bergson'dan sonra rağbet gören bu zamanın bölünmezliği kuramı Tanpınar'ın da edebiyat ve kültür meselelerindeki duruşuna tesir eder. Onun bu konudaki teklifi kendisinin kullanımıyla "değişerek devam etmek, devam ederek değişmek" şeklindedir. Her şey gibi kültür de bazı değişmeler, gelişmeler gösterecek, yeni hamleler yapacak ama kökten, özden gelen damarları kesmeyecektir.
Sayfa 52 - 2. basım, 2017
Reklam
1901'de doğmak, 7 yaşında Meşrutiyet'i, 13 yaşından 18 yaşına seferberliği yani ilk büyük dünya savaşını; hemen ardından Mütakere ve Mücadele yıllarını idrak, yine hemen sonra bir devletin küllerinden doğan yeni bir devletin ilk genç neslinin ıstıraplarını paylaşmak demektir.
Sayfa 2 - 2. basım, 2017
13 öğeden 11 ile 13 arasındakiler gösteriliyor.