Tanrı'nın Eli

Yurdanur Kaya
Temmuz 2025
Luna Yayınları

2025 83. kitabı
Herkese merhaba kitap dostları! Bugün size Yurdanur Kaya’nın kaleme aldığı, beni alıp bambaşka bir dünyanın tam ortasına bırakan “Tanrı’nın Eli” romanının incelemesiyle geldim. Fantastik Severler Buraya diyelim mi? Ana karakterimiz Alisa, sıradan sandığı hayatının bir anda altüst olmasıyla kendini, kadim Tanrıların hüküm sürdüğü yeni bir düzende buluyor. Ama bu, bildiğiniz Olimpos değil! Teknolojinin ve gücün gölgesinde inşa edilmiş distopik bir Olimpos bu. Eski Tanrılar, insan suretinde ve bencil arzularıyla yeryüzüne hükmetmeye çalışıyor. Alisa’nın bu yeni düzende seçilmiş kişi olduğunu öğrenmesiyle asıl macera başlıyor. Onun yolculuğu, sadece Tanrılara karşı değil; aynı zamanda kendi içindeki hakikat ve insanlık savaşına dönüşüyor. Gizemli Meryem, Yıldız ve Babil gibi unsurlar, Alisa’nın kaderini etkileyen kilit roller üstleniyor. Yazar, kadim dinlerin sembollerini, teknolojik bir distopya fonuyla öyle ustaca birleştirmiş ki, okurken “gerçek nerede bitiyor, kurgu nerede başlıyor?” diye sürekli kendinize soruyorsunuz. Sayfalar akıp giderken, Ayasofya’daki boyut kapılarından tutun da, “yapay inanç sistemleri”nin başarısına kadar birçok evrensel ve felsefi sorgulamayla karşılaşıyorsunuz . Alisa’nın karakter gelişimi de çok etkileyici. O, elindeki anahtarın sadece bir nesne değil, insanlığın özgürlüğünü ya da esaretini belirleyecek bir kararın simgesi olduğunu fark eden, güçlü bir kadın. Onun iç yolculuğuna şahit olmak benim için çok keyifliydi. Kitabın sonu ise tam bir “Yok artık!” dedirten cinsten. Eğer beyninizi çalıştıracak, sizi başka bir evrene ışınlayacak ve günlerce etkisinde kalacağınız bir hikaye arıyorsanız, “Tanrı’nın Eli” kütüphanenizde olmalı . Teknolojinin gücüyle milyonlarca insanı güdümüne alan “küçük zümre ve yapay olarak yaratılan
Puan vermedi
Bir kitap bazen sadece bir hikaye anlatmaz.Zihninin en karanlık köşelerine dokunur… Tanrı’nın Eli @lunayayinlari etiketiyle okuduğum en farklı yolculuklardan biri oldu. Yurdanur Kaya mitolojiyi ve dini sembolleri distopik bir dünya ile öyle ustaca harmanlamış ki… Sayfalar arasında hem geçmişin izlerini hem de geleceğin ihtimallerini keşfettim. Alisa ilk bakışta sıradan bir genç gibi görünse de kaderin tam ortasına bırakılmış bir kadın. Onun yolculuğu aslında kendi iç dünyasında başlıyor. Elindeki anahtar sadece bir nesne değil. İnsanlığın özgürlüğünü ya da esaretini belirleyecek bir kararın simgesi. Bu yüzden attığı her adım sadece kendi kaderini değil tüm dünyanın geleceğini etkiliyor. Alisa Tanrıların kurduğu düzenle yüzleşirken en büyük savaşı aslında kendi içinde veriyor. İnançla korkunun güçle özgürlüğün çatıştığı bu yolculuk her bölümde insanın kaderini yeniden sorgulatan derin bir yüzleşmeye dönüşüyor. Bu kitabı benim için özel kılan şey mitolojik figürlerin modern dünyanın gölgesinde yeniden karşıma çıkmasıydı. Son sayfayı kapattığımda aklımda yalnızca tek bir düşünce kaldı.. En büyük savaş gökteki Tanrılarla değil insanın kendi içinde bitiremediği savaşlarla verilir…
2025 38. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 14:11
Tanrı’nın Eli kitabımızda küçüklüğünden beri annesinden mitolojik Tanrıları dinleyerek büyümüş, kendini Olimpos’ta yaşıyormuş gibi her detaya hakim olan, sıradan bir genç kadın Alisa’nın başına gelenleri okuyoruz. Arkadaşı Yıldız ile konuşmalarında gerçeklerin yavaşça gün yüzüne çıkmasıyla Alisa’nın hayatı tamamen değişir, daha doğmadan seçilmiş kişi olan Alisa Olimpos’un bir efsane değil, teknolojiyle inşa edilmiş gerçek bir düzen olduğunu öğrenir ve kendisini Olimpos’ta Tanrı Zeus’un karşısında bulur. Tanrı Zeus Olimpos’u Titanlara karşı savaşarak kazanmış, insanlar üzerinde daha fazla hakimiyet istemektedir. Alisa, Babil, Yıldız, annesi Meryem, Tanrı Hades ve Tanrı Zeus karakterinin duygu ve düşüncelerini okurken hangisine güveneceğinizi şaşıracaksınız :) Olimposlu Tanrıların yeni dünya inşa edip insanlara hizmet ettirip, emirler yağdırmayı düşünürken Alisa’nın kişiliği, inancı ve azmi Tanrı Zeus başta olmak üzere tüm Tanrıları sakinleştirmeyi başarıyor, zekasına hayran bırakıyor. Alisa, bazı zamanlarda korkuyor veya kime güveneceğini şaşırıyor ama soğukkanlılığını da asla kaybetmiyor. En büyük savaşını ise, kendi içinde yaşıyor.. Olayların aralarına şairlerden alıntılar, mitolojik hikayeler , Nietzsche’den alıntılar ve güçlü karakterler serpiştirilmesi kitaba renk katmış. Kitabın sonunu ise hiç tahmin edememiştim, benim için sürpriz oldu. Sonunu söyleyip spoiler vermeyeceğim tabii :) Kapak tasarımına ayrıca hayran kaldığımı söyleyerek yorumumu bitiriyorum bu ve okumak isteyen tüm kitapsever arkadaşlarıma şimdiden keyifli okumalar diliyorum :)
2025 164. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 00:11
Herkese Merhaba Bugün sizlere oldukça farklı bir okuma deneyimi yaşadığım, biraz fantastik biraz mitoloji daha doğrusu mitolojik karakterlerin yer aldığı bir kitap yorumu ile geldim. Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitabı okumaya başladıktan sonra sonuna gelmeden ne olduğunu bir türlü anlayamayacaksınız. Alisa adında bir kız normal kendi halinde bir hayat sürerken bir anda kendini Tanrıların yani Zeus, Hades ve Ares gibi tanrıların arasında bulur. Bu tanrıların yaşadığı yerde Olimpos… Kitapta Olimpos bir efsane olarak değil, akıl almayan teknolojinin ve müthiş bir güç ile inşa edilmiş bir yaşam alanıdır. Olimpos tanrıları ete kemiğe bürünmüş insan görünümünde ve kendi istek ve arzuları için bütün insanlığa hükmetmek istemektedirler. Bu istekleri içinde Alisa’yı seçmişlerdir. Alisa kendisinin seçilmiş kişi olduğunu öğrendikten sonra geçmişteki karanlık sırlarla yüzleşecektir. Ve yanında daima annesi Meryem, gizemli arkadaşı Yıldız ve Babil yer alacaktır. Bakalım tanrılar Alisa aracılığı ile insanlığa hükmedebilecek mi yoksa efsane olarak kalmaya devam edecek mi? Bunu cevabını da son sayfaya kadar asla öğrenemiyoruz. Okurken oldukça kafamı karıştırsa da kitap bittikten sonra netlik kazandı. Okuyacak olan herkese Keyifli Okamalar dilerim
Puan vermedi
... TANRININ ELİ & YURDANUR KAYA _ Alisa küçüklüğünden bu yana annesinden Olimposlu Tanrıların hikayesini her detayinı dinleyerek büyüdüğü için efsane Olimpos'ta kendini en ideal formda, sonsuzluk zırhıyla donatılan Tanrıların diyarında bulmasıyla seçilmiş kişi olduğunu öğrendi, birden değişen sıradan hayatı içsel yolculuğu ve en doğru olanı yapma mücadelesinde en başta olmak isteğiyle kendini kazanmaya adadığı bir savaştaydı artık... Hakikat ve insanlık savaşı. _ Olimposlu Tanrılar nice insanları ellerinin altına alalı Tanrı Zeus'un kalesi olan Olimpos'u her çeşit varlıktan korumak üzere donattığı insanların desteğiyle erişilmez bir yer haline getirmişti. _Çeşitli yollarla ruhsuzlaştırıp, arayış içindeki gruplardan insanları yapay şekilde yaptıkları ve cennet dedikleri yerde farklı hipotezlerle el altında tutuyorken yolunda gitmeyen neler oldu? Babil, (Tanrının Eli ) Kehanet Teknolojik Distopya Görkemli simgeler Evrensel sorular Felsefi sorgulama Birçok gizemi bünyesinde barındıran, kadim dinlerin ve kadim bilgeliğin kalesi konumunda Ayasofya'da, misyonerlerin inandığı gibi manevi âleme veya farklı bir evrene geçişi sağlayan boyut kapıları var mıydı? Olimposun aradığı geçiş kapılarından biri Ayasofya'da ise Zeus' un da aradığı kapıyı Alisa bulmuş olabilir mi? Zeus, boyut kapılarını aşıp tekrar yeryüzüne indiğinde ona kimler inanacak? Olimposa tekrar kazanan olarak dönmek ve ölümlüler üzerinde hükmünü sağlamlaştırmak mümkün mü? Şaşaâli efsane olan tapınma merkezleri bu çağda artık yok, tekrar statü kazanma savaşında en baştan yenik Zeus. _ ..." teknolojiyi biz onlara verdik, onlar da bize daha fazlasını verdi, o küçük zümre teknolojinin gücüyle milyonlarca