Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tanrı Taşta Uyur

Rudolph Kaiser

Tanrı Taşta Uyur Gönderileri

Tanrı Taşta Uyur kitaplarını, Tanrı Taşta Uyur sözleri ve alıntılarını, Tanrı Taşta Uyur yazarlarını, Tanrı Taşta Uyur yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
170 syf.
·
Puan vermedi
Bir Kızılderili kültürü irdelemesi.
İlk başlarda "ben bu kitabı neden okuyorum ya!?" Diye kendinize bir çok kez sordurtan ve acaba kitap akmaya başlayacak mı diye sizi bekletip, canınızı sıkan bir kitap. Ama çok geçmeden bir anda sizi kızılderililerin kültürünün içine sürüklüyor ve size çok özel kızılderili felsefesi tohumları veriyor. Kitap bittiğinde bu tohumları hayatınızın uçsuz bucaksız topraklarına ekmek tamamen sizin inançlarınıza ve ideolojinize kalmış.
Tanrı Taşta Uyur
Tanrı Taşta UyurRudolph Kaiser · Dharma Yayınları · 200110 okunma
Bir Karaayak Kızılderilisi sözü
"Bir insan, ayak izlerini rüzgarın silemeyeceği kadar sert basmamalıdır yere hiçbir zaman."
Reklam
"Dünyadaki anaerkil çoktanrıcılık, Yehova' nın babaerkil tektanrıcılığındaki yaratıcı kavramı ile yıkıldı. Bundan sonra 'dünya artık insanın anası değil, yalnızca yaratıcının hammaddesidir.' " (J. Moltmann)
"Tüm evrensel olayları babaerkil bir (erkek) tanrının elinden çıkmış -Tevrat'a göre- eserler yerine bir kadının bedeninde (büyük dünya anası) oluşan yaşam olarak yorumlasaydık, dünyaya bakışımız ne kadar da farklı olabilirdi !?"
Sayfa 26
170 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Tanrı Taşta Uyur Rudolph Kaiser Yazar Bir tarafa batı düşünüş biçimi diye tanımladığı ve Platon’dan beri ortaya çıkan Yahudilik-Hristiyanlık dinsel inanışlarında devam eden ikilemci düşünüşü koyar. Diğer tarafa doğa dinleri diye tanımladığı kızılderili yaşam ve inanç felsefesini, Hindu ve doğu dinlerini koyar ve analizler yapar. Platondan beri gelen inanç biçiminde Tanrısallığın gökten geldiği, insanların Tanrının bir parçası olarak görülmesini anlatır. Doğa dinlerinde ise tüm canlıların, dünyanın, evrenin hep bir bütünlük içinde olduğunu Tanrının da doğanın içinde olduğunu söyler. İnsanın doğaya ve çevreye verdiği zararın Tanrısallık la inandırılmış olmasından dolayı olduğunu savunur. Diğer tarafta kendini doğanın parçası gören insanın ise doğaya en az zarar vererek doğadan faydalandığını dile getirir. İkilemci ayrıştırmacı anlayışın insanı mutsuzluğa ittiğini, halbuki bütünleştirici düşünce ve inanç biçiminin her zaman insanı ruhsal olarak daha mutlu ettiğini söyler. İkilemciliğin diğerini yok etmek için sürekli kavga ve savaş içerisinde olmasının sürekli bir yok etme kültürünü yarattığını, bütünsellik içindeki düşüncenin ise her şeyin zıddı ile var olduğunu ancak uyum içerisinde hayatın ahenginin olacağını söyler. İkilemcilikte sadece Tanrıya saygı varken bütünsel düşünce de yani Kızılderili felsefesinde dünyadaki canlı, cansız, taş, toprak her şeye saygı vardır.
Tanrı Taşta Uyur
Tanrı Taşta UyurRudolph Kaiser · Dharma Yayınları · 200110 okunma