Tanrı Var Mıdır?

Richard Swinburne

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Tanrı'nın varlığı konusunu tartışmak, birçok felsefi problemi beraberinde getirir.. Tanrı bugün, dün ya da yarın var değildir, sadece vardır.
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Temel bir problem, evrensel olarak kabul gören bir Tanrı tanımının yapılamamasıdır. Bazı Tanrı tanımlamaları o şekildedir ki, tanıma uyan bir şeylerin varlığı kesindir, öte yandan, bazı tanımlar özçelişkilidir . (Tanrıtanımazlık): Tanrı'nın varlığını reddedenlerin görüşleri ateizm kavramı ile açıklanır. Ateistler tanrının varlığını reddederken şu kanıtları kullanırlar: Kötülük Kanıtı: Tanrı olsaydı kötülük olmazdı. Evren'de bir kötülük mevcutsa tanrının varlığından söz edilemez .Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Deizm tanrının varlığını kabul eder mi? Eş değer olarak deizm, Tanrı'nın varoluşunu her şeyin sebebi olarak ortaya koyan ve onun kusursuzluğunu (ve genellikle doğal hukuk ile takdir-i ilahinin varlığını da) kabul eden, ancak Tanrı'nın evrende mucizeler aracılığıyla ilahi vahyini veya doğrudan müdahalesini reddeden görüş olarak da tanımlanabilir.. Ham Müslümanının zihnini karıştırmak için yazılmış bır kıtap bana zor yorucu geldı, Ezcümle, bnde yazar gıbı soruyorum okurun
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?Richard Swinburne · İz Yayıncılık · 202320 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu başlığa sahip okuduğum ilk kitap ama son olmayacağına adım gibi eminim. Spoiler olur mu bilmiyorum ama yazarın diğer kitaplarından anlaşılacağı gibi sorunun cevabı yazara göre evet ve bunu çeşitli örneklerle anlatıyor. Bu cevaba ulaşırken semavi dinlerin adı geçse de bunun üzerinde çok durulmuyor ki bu benim için çok iyi oldu kavramsal olarak tanrının varlığı üzerinde durulması bana daha mantıklı geliyor semavi dinlerden yola çıkarak tanrının ispatı ön kabul ile mevzuya girmek gibi oluyor ki bununda felsefi bir tarafı kalmıyor. Kendi bildiklerimin dışında benim kültürüme yabancı birinin tanrının varlığının ispatını yapması ve bunu yaparken bilimi veya herhangi bir pozitif bilimi reddetmemesi hatta birçok noktada bilimden yararlanarak örnekler vermesi çok iyiydi. Kitaptaki argümanları okurken bunlara verilen birçok karşı argüman olduğunu biliyordum ve yazarda bunun farkında olacak ki kitabın sonunda bundan bahsediyor bu da daha çok okumaya sebep oluyor. Keşke aradığımız her cevabı 150 sayfada bulabilseydik. Din felsefesine ilgisi olanlar için okunabilecek bir kitap son sayfalarında tavsiye edilen kitapları da okumaya niyetliyim. Okuyan herkese selam olsun.
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?Richard Swinburne · İz Yayıncılık · 202320 okunma
160 syf.
3/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Tanrının varlığı kitabın tamamında tutarsızlık ve basit örnekler ile ele alınmış. Temel argüman doğa ve his olarak ele alınmakla beraber kitabın sonunda semavi dinlerden isevilik diğer dinler ile kıyaslanarak kötü bir final yapılmış. Teizim savunması üzerine okunmasını önermemekteyim…
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?Richard Swinburne · İz Yayıncılık · 202320 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.