Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrıların Doğası

Marcus Tullius Cicero

Tanrıların Doğası Sözleri ve Alıntıları

Tanrıların Doğası sözleri ve alıntılarını, Tanrıların Doğası kitap alıntılarını, Tanrıların Doğası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aynı şeyin bizim de başımıza geldiğini düşünün bir, uçsuz bucaksız karanlıktan birdenbire gün ışığına çıksak acaba gökyüzünü nasıl algılardık? Her gün göre göre göz alışkanlığı oluştuğundan zihnimiz aşinalık kazanır, bundan dolayı da sürekli görüp durduğumuz şeyler karşısında ne şaşırıp kalırız ne de bunların nedenlerini araştırmaya kalkarız; demek ki bizi olayların nedenlerini araştırmaya yönelten, konunun önemi değil de yeniliği.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Mutlu ve ölümsüz olan bir şeyin kendisi sıkıntı çeker yine de bir başkasına sıkıntı verir.
"Yaşamda öylesine sıkıntılar vardır ki bilgeler menfaatlerle dengeleyerek hafifletirler bunları, budalalarsa ne yaklaşmakta olan sıkıntılardan kaçınabilirler ne de içinde bulundukları sıkıntılara katlanabilirler."
ALFA KITAP
Öte yandan mevkiler ya da mal mülk açısından zenginleştiğimizde, rastlantı eseri daha başka iyilikler elde ettiğimizde veya herhangi bir kötülüğü bertaraf ettiğimizde, tanrılara şükrederiz ve kendimizi övmeyi bile aklımıza getirmeyiz. Acaba iyi bir insan olduğu için tanrılara hiç şükür eden olmuş mudur? Ama zengin olduğu için, onur kazandığı için, sağlıklı olduğu için şükretmiştir. Iuppiter’e en iyi ve en yüce dememizin nedeni, bizi adil, ılımlı, akıllı kıldığı için değil, sağlıklı, esenlikli, güçlü ve zengin kıldığı içindir.
Sayfa 285Kitabı okudu
Reklam
Bütün ölümlüler kendilerine dışarıdan gelen iyilikleri, örneğin üzüm bağlarını, mısır tarlalarını, zeytinlikleri, bereketli buğdayları, meyveleri, kısacası yaşamlarını rahatlatacak ve onlara yararı dokunacak her şeyi kendilerine tanrıların sağladığına inanırlar, ama kimse kendisindeki erdemi tanrıya mal etmez.
Sayfa 284Kitabı okudu
Vicdan ortadan kalkınca her şey anlamsızlaşır; bir evde ya da devlette doğru davranışlar ödüllendirilmiyor, kabahatler de cezalandırılmıyorsa akla ve kurallara dayalı bir düzen olmadığı görülür; bu durumda dünyanın yönetiminde iyilerle kötüler arasında hiç fark gözetilmiyorsa kesinlikle tanrısal bir yönetimden söz edilemez.
Sayfa 284Kitabı okudu
Bu süratte sağlam bir akıl ve mutlu bir yaşam nerede durabilir acaba, hiç bilmiyorum. Bedenimizin küçücük bir yerinde bile olsa canımızı acıtan şeyin tanrıya da ıstırap vermediği ne malum?
"Meyve ve şarap olmadan aşk hayat bulamaz." -Terentius
Sayfa 155 - Alfa KitapKitabı okudu
Reklam
İstediğini gerçekten isteyen kişi kendisini işin öyle verir ki, arkası çorap söküğü gibi gelir.
“Ama tanrılar küçük şeyleri önemsemezler, tek tek bireylerin ne ufacık arazileriyle ne de üzüm bağlarıyla ilgilenirler. Hastalık ya da dolu fırtınası mahsule zarar verdiyse Iuppiter’in bu olayı dikkatle izlemesi gerekmez; krallar bile krallıklarındaki ufak tefek olaylarla ilgilenmezler.”
Sayfa 284Kitabı okudu
İnsanların ölmesiyle düşünceleri de ölmez, olsa olsa o düşünce sahibinin yorumundan mahrum kalınır.
Sayfa 44 - Alfa KitapKitabı okudu
Gökyüzündeki hareketlerin ne kadar düzenli, yıldızlardaki düzenin ne kadar muayyen, her şeyin birbiriyle ne kadar bağlantılı ve uyumlu olduğunu görüp de bunlardaki düzenleyici aklı reddeden ve bizim aklımızla kavrayabileceğimizin ötesinde bir akılla gerçekleştirilen bu şeylerin tesadüfen olduğunu ileri süren birine kim insan diyebilir ki?
Bana göre ruhun ateş ve candan ibaret olması akla daha uygun.
202 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.