Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrısız Din

Ronald Dworkin

Tanrısız Din Gönderileri

Tanrısız Din kitaplarını, Tanrısız Din sözleri ve alıntılarını, Tanrısız Din yazarlarını, Tanrısız Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dünyanın dört bir yanında insanlar, birbirlerinin tanrılarından nefret ettikleri için birbirlerini öldürüp duruyorlar."
Dindarca duruş değerin tam bağımsızlığı üstünde ısrarla durur.
Reklam
Feynman da dünya mekanizmasının nasıl işlediğini açık­lamayı umabileceğini, fakat neden öyle işlediğini açıklayama­yacağını söylemiş, Doğa'nın "sadece nasılsa öyle, yani absürt'' olduğunu kabul etmekten başka çaremiz yok demiştir.
Değer nesnelse, bu takdirde belli bir değer yargısı üstünde uzlaşma onun doğruluğu için dikkate alınacak bir faktör değildir ve onun doğru olduğunu düşünmek herkesin sorum­luluğudur.
Willi­am James şöyle diyor: "Sevgi gibi, öfke gibi, umut, hırs, kıs­kançlık gibi, diğer bütün içgüdüsel eğilim ve itkiler gibi, (din de) hayata, başka hiçbir şeyden ussal veya mantıksal olarak türetilemeyen bir "büyülenme" ilave eder."
İnsan hayatı sırf şefkatli bir tanrı var diye herhangi bir anlam veya değer taşıyamaz.
Reklam
Yeni din savaşları artık gerçekte kültür savaşlarıdır.
Din savaşları, kanser gibi, mensup olduğu­muz canlı türünün bir baş belasıdır.
Demek ki "dinsel ateizm" deyimi, ne denli şaşırtıcı olur­sa olsun, bir oksimoron değil; din, sırf kelimelerin anlamının gösterdiği gibi teizme indirgenebilecek bir şey değildir.
Albert Einstein ateist olmakla birlikte ayrıca derin inançlı bir dindar olduğunu söyler.
Reklam
Kendilerini "ateist" sayan milyon­larca kişi, inançlılann dinsel saydıklarına çok benzeyen ve on­larınki kadar derin inanç ve deneyimlere sahiptir.
Bu kitabın teması, dinin Tann'dan daha derin bir şey ol­duğudur.
Spinoza'nın çağdaşlarının onu niçin ateist sandıklarını görmek zor değildir. O devirde o dinsel cemaat, içinde herhangi bir kimsenin tanrı adını vermeye kalkabileceği her şeyin varlığını yadsıyordu. Bu görüş bugün tanrı diye bir şeyin var olmadığı şeklinde değil, Tanrı'nın doğayla bitişik ve örtüşük olduğu şeklinde okunmaktadır. Tanrı her şeydir, der Spinoza, ve her şey Tanrı'dır. Gerçekten de, en az bir vesileyle, "Tanrı" kelimesinin Doğa'nın bir başka adı olduğunu söylemiştir. Demek ki Spinoza'nın Tanrı'sı her şeyin dışında bulunup isteminin kudretiyle evreni ve onu yöneten fizik yasalarını yaratan bir "akıl" veya "zeka" değildir. Sadece tüm o fizik yasaları takımının başka bir açıdan görülmüş şeklidir. Kutsal metinlerdeki Tanrı gibi kafasında bir amaçla eylem yapmaz. Einstein'in şakasına yanıt vermek gerekirse, ne olduğu ve ne olacağı konusunda da herhangi bir seçme hakkı yoktur. Tanrı doğa yasalarını varlığında kapsadığına göre, o yasalara karşıt bir sey yapamaz. Eylemini mekanik ve belirlenimci" (deterministik) tarzda yapar. Her şey tam tamına nasıl olması gerekiyorsa öyledir.
Sayfa 33 - OLVİDOKitabı okudu
Din savaşları, kanser gibi, mensup olduğumuz canlı türünün bir baş belasıdır. Dünyanın dört bir yanında insanlar, birbirlerinin tanrılarından nefret ettikleri için birbirlerini öldürüyorlar.
"Din savaşları, kanser gibi, mensup olduğumuz canlı türünün bir baş belasıdır. Dünyanın dört bir yanında insanlar, birbirlerinin tanrılarından nefret ettikleri için birbirlerini öldürüp duruyorlar."
Sayfa 15 - OLVİDOKitabı okudu
70 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.