Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürdistan Tarihine Özlü Bir Bakış

Tarih Şimdidir

Kasım Engin

Tarih Şimdidir Sözleri ve Alıntıları

Tarih Şimdidir sözleri ve alıntılarını, Tarih Şimdidir kitap alıntılarını, Tarih Şimdidir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ji Kela Dimdim
Tacê te ser serê te be, Gû nav mesebê te be, Kuştina mêra wê hebe, Kurdistan bênav nabe.
Gelenek neyse gelecek de odur denilir. Temeli yanlış örülen bir toplum, gereken düzeltmeyi yerinde ve zamanında yapmazsa içeriğine göre bir yıkılışı yaşayacaktır. Doğru tanımlanamayan bir tarih ve toplum da, sürekli bir tehlike ve bunalım kaynağı olmaktan kurtulamayacaktır
Reklam
Şêx Seîd
Dünya yaşantımın sonu geldi. Ulusum için kurban edildiğimden dolayı pişmanlık duymuyorum. Yeter ki torunlarımız bizi düşmanlarız önünde mahçup bırakmasınlar. Şêx seîd
Sayfa 279 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
Babek
Ben bildim ki sen benden değilsin. Unutma bir gün ayaküstü azad yaşamak, Kırk sene köle yaşamaktan daha değerlidir.
Sayfa 93 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
Kurdistan
Kürtçe’nin Zaza’ca lehçesinde, Ko-Koy dağ, Korti ise dağlı demektir. Kurti ise M.Ö. 3000’lerde ilk kez kullanılmıştır. Urartu-yüksek ülke, Huri-yüksek ülke, Gondwana-köyler ülke, Nairi-Nehir ve Su halkı, Med-Medain yani Maden ülkesi, Komagenes-Kom-Zom Soyu; gibi günümüz diline çevrildiğinde lengüistik ve etimolojik açıdan kökenimizin tarihi üzerine önemli ipuçları vermektedir. Öte yandan diğer güçlerin tanımlamaları da dikkat çekicidir. Yunanlar Kürtlere, Karduk derken, Araplar Ekrat (Kürtler) şeklinde adlandırmışlardır. Bu kavramı ilk kez Abu Ali Hasan Medeyimi isimli bir Arap yazar 8.yy.’da Kale El Ekrat kitabında dile getirmiştir. Yine Teberi isimli bir başka Arap yazar, Futurati İslam ve Kurd adlı bir kitap yazmış. Yine Ebu Hanefi Ahmed Dineveri (820-896), Ahbar el Tiva adlı kitabında Kürdistan kelimesini kullanmıştır. Matthaus isimli bir Ermeni ise ilk kez 10. yy.’da “Kurdistan” kelimesini kullanmıştır. Türk olan Sultan Sancar ise 11.yy’da Kürdistan kelimesini kullanmış olup, Osmanlılar da ise hem Sultan Yavuz Selim hem de sonraki sultanlar bolca “Kurdistan” ismini, Kürtlerin yaşadıkları ülkeyi tanımlamak için kullanmışlardır.
Batı Kürdistan'a Kürdistan’ın diğer parçalarında gelen birçok aydın ve sanatçı Kürt kültürünün gelişmesi, var olanın korunması ve tarihe mal edilmesi için büyük çabalar içerisinde olmuşlardır. Örneğin bir Celadet Bedirxan Kürtçeyi Latin alfabesine çevirerek çok büyük bir adım atmıştır. Bunun yanında Hawar ve Ronahi dergileriyle de önemli bir kültür hafızası yaratmıştır. Yine Osman Sabri hem tarih alanında hem de edebiyat alanında önemli çalışmaları olmuştur. Benzer bir şekilde Seydayê Cigerxwun edebiyatıyla büyük anmamız gerekiyor. Yine Ermeni halkının büyük ozanı Aram Tigran tarihe damgasını vuran sanatını Batı Kürdistan'da uzun yıllar icra edecektir. Nuri Dersimi’nin Hatıratım kitap çalışmasıyla “Ey Kürt Gençliği” hitabesi de Batı Kürdistan'da kaleme alınmıştır.
Reklam
Tarih Şimdidir
Neolitik dönemde en belirgin olarak öne çıkan kadın kültürüdür. Neolitiğin bir Kadın Devrimi olduğu artık kabul gören bir tezdir. Ana yanlı bir toplum söz konusudur. Yaşam kadın ekseninde şekillenmektedir. Ana tanrıça kültürü esastır. İnsan ilişkileri daha eşitlikçi ve özgürcedir. Daha adaletli ve Paylaşımcıdır.
Sayfa 35 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
Tarih Şimdidir
Neolitik dönem'in gelişip olgunlaştığı belli başlı toprakların başında Kurdistan coğrafyası gelmektedir. Bu döneme öncülük edenler de bu topraklarda yaşayan halklardır. Hurriler , Gutiler , Lulular , Luwiler , Kassitler , Mittaniler, Urartular , Mannailer , Nairiler , Subarular , Medler bu hakların başında gelirler Kurdistan coğrafyası, binyıllarca neolitiğe öncülük ve beşiklik etmiştir. Aynı şekilde, bu ülke M.Ö 12000 ile 4000 yılları arasında neolitik devriminin ana merkezi durumundadır.
Sayfa 41 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
En demokrat adamın başına iktidar tacını giydirin ,yirmi dört saat içinde en alçak bir diktatör olacaktır.
Zerdeşt
Zerdüşt’ün M.Ö. 1000 ile 600 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Zerdüşt ilkel aryan inanç sistemini esaslı bir reformdan geçirmiştir. Üçlü tanrı sisteminden, tek tanrılı sürece doğru evirilmesinde ara bir rol oynamıştır. Dönemin temel aryan tanrıçaları olan İndra, Mitra’dan, Varuna da Ahura Mazda’ya geçiş yapmıştır. Anadolu, Medya ve İran’da tek tanrıcılığa doğru adım atıştır yapılan. Cennet-cehennem, sırat köprüsü, melekler, çok katlar, mahşer, büyük mahkeme, iyilik-kötülük terazisi derken birçok kavramın oluşmasında rol oynamıştır. Kadına çok değer biçmekte, temizlik, namuslu yaşam, güzel söz, güzel işten yana iken, hayvan kesmeye karşıdır. Öz savunmanın dışında şiddeti de ret etmektedir.
Reklam
Babilin Asma Bahçeleri
Denilir ki; II. Nabudkezar’a gelin giden Kürt prensesi Amyitis Medya’nın zengin toprak, bol sulu, yeşilimsi hayvan dolu tabiatına hasretlik besler. Her gün Medya ülkesi için ağıtlar yakar. II. Nabudkezar bu ağıtları durdurmak için en usta mühendislerini çağırarak: “Buraya öyle bir yer yapacaksınız ki; Medya prensesi Amyitis bir daha ülkesini özlemesin” diyecektir. İşte günümüzde dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen, Babil’in Asma Bahçeleri bu şekilde ortaya çıkmıştır. Bu öyle bir yapıdır ki halen bugün bile o kadar yükseklere taşırılan toprağın nasıl taşındığı tartışılır durur.
Yârin yanağından gayri, her yerde, her şeyde, hep beraber diyebilmek için. Ş. Bedrettin
Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin gelişimini şu şekilde izah edebiliriz: Şahlık rejiminin II. Dünya Savaşı’nda gizliden Almanya taraftarı politikalar izlemesi üzerine, Sovyet ve İngiliz güçleri İran'a girdiler. İkinci dünya savaşının bitiminde ise bu durumdan yararlanan Kürtler, 22 Ocak 1946’da Kızıl ordunun desteğinde Mahabad Kürt Cumhuriyeti’ni kurdular.
İslamiyet Ve Kürtler
Başkan bu tarihi süreci: “Kürtler belli bir direnmeden sonra İslamlaşarak, Kürt kabile üst tabakası Arap-İslâm asimilasyonunu kabul ederek, alt tabaka tasavvufî sivil toplumlar oluşturarak ve geleneksel olarak hep yapıldığı gibi dağların doruklarına ve enginliklerine çekilerek varlıklarını koruma stratejileri geliştirdiler. Bahsedildiği gibi, bu stratejilerle varlıklarını olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte korumayı ve geliştirmeyi başardılar. İşbirlikçi üst tabaka olumsuz yönü ağır basan Sünni bir milliyetleşmeyi (kendini ağırlıklı olarak Arap milliyetinden sayma, işine geldiği vakit Kürtlüğü kullanma) varlık gerekçesi haline getirirken, alt tabakalar olumlu yönü ağır basan sivil toplum karakterli tasavvufî tarikatlar (özellikle medreselerde) temelinde halklaşma yolunda ilerlediler ve ortaçağda Kürt gerçekliğine önemli katkılar sağladılar” diye değerlendirmektedir.
En demokrat adamın başına iktidar tacını giydirin, yirmi dört saat içinde en alçak bir diktatör olacaktır. M. Bakunin
189 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.