Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(Kemalist Türkiye, Faşist İtalya, Sosyalist Rusya)

Tarihe Emretmek

Stefan Plaggenborg

Tarihe Emretmek Sözleri ve Alıntıları

Tarihe Emretmek sözleri ve alıntılarını, Tarihe Emretmek kitap alıntılarını, Tarihe Emretmek en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk “teklifsiz davranılabilen” bir lider degildi. Gerçi halkın karşısına çıkmaktan çekinmezdi ama kalabalıkların içine karışmazdı. Fotograflarında kitle içerisinde hiç görünmez, daha; ziyade küçük grupların ortasında görüntülenmiştir.49 Sîvil kıyafetle resimler çektirmişti, askıya kaldırdığı askerî üniformasını sadece belirli bazı vesilelerle giydi. Elinde sigarasıyla yazlık birtakım elbiseyle, karısıyla -erkeklerin eşleriyle fotograf çektirmeleri Türkiye’de tamamen yeni bir hadiseydi- , modaya uygun yürüyüş asasıyla frak giymiş olarak, golf pantolonu ve kasketiyle, fikirdaşlarıyla sigara içip tartışırken bir dizi resmi vardı, fakat ikonografik bir tarzda halkla samimiyet aramanın her türü ona yabancıydı. Bir Avrupalı gibi davranıyordu. Deve güden köylülerle otururken, Avrupai kıyafetleriyle, geleneksel giysileri içindeki bu adamlardan farkını hemen belli ediyordu. Bu tavır heykellerinde de görünür. Ilk heykeli 1926 yılında eski başkent Istanbul’da; tarihin her devrinde çok milletliligin cisimleşmiş hali kabul edilen, 1453’ten beri, yani 400 senedir sultanların oturdugu ve Mustafa Kemal’in başkenti Ankara’ya taşıyarak sırtını çevirdiği bu şehirde dikildi.
1925/26’da Italya’da dört suikastçı Duce‘yi öldürmeye çalıştı. Bunların 1926 Kasım’ındaki sonuncusu hâlâ gizemini korur. Saldırgan olduğu iddia edilen 16 yaşındaki gencin hemen oracıkta faşistlerce linç edildigi hadisenin bir mizansenden ibaret olması, hiç de yabana atılmayacak bir olasılıktır. Faşist hükümet her halükârda, suikast denemelerinin
Reklam
''Üç rejim ve kitlelerle bağlantıda üç farklı kademe söz konusudur: Mussolini kitlelere gitti, onlara meftundu. Stalin kitlelerin kendisine getirilmesini sağladı, fakat onlarla arasına mesafe koydu. Atatürk kitleleri aramadı, onlara ihtiyacı yoktu.''
Sayfa 255 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
1980'de müdahaleye gösterilen sebepler arasında dinle ilgili olanlar daha fazla ağırlık kazandı, çünkü darbeden bir yıl önce gerçekleşen İran devrimi nedeniyle darbecilerin İslami köktendincilik olarak tanımladıkları hareketler şehirlerde -kırsalda pek değil- gözlemlenmeye başlamıştı. Subaylar devletin tehdit altında gördükleri Kemalist temellerine tekrar koşulsuz geçerlilik kazandırmak istiyorlardı.
İletişim YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal aşağı yukarı üç ay için kendi muhalefet partisini, Serbest Fırka'yı (Serbest Cumhuriyet Partisi olarak da adlandırılıyordu) yaratmıştı. Yeni partide bir araya gelenler ve başkanları Ali Fethi (Okyar), devlet başkanının bizzat seçtiği Kemalistlerdi. Fakat kurnaz strateji dehası Mustafa Kemal bu defa ciddi biçimde yanılmıştı. Serbest Fırka seçmenlerin büyük sempatisine mazhar oldu, özellikle de Batı Anadolu'nun en Batılılaşmış ve en zengin yörelerinde. Parti, artık CHP'nin gözdesi olmuş ekonomide devletçiliğe açık açık karşı çıkıyordu. Ayrıca partililer "majestelerinin sadık muhalefetine" yakışmayacak derecede başlarına buyruk hareket ediyorlardı. Bu gelişmelerin ışığında Mustafa Kemal muhalefet partisi deneyini kesmenin yapılacak en akıllı iş olduğuna kanaat getirdi.
İletişim YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal böylece ulusun kurtuluşu için çok önemli bir rol oynamış olmanın getireceği meşruiyeti İslâm'ın elinden alıyor ve askerleri hâlâ İslâm için ölmeye devam ederken Kurtuluş mücadelesini sekülerleştiriyordu.
İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Pek de gözlerden saklanmaya çalışılmayan bir darbeyle diktatörlük kurulmuştu. Bu diktatörlükte -1930'da kendi elleriyle bir muhalefet kurmak için giriştikleri tuhaf deneme göz ardı edilirse- Kemalist parti dışında bir siyasi partiye, basın özgürlüğüne ve resmi-kurumsal bir muhalefete yer yoktu, olmasına izin de verilmiyordu.
İletişim YayınlarıKitabı okudu
19 öğeden 11 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.