Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar

R. G. Collingwood

Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar Gönderileri

Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar kitaplarını, Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar sözleri ve alıntılarını, Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar yazarlarını, Tarihin İlkeleri ve Tarih Felsefesi Üstüne Başka Yazılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fakat doğa bilimlerimizin varsayımına göre, on altı ve on yedinci yüzyıllarda bilinçli bir şekilde geliştirilen ve açık bir şekilde ifade edilen ve daha sonra doğru olarak kabul edi­len varsayımlara göre, doğa dünyasında bu türden durumlar ayrılamazdırlar, çünkü doğa dünyasında, Tanrı'nın elinin eseri olduğundan, başarısızlık diye bir şey yoktur. Tanrı kadiri mutlak olduğundan "doğa yasaları" istisna kabul etmez; dolayısıy­la bir doğa yasası olarak kabul ettiğiniz şeye bir istisna ile kar­şılaşırsanız eğer, bu sadece böyle bir doğa yasasının olmadığını kanıtlar.
Sayfa 168 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
Okulda tarihi kötü bir şekilde öğrenmiş ve o zamandan beri hiç tarih çalışmamış birisi, tarihte olaylar, tarihler ve yerlerden başka bir şeyin bulunmadığını düşünebi­lir: dolayısıyla her nerede olaylar, tarihler ve mekanlarla bulu­şabilirse, kendisini tarihin huzurunda düşünecektir. Fakat tari­hi akıllıca çalışmış birisi onun asla safi olaylarla değil, özneleri­nin düşüncelerini dışa vuran eylemlerle ilgili olduğunu; tarih ve mekanların oluşturduğu çerçevenin tarihçi için sadece, her bir eylemi kendi konteksi içerisine yerleştirmeye yardım ede­rek, bu konteks içerisinde eylemde bulunan bir öznenin düşün­celerinin ne gibi bir şey olabileceğini kestirmesine katkıda bu­lunmasından ötürü değerli olduğunu bilir.
Sayfa 145 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
Reklam
Tarihçinin salt olay olarak olaylara dönük biricik ilgisi onları dile getirdikleri düşüncelerin kanıt olarak okumaktır; sadece bir düşüncenin ne olduğunu bilen, fakat onun doğru ya da yanlış olduğunu bilmeyen bir kimse, bir tarihçinin onunla üstüne aldığı işi yerine getirmiş olmaz.
Sayfa 134 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
"Büyük adamlar" der Perikles, "bütün dünyayı mezarlarının başına toplarlar." Yapıp ettikleri işleri anlatan mezar kitabe­lerine gereksinim duyan sadece küçük adamlardır; büyük adamlar arkalarında ayak izleri bırakırlar, okuyabilen herkes bu izlerden onların yaptığı işler hakkında bilgi sahibi olabilir: şehirde iyi yasalar, taşrada barış ve bolluk.
Sayfa 133 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
(…)çünkü akıldışı ile kastedilen, bu tür bir çerçeve içerisinde, aklın yokluğu değil, fakat kötü aklın varlığıdır; ve kötü bir akıl hala bir akıldır. Ve ussal dü­şünme tarzından yoksun bir vahşi kendisini gülünç duruma düşürmez.
Sayfa 130 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
Kes-yapıştır tarihçilerinin fiilen kullandıkları usul kuralla­rının daha yakın bir tetkiki sadece kes-yapıştır yöntemleri için uygun olan ayrıntıları ortaya koyacaktır. Dolayısıyla, Herodotos bize kitabını belli olayların unutulmaması için yazdığım söylerken, tarihin sadece olaylarla değil, fakat bir kimsenin şimdi hatırladığı olaylarla ilgili olduğunu ve onların hatıraları­nın kitabını hazırlamasında otorite işlevi göreceğini söylemek­tedir. Bu çalışmanın amacı onların korunması, yani kendisini bilgilendirenlerin hatırladıkları her ne ise onların gelecek ku­şaklara aktarılmasıdır. Bu üstü örtülü olarak, kendisini bilgilendirenlere ait olduğunu gördüğü ifadeleri kitabına dahil etmesi anlamına gelir: bir başka deyişle bu gerçek bir kes-yapıştır programını ihsas eder. Zorunlu olarak eleştirel olmayanı değil.
Sayfa 128 - Yapı Kredi Yayınları, 1.Baskı: İstanbul, Eylül 2005 - PDF
53 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.