Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Tanrı Fikrinin Doğuşu

Jean Bottéro

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Din her şeye rağmen ekonominin bir yüzünden başka bir şey değildir.
Sayfa 231Kitabı okudu
İlahi ödül sorununun, en azından 2. binyılın başından beri "niçin mutsuz olduğunu bilmek isteyen sıradan ve dürüst insan" temasının bilindiği Babil'de ortaya atılmış olduğu bilinirse bu hayranlık daha da artacaktır; bu tema bin yıl içinde belli bir esinle yazılmış üç ya da dört yapıtta geliştirilmiş ve tartışılmıştır.
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
Bir anlamda bu dünyanın olaylarıyla tanrılarının yönlendirdiği bir mekanizmayı ve gücü örtüştürmüşlerdir: Bizim inanç dediğimiz de budur.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde neredeyse hayvansı, gezgin ya da mağaralarda geçen beş yüz bin yıla, hatta daha fazlasına yayılan bir yaşam Sokrates, Platon ve Aristoteles'in yaşadığı yüzyılla ve dünyanın çok küçük bir bölgesiyle karşılaştırılabilir mi?
721 'den sonra bir yüzyıl boyunca Yahuda' nın siyasal tarihi bütünüyle çok güçlü Asur'a bağımlı küçük ve önemsiz bir halkın tarihidir.
Sayfa 94 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Gerçekten de tanrı ölümlerinden sonra bu dünyada zor bir yaşam sürenleri ödüllendiriyorsa ilahi adalet kurtulur. Ama onlara niçin önce haksız acılar çektirilmiştir? Her şeye kadir olan tanrı bu mutlu sondan önce niçin böylesi zor ve dolambaçlı yollara gerek görmüştür? Onun mutlak adaleti hak edilmemiş bir mutsuzlukla nasıl bağdaşıyor? Ve sonunda bir mutlulukla silinip gidecekse gereksiz değil midir bu? Metafizik ve özel ve özgür bir tanrısallık getiren her dinin temel problemi değil midir bu?
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Eyüb'ün yazarı, Platon' dan bir yüzyıl önce ve bütünüyle dinsel sezgi aracılığıyla gerçekten kutsal ve insani olandan bütünüyle ayrı bir düzen kurmayı başarmış ve bütün metafiziğin ve ilahiyatın son sözünü söylemiştir: "Anladığım bir Tanrı'ya hiçbir biçimde ihtiyacım yoktur!"
Sayfa 149 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.