Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza

Tülin Bumin

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza Gönderileri

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza kitaplarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza sözleri ve alıntılarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza yazarlarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
90 syf.
·
Puan vermedi
İlk bölümde Rönesans devrinde fiziğe ve doğa anlayışına dair epistemolojik görüşün nasıl değiştiği, bunlara nelerin sebep olduğu, özellikle on altıncı ve on yedinci yüzyılların bilim anlayışlarının kıyaslanışı ve ikisi arasındaki düşünsel silsile çok güzel bir biçimde aktarılmış. Dördüncü bölüm ise, Spinoza'nın henüz Modernizm kavramı oluşmamışken ve nüve halindeyken, gelmekte olan şeyin teorik açmazlarına müdahale çabalarını göstermesi de yine oldukça kıymetliydi. İlgililerin muhakkak göz atması gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum.
Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza
Tartışılan Modernlik: Descartes ve SpinozaTülin Bumin · Yapı Kredi Yayınları · 201685 okunma
Hakiki filozof... duyumun verileriyle aklı birleştirebilmelidir.
Sayfa 20
Reklam
Doğaya egemen olmak amacıyla boyun eğme, neye boyun egecegimiz konusunda bilgi sahibi olmamızı gerektirir.
Sayfa 20
Bilindiği gibi, Hegel, Felsefe Tarihi Dersleri'nde Descartes'la birlikte Modernliği başlatır, Spinoza ile ise felsefeyi özdeşleştirir: "Ya Spinozacıyız ya da filozof bile değiliz." Bu sözlerle Hegel, Spinoza'nın tek töz anlayışını övmektedir.
Sayfa 89 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Spinoza'ya göre, Tanrı, tıpkı insan gibi, özgür istemine uyarak davranmaz. Yaratım düşüncesine, Spinozacı doğa anlayışında yer yoktur. Tanrı, davranışlarının belirlenmemiş olması, nedensiz olması anlamında özgür değildir. O, zorunluluğa ve yasaya uyar; ama bunlar, kendi iç zorunluluğu ve yasaları olduğu, ona yabancı bir doğanın yasaları olmadığı için, özgürlüğün bu yeni anlamında o, en özgür olandır. O, dışarıdan hiçbir zorlamaya uymaz; çünkü hiçbir şey onun dışında değildir. Tanrı şeyleri yaratmaz, üretir, dolayısıyla da şeyler Tanrı'nın kararlarına bağımlı değildir.
Sayfa 79 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Bu ikisinin IQ 160 falan
Spinoza, Kötülük kategorisi altında topladığımız her şeyin, zehirlenme, hazımsızlık, hastalık gibi, ilişkileri bozan, birleşimleri çözen olgular olduğunu belirtir ve İyi ya da Kötü yerine yararlı ve zararlıyı geçirmeyi önerir, tıpkı Nietzsche'nin şu sözleriyle anlatmak istediği gibi: "İyi ve Kötünün ötesi, en azından, yararlı ve zararlının ötesi demek değildir."
Sayfa 77 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İyi, kötü, güzel, çirkin gibi, kozmosun uyumu da gerçekliği çarpıtan imgelem terimidir. Bilimsel düşünce, niteliklerin yerinde bağıntılar olduğunu ortaya çıkarır ve doğadaki denklemleri gösterir.
Sayfa 76 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"İyi ve Kötü ya da Günah yalnızca düşünme tarzlarıdır, onlar kesinlikle şeylere ya da varoluda sahip olanlara karşılık değildir" iyi ve kötü olduğunu düşündüğümüz şeyler göreli olarak böyledir. Biz bir şeyi iyi olduğu için istemeyiz, onu istediğimiz için o şey iyidir. İnsanlar kendi varlıklarını korumak için yararlı olanın peşinde koşarlar.
Sayfa 75 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
...Deleuze'ün yorumuna göre, filozof, derin anlamında bir yalnız, yurtsuz ve bir yabancıdır. Yabancı olmamak, yerli olmak, yani topluma boyun eğmektir. Toplumsallık, iyinin ve kötünün yeri olarak boyun eğmenin de yeridir.
Sayfa 68 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Spinoza, hayatı ve düşünceleriyle, felsefenin, varolan toplumsal anlamlandırma çerçevelerine aykırı olan, onları kıran, "sapkın" yöneliminin mükemmel bir örneğidir.
Sayfa 65 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Heidegger
"Metafizik'ten, bir görüşten (opinion) kurtulduğumuz gibi kurtulamayız."
Sayfa 64 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Heidegger'e göre, teknik donanım yoluyla insanın dünya üzerinde kurduğu emperyalizm, Descartes'ın özneye açtığı yolda Batı uygarlığının gelişiminin doruğudur. Modern anlamda nesnenin doğuşu Descartes'ta öznenin ben haline gelmesi, benin de ego cogito haline gelmesiyle başlar.
Sayfa 53 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Günümüzde Modernliğe yönelik eleştiriler arasında post-modernizm yönelimli olanlar, öncüllerini modernizmin en güçlü felsefi yapıbozumunu (déconstruction) yapmış olan Heidegger'de bulmakta. Heidegger'e göre, Modernlik, "dünya görüşleri" ve onlarla sıkı bir ilişki içinde olan totaliter uygulamalar dönemidir.
Sayfa 50 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Descartes, bütün 17. yüzyıl felsefesine damgasını vurmuş olan bir filozoftur. Hatta bütün bu yüzyıl kartezyen olarak nitelendirilir. En azından, herkes ya Descartesçı ya da Descartes'e karşıdır. Descartes, bütün felsefesini "açık ve seçik" idelere dayanarak kurmak istediği halde onun düşüncesinin üç boyutunu oluşturan yöntem, metafizik ve fizik başlı başına büyük tartışmalara konu olmuştur.
Sayfa 35 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Aristoteles'in bugün için yanlış ve çürütülmüş olan fiziği, matematiksel fizik olmasa da, ince bir biçimde geliştirilmiş bir bilimdi.
Sayfa 30 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
202 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.