Tartışma

Haziran 1976
Okar Yayınları

Puan vermedi·212 syf.·
2017 59. kitabı
Kitap 68 kusagini anlatan. Devrimci degerleri,yanlislari dogrulari tarafsiz bir dille anlatmis. Yazar bunlari anlatirken devrimci cocuklarin ailelerini bu ailelerin korkularini,kaygilarini da dile getmis. Bunlari okurken sanki ailenin icindeymis gibi yasayacaksiniz buraya kadar begendim kitabi ama kitabin sonunu begenmedim. Cunku Kitabin sonunda kizildere katliami ile Nurhak daglarinda Sinan CEMGIL ve arkadaslarinin katledilisini sanki bir birine karistirmis gibi onun disinda kitap akici ve guzel.
TartışmaSamim Kocagöz · Literatür · 200822 okunma
2019 30. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2019 20:12
Samim Kocagöz'ün Tartışma isimli romanı "12 Mart Dönemi" ya da "68 Kuşağı" olarak adlandırılan bir dönemin romanı. 1961 Anayasasının nispeten yarattığı özgürlük ortamında gelişen sol yükselişin 1965 seçimlerinde 15 milletvekili ile meclise girmesi ve daha sonra parti içinde yaşanan mücadeleler, bölünmeler... Ve özellikle üniversite gençliği arasındaki eylemler, çatışmalar ve yine bölünmeler, tartışmalar... Sonuç olarak ülkenin "12 Mart" baskı düzenine geçişi, tutuklamalar, işkenceler, idamlar... İşte Tartışma böyle bir dönemin romanı. "Eleştirel bir bakış" olarak da okunabilir.
TartışmaSamim Kocagöz · Literatür · 200822 okunma

Samim KocagözYazar · 25 kitap
Samim Kocagöz (d. 13 Şubat 1916, Söke - ö. 5 Eylül 1993, İzmir). Türk romancı. 1942'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1942-1945 arasında Lozan Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi aldı. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre İzmir Ticaret Okulu'nda edebiyat, Devlet Konservatuvarı'nda sanat tarihi dersleri verdi. Söke'de çiftçilikle uğraştı. 1950'den sonra İzmir'e yerleşti. İlk romanı İkinci Dünya 1938'de yayınlandı. Servet-i Fünun Uyanış, Ses, Hep, Bu Topraktan, Vatan, Fikirler, Yenilikler, Yeditepe gibi dergilerle Demokrat İzmir gazetesinde yayınlanan öyküleriyle bilinir. 1950'de Yeni İstanbul gazetesi ve New York Herald Tribune gazetesinin ortaklaşa düzenlediği Dünya Hikâye Yarışması'nda "Sam Amca" öyküsüyle birincilik kazandı. Gözlemlere dayanarak köy ve kasaba insanlarının sorunlarını, günlük yaşamlarını ve duygularını yalın bir dil ve gerçekçi tutumla yansıttı. Ölümünden sonra adına bir öykü ödülü kondu. 2006-2007 tiyatro sezonunda 50. Yılını yaşayan İzmir Devlet Tiyatrosu, yazarın hemen hiç bilinemeyen "Islak Ekmek" adlı oyununu repertuvarına aldı.