Tasavvuf Kitaplarındaki Hadislerin Sıhhati Hakkında İki Osmanlı Aliminin Münazarası

İsmail Hakkı İzmirli

Tasavvuf Kitaplarındaki Hadislerin Sıhhati Hakkında İki Osmanlı Aliminin Münazarası Hakkında

Tasavvuf Kitaplarındaki Hadislerin Sıhhati Hakkında İki Osmanlı Aliminin Münazarası konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
393
Görüntülenme

Hakkında

"Elinizdeki eser İzmirli İsmail Hakkı ile Şeyh Safvet Efendi’nin arasında vukû bulan, tasavvuf eserlerindeki hadîslerin sıhhatini konu edinen iki eseri birden ihtiva etmektedir. İzmirli İsmail Hakkı ile Şeyh Safvet birçok vesile ile reddiyeleşmiş iki isimdir. Onları hem tasavvuf metinlerindeki hadîslerin sıhhati hem de Mushaf hattı konusunda münakaşaya girişmiş isimler olarak görüyoruz. İzmirli merhum zaten döneminde polemikleri ve münazaraları ile meşhur bir isimdir. Tasavvuf metinlerindeki hadîslerin sübûtu konusu ise tartışmalarının hem kemiyet hem keyfiyet açısından en ayrıcalıklısıdır. Eser okunduğunda fark edileceği üzere her iki isim de yazılarını pek çok âlime ve esere atıf yaparak ciddi bir emekle ve uzun bir süreçte yazmışlardır. Ayrıca meselenin günümüzde dahi halen taze ve merakı celbeden bir konu olduğu dikkat-ı nazara alındığında, eserin ehemmiyeti biraz daha anlaşılacaktır."
Türler:
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 25 dk.Sayfa Sayısı: 438Basım Tarihi: 28 Ekim 2021Yayınevi: Çizgi Kitabevi
ISBN: 9786051966618Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

İsmail Hakkı İzmirli
İsmail Hakkı İzmirliYazar · 17 kitap
Osmanlılar’ın son döneminde yetişen ve yeni ilm-i kelâm hareketini temsil eden âlim. İzmir’de doğdu. Çubukçu Hüseyin Efendi’nin torunu ve yedek yüzbaşı Hasan Efendi ile Giritli Hafize Hanım’ın oğludur. Küçük yaşta iken babasını kaybetti ve kardeşiyle birlikte annesi tarafından yetiştirildi. İlk öğrenimden sonra babasının amcası Âmâ Hâfız’ın yanında hıfzını tamamladı. Bir yandan medrese dersleri alırken öte yandan rüşdiyeyi bitirdi ve Ağustos 1891’de Namazgâh İbtidâî Mektebi’ne muallim tayin edildi. Aynı yıl İzmir Dârülmuallimîni’nde fahrî hocalığa başladı, bu arada İzmir İdâdîsi’nde imamlık ve hocalık yaptı. 13 Ocak 1890’da İstanbul’a gitti ve Dârülmuallimîn-i Âliye’nin ilk talebeleri arasına girdi, 1892’de Edebiyat Şubesi’nden mezun oldu. Medrese tahsiline İstanbul’da da devam eden İsmail Hakkı, Fâtih dersiâmlarından Hâfız Ahmed Şâkir Efendi’den icâzet aldı. Dârülmuallimîn-i Âliye’deki hocaları arasında en çok etkilendiği Ahmed Âsım Efendi ile irtibatını devam ettirdi ve mezun olduktan sonra ondan Fuṣûṣü’l-ḥikem’i okudu. Ahmed Âsım ve Ahmed Şâkir efendiler onun ilmî şahsiyeti üzerinde derin etkiler bırakmıştır. İsmail Hakkı ayrıca Hüseyin el-Ezherî’den Şâzeliyye tarikatı icâzetnâmesi almıştır.