Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi

Mehmet Ildırar

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi Sözleri ve Alıntıları

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi kitap alıntılarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nefis, kötülüğü âmil bir özellikle yaratılmıştır. Kendi hâli tavrıyla başbaşa kalırsa şerden başka bir şey elde etmez.
Abdurrahman-ı Camî Hazretleri(k.s) Nefehâtü'l Üns adlı eserinde şöyle buyurur: 1. Nefsi bilmek, 2. Dünyayı bilmek, 3. Ahireti bilmek, 4. Allah'ı bilmek."
SemerkandKitabı okudu
Reklam
Rabbimiz teâlâ nefsimizi unutup da başkalarını ıslah etmeye çalışmaktan bizi muhafaza buyursun. amin
Hayatın lezzeti birkaç yerdedir. Sen hayatında gördüğün lezzetleri lezzet sayma!!!
Hac suresi
Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; lâkin göğüsler içindeki kalpler kör olur.
Peygamber efendimiz (sas) fakirlikle övünmüştür. Çünkü fakirlik nefsin isteklerini yaptırmaz
Sayfa 28
Reklam
Resulullah efendimiz şöyle buyurmuştur: (s.av) "İki göz, yol göstericidir. İki kulak, sesleri toplayıcı; dil, tercümanıdır. Ellerin, kanatların ayakların seni menzile götüren bineğindir. Kalbin padişahtır. Eğer kalbin fitne ve fesada düşerse, sende fitne ve fesat zuhura gelir."
Sayfa 32 - SemerkandKitabı okudu
Nefsini Bilen Rabb'ini Tanır Tasavvufun esası, nefsi bilmekten geçer. Nefsi tanımak kolay değildir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi nefis, dünya aklı ile ikna edilecek bir yapıda yaratılmamıştır. Onun için nefsin hakkından gelmek her yiğidin harcı değildir. Rabbimiz Teâlâ azgınlaşmış nefse boyun eğmekten kaçınan ve samimiyetle yüce Allah'a yönelen kullara müjdeler vermiş ve bu kimseleri Kur'an-ı Kerim'de şöyle övmüştür: (O halde kullarımı müjdele!) Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlara var ya, işte onlar Allah'ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir"(zümer 39/18).
Sayfa 36 - SemerkandKitabı okudu
Nefsin Merhalleri Nefsin bir çok anlamı vardır. Nefis, "İnsanın zatı" anlamına gelir. Ayrıca, emir âleminden olup yeri iki kaşın arası olan ve diğer latifelerle birlikte üzerinde zikir çekilen manevi sıfat da "nefis" denir. İnsandaki bu nefsin, varlık olarak bir tane olmakla birlikte sıfatları itibariyle birçok ismi vardır, demiştik. Nefsin bu sıfatları ve aldıkları isimleri şunlardır: 1. Nefs-i Emmare 2. Nefs-i Levvame 3. Nefs-i Mülhime 4. Nefs-i Mutmainne 5. Nefs-i Râzıye 6. Nefs-i Marziyye 7. Nefs-i Sâfiye
Sayfa 2526 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Yalan, boş konuşma, laf taşıma ve gıybet Allah ile kul arasında perde olur.
Kul kalbini Allahu Teala'dan başka her şeyden uzaklaştırırsa, o zaman ilahi müjdeleri idrak etmeye başlar.
Dünyadaki lezzetin en büyüğü, ahiret lezzeti yanında, çöldeki kum tanesi kadardır.
İnsan oğlu ölümü bilir, çevresindekilerin öldüğünü görür, ama sonu gelmeyen emeller ve dünyalık tamah ve hırsı ona ölümü unutturur. Böylece gaflet başlar hayat koşuşturmaca içinde devam eder gider. Oysa ölüm ve hayat müminin yolunda iki aziz nimettir.
70 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.