Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış

Orhan Çeker

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış Gönderileri

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış kitaplarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış sözleri ve alıntılarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış yazarlarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İlim, insanı amele götürmüyorsa o ilim faydasız ilimdir, malayanidir."
"Böylece mezheb ve tarikat düşmanlığı İslam'ın tahrif edilmesinin ilk harekâtı olarak belirlenmiştir."
Reklam
"Kur'an-ı Kerim'i mânen tahriften koruyan şey Sünnet'tir. Onun için o şeytanlar Sünnet'e karşıdırlar."
Âlimlerimiz bize eksik ve yanlış anlatılmaktadır. Âlimlerimizin aynı zamanda sûfî tarafları da vardı. İbadet hayatları var idi. Bunu bütün alimlerimizde biz görüyoruz. Hayat hikayelerini yada hatıratlarını okuduğumuz zaman bu yönlerini görüyoruz. Yanlışlık nerede? Bunlar talebelere tanıtılırken sanki sadece birer kuru âlimmiş gibi anlatılıyor. Nafile ibadet hayatları yok gibi anlatılıyor. Yanlış olan burası. Öte yandan yine bu çapta bir ilmihal sahibi Mehmed Zihni Efendi. Onun da ilmihali meşhur, Nimet-i İslam diye. Mehmed Zihni Efendi de aynı zamanda bir sûfîdir.
Sayfa 119 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Beş Emniyet
“İslam 5 şeyi korumak için gelmiştir. Dini, canı, malı, nesli ve aklı korumak için gelmiştir.”
Sayfa 117 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Sufî Âlim Ömer Nasuhi Bilmen
Ömer Nasuhi Bilmen (ö.1971). Ömer Nasuhi Bilmen denildiği zaman aklımıza yine fıkıh gelir. Hukuk-ı İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu adındaki 8 ciltlik fıkıh eserinin, fıkıh hazinesinin yazarı. Buna benzer Araplarda da çalışmalar yapılmış. Türkçeye terceme edilenleri olmuş. Ama Ömer Nasuhi Bilmen’in Hukuk-ı İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu kaynaklara uygunluk ve sağlamlık bakımından Arapların yazdığı o eserlerden çok daha sağlam ve güvenilir durumdadır. Ömer Nasuhi Bilmen’in 8 cildinde kaynakları yanlış anlama, yanlış aktarma ya da yanlış nakletme konusunda tek olumsuz örnek göremezsiniz. Ama diyelim ki, mesela Zuhayli’nin yazdığında, Abdurrahman el’Ceziri’nin hazırladığında bir sürü yanlış görürsünüz, Ömer Nasuhi Bilmen’de göremezsiniz. Böyle çok çaplı bir âlimimizdir.
Sayfa 118 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Reklam
Sufî Âlim Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır (ö.1942) dediğimiz zaman akla ne gelir? Tefsir gelir. Tefsirci gelir. Elmalılı, malum Antalya’nın Elmalı ilçesindendir. (Küçük) Hamdi Yazır Elmalı, 9 ciltlik tefsirin sahibidir. Biz onu sadece bir tefsirci olarak biliriz. Başka yönünü bilmeyiz. Halbuki Elmalı M.Hamdi Yazır, Es’ad Erbîlî’nin mürididir. Esad Erbîlî 1931’de o Menemen fitnesinde, taa İstanbul / Erenköy’den yaşı 96 olmasına rağmen bir bahane ile ‘sen suçlusun’ diye getirilmiş ve idam edilmiştir. Daha doğrusu şehid edilmiştir. Elmalı işte o zatın mürididir.
Sayfa 115 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Ölümüne İşaret Etmiş
Mevlana Halid-i Bağdadi Nakşibendilik silsilesinde önemli yeri olan, kavşak noktasında bulunan bir zattır. Ömrü 50-52 yıl sürmüştür. Ama ilmiyle, tasavvufî yönüyle çevresini o kadar etkilemiştir ki o çevredeki âlimler onun cazibesinden kurtulamamışlardır adeta. İşte Mevlana Halid-i Bağdadî’nin müridlerinden bir tanesi İbn Abidin’dir. Bakın, müridi diyorum. Çünkü İbn Abidin bu risalenin bir yerinde şunu anlatıyor (mealen) : “Gün salı idi. Şeyhimi ziyarete gittim (Mevlana Halid-i Bağdadî’yi kasdediyor). Dedim ki Efendim gece rüyamda Hz. Osman’ın vefat ettiğini, kendimi de onun cenaze namazını kıldırdığımı gördüm. Böyle bir rüya gördüm. O, bana tebessüm ederek, ‘Ben Hz. Osman neslindenim’ dedi. Aradan 3 - 4 gün geçti. Cuma günü Şeyhim Mevlana Halid-i Bağdadî vefat etti. Emeviyye (Şam) camisinde onun cenaze namazını ben kıldırdım. O zaman anladım ki ‘Ben Hz. Osman neslindenim’ demekle Halid-i Bağdadi kendi cenazesine ve benim de namazını kıldıracağıma işaret etmiş”. Bu olaydan anlıyoruz ki sadece fakih olarak bildiğimiz İbn Abidin, Halid-i Bağdadi’nin çok sadık mürididir ve cenaze namazını kıldıracak kadar da ona yakındır.
Sayfa 113 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Sufî Âlim İbn Abidin
Hanefilerden İbn Abidin (1252 / 1827)’in Reddu’lMuhtar’ı denildiği zaman Hanefi fıkhının ansiklopedisi akla gelir. Türkçeye 16 cilt halinde tercüme edilmiştir. İşte bu fıkıh kitabının sahibi İbn Abidin fakihtir, fıkıhçıdır, âlimdir. Şimdi bu zat bize anlatılırken, sadece bir fakih olarak anlatılır, başka bir yönü yoktur gibi takdim edilir. Halbuki bu zat aynı zamanda dört dörtlük bir müriddir, bir sûfîdir.
Sayfa 110 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
Sufî Âlim İmam Nevevî
Yine şafiîlerden hayatı bile keramet olan bir alim : İmam Nevevî (676 / 1277). Kırk küsur yıllık ömre neredeyse yüz ciltlik eser sığdırmış bir alimimiz. Fıkıh ve hadiste kendisine mutlaka müracaat edilir. İşte bu alim aynı zamanda bir sûfidir. Onun bu konuda da eserleri var.
Sayfa 110 - Rıhle Kitap, 1. Baskı (2012)Kitabı okudu
161 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.