Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvufun Ana Esasları

İzzeddin Kaşani

Tasavvufun Ana Esasları Gönderileri

Tasavvufun Ana Esasları kitaplarını, Tasavvufun Ana Esasları sözleri ve alıntılarını, Tasavvufun Ana Esasları yazarlarını, Tasavvufun Ana Esasları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
çıldırmamak elde mi
Sırri Sakati (r.a.) şöyle buyurmuştur: "Bir gece virtleri tamamladıktan sonra mihraba doğru ayağımı uzattım ve şöyle bir nida duydum: "Ey Sırri melikler böyle otururlar." Hemen ayağımı çektim ve "İzzetine and olsun ki bundan sonra asla ayağımı uzatmayacağım" dedim. Cüneyt buyurdu ki: "O hadiseden sonra altmış yıl yaşadı ve ne gündüz ne de gece ayağını bir daha asla uzatmadı." Akıl sahibi edip bir dakika dahi zahirî veya bâtınî, sırrî veya aşikar âdabın inceliklerinden geri kalmaz. Zira adap zahirde ihmal edilirse zahirî, bâtında ihmal edilirse bâtınî cezaya duçar olunur.
Sayfa 203 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
sufilerin sema, raks, dans, eğlence, dinlence meselesinin kökü
Faydalarından biri odur ki; bazen ibâdet ve amel çokluğundan dolayı riyazat ashabının ve mücâhede ehlinin kalp ve nefislerinde yorgunluk ve bitkinlik meydana gelir. Bu daralma ve bezginlik amellerin ve hallerin azalıp bozulmasına sebep olur. Bu sebeple sonraki şeyhler bu arızayı gidermek ve bu hadiseyi def etmek maksadıyla güzel ve ahenkli sesler ile heyecan verici ve teşvik edici meşru şiirlerden oluşan rûhânî bir tertip oluşturmuşlardır ki onların hâli düzelsin ve yeniden şevk ve heyecanla amellerine devam edebilsinler.
Sayfa 186 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Reklam
Sehl bin Abdullah şöyle demiştir: "Nefsin bir sırrı vardır ki bu Firavundan başkasına zahir olmamıştır. Bu yüzden o, "Ben sizin yüce rabbinizim" dedi. Nefsin yedi semavî hicabı ve yedi zemini hicabı vardır. Kul nefsini yerin tabakalarında ne kadar aşağı gömerse, kalbi o miktarda göklere yükselir. Eğer nefsini yerin altına gömerse, kalbi arşa yükselir". Ebû Yezîd (ra.) ise şöyle demiştir: "Kim nefsini öldürürse, rahmet kefenine sarılır ve keramet zemininde defnedilir; kim de kalbini öldürürse, lanet kefenine sarılır ve ceza toprağına defnedilir".
Sayfa 83 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Hak Subhâhenu ve Teâlâ'nın Cebrail'i kendi kelâmı için vâsıta kılmasının hikmeti, ilâhiyetin beşeriyet ile hiçbir nisbetinin bulunmaması ve nisbet ve cins benzerliği bulunmayan iki kimse arasında konuşmanın yapılmamasıdır. Öyleyse rabbânî hikmet Cebrail'i kudret âleminde yaratmış ve hikmet âleminde kendisi ve Peygamberin (s.a.v.) beşeriyeti arasında aracı kılmıştır ki kudret âleminde yarattığı şekliyle vahyi alabilsin ve hikmet âleminde yarattığı şekliyle beşerî suret görüntüsü alsın ve cins benzerliği meydana gelsin; böylece konuşma gerçekleşsin. Bu yüzdendir ki Cebrail (a.s.) ne zaman gelse, beşer suretinde olurdu. Bu durumun suret alemindeki misali, bir kişinin papağana konuşmayı öğretmek istemesine benzer; oysa papağan ve insan arasında hiçbir benzerlik yoktur. Bu yüzden aynayı papağanın karşısına tutar ve aynanın arkasından gizlice papağanla konuşur. Bir benzerinin karşısında konuştuğunu gören papağan, duyduğu sözleri tekrarlamaya başlar ve böylece konuşmayı öğrenir. Aynı şekilde Hak Teâlâ, Cebrail'in beşerî sureti vasıtasıyla Muhammed (s.a.v.) ile ve Elçi'nin beşerî sureti vasıtasıyla insanlarla konuşmuştur.
Sayfa 76 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Şüphe karanlığı akıl çerağıyla kesin olarak yok olmaz, hakikat güneşinin doğması hariç. "Sabah doğduğunda çerağa ihtiyaç kalmaz."
Sayfa 74 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Zira halktan kesilmek ve Hak ile meşgul olmak beğenilen bir iş olup ömür devam ettiği müddetçe bu durum sürmelidir. Birisi Şiblî'den bir nasihat isteyince o şöyle cevap verdi: "Yalnızlığa riayet et, ad ve alâmetini yok et ve ölene kadar uzlete çekil."
Sayfa 169 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Reklam
Hak talipleri dinin selâmeti için halvet ve uzleti seçmişlerdir. Bu cemâatin reisi Cüneyd'in (ra.) buyurduğu gibi: "Kim dininin salim kalmasını ve cismi ve kalbinin mutlu olmasını isterse insanlardan uzaklaşmalıdır. Zira bu zaman vahşet zamanıdır ve akıllı kişi bu zamanda halveti seçendir "
Sayfa 166 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Melâmetîlerin hak benzerleri ise, halkın nazarlarının müsbet veya menfi olmasının üzerinde pek durmayan cemâattir ve çabalarının çoğu, bâtıl örf ve adetleri tahrip etmek ve onlardan kurtulmaya çalışmak hususundadır. Hallerinin rahat fikirli ve temiz kalpli olmaktan başka bir sermayesi yoktur.
Sayfa 126 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
"Allah ilmi insanların arasından almaz; ancak âlimlerin ölümüyle ilim de ölür ve insanların arasında âlim kalmayınca, onlar câhilleri önder seçerler ve onlardan meseleleri sorarlar; câhiller de bilmeden fetva verirler. Kendileri dalâlette oldukları gibi, insanları da dalâlete iterler.
Sayfa 52 - kurtuba kitap, birinci basım, farsçadan çeviren: hakkı uygur, mayıs 2010, bayezid
Dün ölmüştür, yarın doğmamıştır, bugün ise can çekişmektedir. Kim mâzî ve âtinin zikriyle meşgulse helaktedir. Kurtuluş ve selâmet, vaktin farzını yerine getirmektir ki bu kendisinden razı olunan fiilin ameliyle birlikte kıyam ilmidir.
Sayfa 67
Reklam
Kıyamet gününde azabın en şiddetlisi, ilminin gereğini yapmayan kimseye olacaktır.
Sayfa 55
Fazlı illetlerden arı, adaleti kusurlardan beridir. Buradan belli olur ki kulların fiilleri saadet ve şekâvetin sebebi değildir. Sevap Hakk'ın fazlı, azâb onun adaletidir.
Sayfa 34
Tekliğinin güzelliği fikirlerin mülâhazasının kirinden berî, samediyetinin celâli zikirlerin elbisesinin zahmetinden arıdır.
Sayfa 24
Benzersin hiçe Tanrı / Gezelim beraber Tanrı
Şüphesiz O'nun sıfatları ve hâlleri, sayı sınırlarına ve had sayılarına sığmaz. O'na sayı ve sınırlama getirmeye çalışan herkes, dikkatle bakarsa, kendi istidadının nasibini ortaya koyduğunu ve idrâk haddini tayin ettiğini anlayacaktır.
Sayfa 95 - PDF, Kurtuba Kitap, 1. Basım 2010, Temel metnin ortaya çıkışı; miladî 1375 - Altıncı Fasıl: Kalbin ma'rifeti hakkıda
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.