Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'ın Anlamı ve Tefsiri

Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy)

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi

Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy) Gönderileri

Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy) kitaplarını, Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy) sözleri ve alıntılarını, Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy) yazarlarını, Tefhimu'l-Kur'an - 7.Cilt (Büyük Boy) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evet, ben buna şehîdet edenlerdenim
İmam Ahmed, Tirmizî, Ebû Dâvûd, İbn Münzir, Beyhakî, Hâkim ve İbn Merdûye, Ebû Hureyre'den şöyle nakletmişlerdir: "Rasûlullah şöyle buyurdu: 'Sizden kim Tîn Sûresi'ni okursa 'Eleysallâhu bi ahkâmi'l-hakimîn'e geldiğinde, 'Belâ ve ene alâ zâlike mine'ş-şâhidîn' (Evet, ben buna şehîdet edenlerdenim) desin." Bazı rivâyetlere göre, Rasûlullah bu ayeti okuduktan sonra "Sübhâneke fe bela" diyordu.
Sayfa 173 - 95/ TÎN SÛRESİKitabı okuyor
Yani sen küçük hükümdarların bile adâletle muâmele etmelerini, suçlulara ceza vermelerini, iyi iş yapanlara mükâfât vermelerini istiyorken; Allah hakkında nasıl yanlış bir zan besliyorsun? Oysa Allah, o hükümdarlardan daha büyük bir hükümdar değil midir? Eğer Allah'ı en büyük hükümdar kabul ediyorsanız, O'nun adâletle muâmele etmeyeceğini nasıl düşünebilirsiniz?
Sayfa 173 - 95/ TÎN SÛRESİ.Kitabı okuyor
Reklam
Bundan sonra cezâ ve mükâfâtı nasıl yalanlayabilirsiniz? Gerçekten bu iki tip insanın sonunun aynı olacağını aklınız kabul ediyor mu? Esfel-i sâfilîne düşenlere hiçbir ceza verilmemesi, aynı şekilde sâlih amel işleyenlere de mükâfât verilmemesi adâlete uygun mudur?
Sayfa 173 - 95/ TÎN SÛRESİ.Kitabı okuyor
"Toplumda ahlâken düşük seviyede olanların aşağıların en aşağısı kılındıkları ortak bir müşâhede olduğundan Allah'a, âhirete ve nebîlere inanan ve hayatlarını zühd ve takvayla yoğuran kimseler, her çağda bu bozulmadan güvende olacaklar ve Allah'ın onları yaratmış olduğu tabiatla uyum hâlinde kalacaklardır. Dolayısıyla onlar bitimsiz mükâfâta lâyıktırlar; yani ne hak ettiklerinden azını alacaklardır, ne alacaklarında bir eksilme olacaktır."
Sayfa 171 - 95/TİN SÜRESİ 6. Ayet.Kitabı okuyor
Dünyadaki en vahşi hayvanlar dahi bu gibi vahşetleri işlemezler
Bır kavim diğer bir kavme düşmanlıkta bazen o kadar ileri gider ki, söz konusu kavme davranışında vahşi bir hayvandan da ileridir. Vahşi bir hayvan, başka hayvanları kendi yemeği olarak avlar. Diğer hayvanlara katliam uygulamaz. Ama insan kendi cinsinden olanlara katliam uygular. Vahşi hayvan yalnızca pençe ve dişlerini kullanır. Ama en güzel şekilde yaratılmış olan insan, aklını da kullanarak yerleşim bölgelerini bir anda yok etmek için top, tüfek, tank, uçak, atom bombası, hidrojen bombası ve diğer sayısız silâhı icat eder. Vahşi hayvan yalnızca yaralar ve yok eder. Ama insan, hayvanların hiçbirinin yapmayacağı şekilde, kendi cinsine eziyet ve işkence araçları geliştirir. Ayrıca insan, düşmanlarına olan intikam ateşini söndürmek için kadınlarını çıplak yürütecek kadar aşağıya düşer. Bir kadını birçok erkek kendi hevesine alet eder. Babalarının, bacılarının ve kardeşlerinin gözü önünde kadınların ismini rezil eder. Masum çocukları ana ve babalarının önünde katleder. Kadınları kendi çocuklarının kanını içmeye mecbur eder. İnsanları diri diri gömer veya yakar. Dünyadaki en vahşi hayvanlar dahi bu gibi vahşetleri işlemezler
Sayfa 171 - 95/TİN SÜRESİ 5. Ayet.Kitabı okuyor
Bir insan en güzel şekilde yaratıldıktan sonra cismânî ve zihnî kuvvetlerini kötülük için kullanıyorsa, o zaman Allah da ona ancak kötülük yolunda tevfik eder. Bundan dolayı o insan alçak duruma düşer ve öyle bir noktaya ulaşır ki, hiçbir mahlûk ahlâk bakımından o kadar aşağıya düşmez. Bu, insanlık toplumunda açıkça görülebilecek bir gerçektir. Hırs, tamah, bencillik, şehvet düşkünlüğü, esrarkeşlik, alçaklık, gazâb ve benzeri diğer adetler nedeniyle insan ahlâkî bakımdan gerçekten en düşük seviyeye düşer.
Sayfa 171 - 95 / TỈN SÛRESİ 5. Ayet.Kitabı okuyor
Reklam
"Ahsen-i takvîm"den kasıt şudur:
"Biz insanı öyle güzel şekilde yarattık ki, onlardan yüksek rütbeli ve nübüvveti yüklenen insanlar çıkmıştır."
Sayfa 170 - 95 / TIN SURESI.Kitabı okuyor
Insanların en yüksek ve kemâl derecedeki fazilet sahibi olanları peygamberlerdir.
Sayfa 170 - 95 / TIN SURESI.Kitabı okuyor
İnsanın en güzel şekilde yaratılmasının anlamı şudur:
Ona en iyi cisim ve diğer mahlûklardan daha iyi özellik verilmiştir. Ayrıca ona düşünce, anlayış, ilim ve akıl gibi yüksek kabiliyetler de bağışlanmıştır.
Sayfa 170 - 95 / TIN SURESI.Kitabı okuyor
Insanların iki tip olduğu açıklanmıştır.
Birincisi; en güzel şekilde yaratıldığı halde kötüye meyledenlerdir. Bu tip insan, ahlâkî bakımdan en alçak seviyeye düşmüştür. O kadar ki başka hiçbir mahlûk o seviyeye düşmez. İkincisi; iman ederek ve sâlih amel işleyerek bu düşük seviyeden kurtulmuş, yaratılışının gereği olarak bulunduğu üst makamda kalmıştır. Bu iki tip insanın varlığı bir gerçektir; inkâr edilemez. İnsanlık toplumunda onları müşâhede etmek mümkündür.
Sayfa 168 - 95 / TÎN SÛRESİ. Konusu.Kitabı okuyor
157 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.