Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tekerrürden Tefekküre Tarih

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Batılı Bilim Adamlarına Göre İnsan Nedir? "İnsan, öğrenen hayvandır." (Konfüçyüs) "Insan, sorgulayan hayvandır." (Sokrates) "İnsan, toplumsal bir hayvandır." (Platon) "İnsan, düşünen hayvandır." (Aristoteles) "İnsan, toplum kurandır." (Aristoteles) "İnsan, dupedüz hayvandır." (Nietzsche)
"Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? "Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?" Mehmet Akif Ersoy
Reklam
"Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha çok benzer. " İBN HALDÛN
Saygı - Eleştiri
Kendine saygıyı ve birbirine saygıyı öğrenen bireyler, birbirlerini özgürce eleştirebilirler. Özsaygısı olan kişiler, kendilerinin eleştirilmesine karşı çıkmaz, tersine olumlu bakarlar. Kendine ve başkalarına saygılı olanlar, eleştiriye açık olurlar. Onlar eleştiri kültürünün bir parçası demektir. Saygı eleştiriyi, eleştiri de saygıyı besler.
Sayfa 337
Tarihçilikte Zirve Bir İsim: İbn Haldun
"Benden sonra gelenler eserim olan Mukaddime'ye takdir gözüyle değil, tenkit gözüyle baksınlar, gereken düzeltmeleri çekinmeden yapsınlar, beni de mazur görsünler." #İBNHALDUN Mukaddime'nin belli başlı dünya dillerine tercüme edilmesinin sebebi, onun evrensel boyutuyla ilgilidir. Mukaddime bu anlamda insanlığın ortak malıdır. "Hakiki ilmin milliyeti olmaz." İbn Haldun, aklî ilimlerden bahsederken bu hususu vurgular. Prof.Dr. Süleyman ULUDAĞ
Kur'an'ın Tarih Görüşüne Dair Bir Kaç Madde 3-4
3- Kur'ân açısından tarih, geçmişle ilgili bir takım malumatlar yığını değil; aksine, insanın dünya görüşünün şekillenmesine katkısı olan, düşünme melekesini ve muhakeme yeteneğini geliştiren, basiretini artıran, mânin olgunlaşmasını sağlayan bir disiplindir. 4- Kur'ân kıssaları, insanlığın tarihsel tecrübelerinin hülasasıdır. Daha da genelleştirirsek; tarih bize oldukça zengin bir tecrübe birikimi sunar. Tecrübeler kolay kazanılmaz. Kur'ân insanlık için çok pahalıya mal olan bu tecrübelerin değerinin bilinmesini ve onlardan gereği gibi yararlanılmasını ister.
Sayfa 162 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tarihi "dikey" ve "yatay" okumak..
Tarihi rivayetlerin "yatay okumaya" tabi tutulması bir olayı sadece bir kaynaktan değil, ulaşılabilecek birçok kaynaktan ve belgeden okumaya çalışmaktır. "Dikey okumak" ise o tarihi hadislerin doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek diğer hadislerle beraber okumaya gayet etmektir. Okuma ve araştırmalardaki çeşitlilik ve zenginlik, zenginlik, kesinlikle bu gayreti verene başkalarının elde edemeyeceği bilgileri ve çıkarımları ortaya koymasına vesile olacaktır.
Sayfa 26 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.