Televizyon

Orijinal Adı:
Télévision

2021 12. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 05:25
Lacan ın en yüksek düzeyli eseri olduğunu duymuştum anlaşılması zor olduğunu da tahmin ediyordum. Kitabın psikanaliz ile ilgili olduğunu düşünmüştüm ama daha çok psikolojisi üzerine felsefeyi içeren ve klasik felsefe konularının da yorumlarını içeren bir kitap. Kitabın yüzde 20siini anladım diyebilirim. Belki de anlamak için Fransızca sından okumak gerekiyor.. Bu arada kitap çok az esprili biraz da küfür içeriyor.. beklediğim verimi alamadım diyebilirim bu benimle de ilgili olabilir Belki de genel bir durum ise kitaplarda ilgili iyi yanı da olabilir..
2021 8. kitabı
“Bazı Kitaplar için bilincinizin hazır olması yetmez. Bilginizinde hazır olması gerekir. Basite aldığım karmaşık ve zor bir kitaptı. Felsefe alanına ilgi duyan ve genel felsefecilere hakim kişiler okuyabilir. Ben kitabın seviyesinden daha düşük bir birikime sahip olduğum için anlayamadım. Yanlış kişi tarafından okunmuş bir yazarsın Jacgues. Üzgünüm.”
2024 6. kitabı
Okunma: 04 Mart 2024 21:12
Bir kitap, bir yazar bu kadar anlaşılmaz olur mu? Okuduğum ve anlamakta zorlandiğım nadir kitaplardan. Jacques Lacan'nı anlamak elbette zordur, iyi bir psikoloji, felsefe, mantık ve en önemlisi ironi dilini bilmek gerek. Sozcuklerle oynayan bir psikanalist. Üslubu imalarla dolu. Lacan'ın kendine ozgü bil dili var ve bunun için ciddi bir sozlük gerekir sanırim. Bu durum Fransızcadan çeviriyi de zorlaştirıyor. Kitabi benim diyen, hatta kendi dilinde müritleri, psikanalistleri ve felsefecileri bile anlamakta zorlanmıştır. Bu sanırim üslubundan, imalarından ve açık seçik olmayan gondermelerinden kaynaklanmakta. Şayet kitabin konusunu soracak olursaniz; bilinçdışı, arzu, itki, nesne, özne, fantazm, iğdiş, psikoz derim. Lacan, Freud'un bu noktalardaki teorilerini yapısalci dilbilim, felsefe, matematik ve antropolojinın ışığında guncellenmiş ve genisletilmiş yorumunu sunmuş. Okuyana kolayliklar diliyorum....
Puan vermedi·120 syf.·
2026 44. kitabı
Bir kitaptan çok, psikanalitik odanın duvarlarının yıkılıp tüm Fransa’nın analizan yani danışan koltuğuna oturtulduğu devasa bir klinik deneyi. Bir psikoloji öğrencisi gözüyle bakıldığında, Lacan burada televizyonu sadece eleştirmemiş; bizzat analist rolüne bürünerek ekran karşısındaki kitleyle bir aktarım ilişkisi kurmuş. Genellikle medya, izleyiciye ne duymak istiyorsa onu veren narsisistik bir ayna işlevi görürken; Lacan bu metinde tam tersini yapmış: Soruları cevapsız bırakmış, kelime oyunlarıyla izleyicinin beklentisini boşa çıkarmış ve kitleyi entelektüel bir eksiklik (lack) ile baş başa bırakmış. Bu, terapide analistin sessiz kalarak danışanı kendi arzusuyla yüzleştirmesine benzemiş. Lacan, televizyonun o hipnotik, her şeyi bildiğini iddia eden büyük öteki imajını ise kendi kapalı ve zor anlaşılır diliyle sabote etmiş. Psikolojik açıdan en sarsıcı yorum şudur: Lacan bu kitapta aslında bir "ayna evresi" terslemesi yapar. İzleyici ekranda kendini tamamlanmış hissetmek isterken, Lacan onlara parçalanmış, anlamı eksik ve arzusu doymamış bir özne olduklarını hatırlatır. Kitap, bir iletişim aracının nasıl bir "yüzleşme aracına" dönüştürülebileceğinin kanıtıdır. Freud okumalarımı bir dayanak noktası yapma arzusuyla Lacan’ın labirentine girdim; ancak onun sembolik dünyası beni desteklemek yerine, bildiklerimin aslında ne kadar büyük bir boşluğun etrafında örüldüğünü hatırlatarak beni derin bir yetersizlik duygusuna bıraktı.
2019 7. kitabı
Her zaman aynı tarz kitapları okumak veya bir kişiye ait tüm seri kitapları okumak değildi hedefim. Ancak bu kişi beni başka etkiledi. Okuma gereği duyup o bilinmeyenle yol almak inanın paha
2023 12. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 17:38
Televizyon & Jacques Lacan + Birkaç yorumda; anlaşılması hayli zor bir kitap, diye okumuştum. Ve evet zoru seven hatta fazlasıyla çekici bulan ben, bu kitabı okuyacağım o halde, dedim. Normalde birkaç hatta bir saatimi alabilecek kısa bir metin. Fakat yinelediğim cümleler, başa döndüğüm paragraflar okuma süremi günlere uzattı. Klasik felsefe ve psikoloji üzerine yorumların paylaşıldığı yorucu bir metin. Çoğu cümleyi, anlatıyı ilk okumada anlamıyor oluşumda tercüme eksiklikleri de vardır diye düşünüyorum. Okumasaymışım, dedirtti.
Puan vermedi·120 syf.·
2022 1. kitabı
Çeviri yönünden okuması güçlensede okunma hissi yaratıyor ve bir solukta bitirdiğimi söyleyebilirim.bana ne kattı karma şeyler ama bu şeyler önceki edindiğim bilgilerin harmanı ile anlam kazandı yoksa okumam vakit kaybı idi diyebilirim.tavsiye eder miyim. Bu kitabını etmem çünkü bir röportaj havasında verilmeye çalışılmış ve çeviri ile extra karma hâle bürünmüş.bu vakitte başka bir şey yapılabilir di.

Jacques LacanYazar · 12 kitap
Jacques Marie Émile Lacan, "Freud'dan bu yana en tartışmalı psikanalist" olarak anılan Fransız psikanalist ve psikiyatrdır. Geliştirdiği psikanaliz kuramlarının yanısıra 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Lacan, yapısalcılık, postyapısalcılık, eleştirel teori, feminist teori, sinema, kültürel çalışmalar gibi pek çok alanda ve çağdaş kıta felsefesinde oldukça etkili olmuştur. Her ne kadar Lacan kendi çalışmalarını "Freud'a bir şerh" olarak sunsa da, döneminin dilbilim, antropoloji ve felsefe gibi geniş bir literatürünü Freud'un psikanaliz teorileriyle birlikte yorumlayan ve kullanan Lacan, oldukça özgün bir düşünce sistemi ortaya koymuştur. Michel Foucault, Gilles Deleuze, Felix Guattari, Luce Irigaray, Julia Kristeva, Alain Badiou, Louis Althusser, Slavoj Žižek gibi pek çok düşünür kendi düşüncelerini, destekleyerek ya da karşı çıkarak, Lacan'ı temel alarak geliştirmiştir. 1977'de Fransız parlamentosuna rıza yaşına ilişkin birkaç maddenin yürürlükten kaldırılması için verilen bir dilekçede Jean Paul Sartre, Foucault gibi isimlerle birlikte Lacan'ın da imzası vardı. Asıl ve tam adı Jacques-Marie Emile Lacan’dır. Jacques Lacan olarak bilinir. 13 Nisan 1901'de Paris’te doğmuş, 9 Eylül 1981 de aynı yerde ölmüştür. Tıp eğitimi aldıktan sonra, 1932'de "Kişilikle İlişkileri Açısından Paranoyak Psikoz" adlı doktora teziyle psikiyatr olur. Daha sonraki çalışmaları da yine özellikle kuramsal-felsefi alanda yoğunlaşacak ve yeni bir Freud okumasıyla psikanalizi yeniden temellendirmeye yönelecektir. Lacan’ın genel teorik şeması ve argümanları anlaşılmakla birlikte, genelde sözlerinin oldukça karmaşık, belirsiz ve anlaşılması güç bir niteliğe sahip olduğu bilinir. Dolambaçlı ve çetrefilli söz oyunları, eğretilemeler, anlaşılması ve yorumlanması güç göndermeler sürekli olarak bu dile hakimdir. Lacan güç bir yazardır, ama Lacan’ın yazmaktan çok konuşmuş olduğunu da belirtmek gerekir. Onun yazıları daha çok öğrencileri ve izleyicilerinin tuttuğu notlar ve ses kayıtlardan oluşur. Konuşmaları, daha doğrusu seminerleriyle ünlüdür. Dönemin Fransız aydınları seminerlerinin sıkı bir takipçisi olmuşlardır. Başlıca çalışması Ecrits (Yazılar) 1966'da yayımlanmıştır. Bu dönem, bir yandan yapısalcılığın Fransa’da çok etkili ve güçlü olduğu, bir yandan da postyapısalcı düşüncenin kendini geliştirmekte olduğu bir zamandır. Dolayısıyla Lacan’ın konuşmaları dönemini derinden etkilemiş ve sonrasında da sürekli yeniden yorumlanmıştır. Kuramsal psikanaliz alanındaki çalışmaları Sigmund Freud’un yeniden yorumlanmasıyla yapısalcılık'tan postyapısalcılığa (Yapısalcılık ötesi) uzanan bir yol izler. Dolayısıyla Lacan, yalnızca önemli bir psikanaliz kuramcısı olarak değil, daha başlangıçta psikanaliz, dilbilim, antropoloji ve felsefe alanındaki geçişkenliği sağlamasıyla ve ardından da geliştirdiği formülasyonların ve kavramların felsefi düzlemde yol açtığı sarsıcı sonuçlarıyla 20. yüzyıl felsefesinin önemli isimleri arasında yerini almıştır. Kaynak ve detay:tr.wikipedia.org/wiki/Jacques_Lacan