Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım)

Kolektif

Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım) Gönderileri

Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım) kitaplarını, Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım) yazarlarını, Temel İslam Ansiklopedisi (8 Cilt Takım) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbadet nedir?
İbadet, müminin nişanı, mümin olmasının alameti, imanının neticesi ve meyvesidir (el-Fetih 48/29).
Sayfa 103 - 4. Cilt
Allah kullarından ibadet şuuruyla yaşamalarını istemekte ve şöyle buyurmaktadır: "Ey Âdemoğlu! Her durumda bana ibadet et ki gönlünü zenginlikle doldurup ihtiyacını gidereyim. Böyle yapmazsan seni başka şeylerle meşgul eder, ihtiyaçlarını da gidermem" (Tirmizi, "Sıfatu'l-kıyame", 30),
Sayfa 103 - 4. Cilt
Reklam
Bir yolculuk esnasında Hz. Peygamber, sahâbilerden Muaz b. Cebel'e, "Allah'ın kulları üzerindeki hakkı nedir bilir misin?" diye sordu. Muaz'ın, "Allah ve resulü bilir" diyerek cevap vermesi üzerine de, "Allah'ın kulları üzerindeki hakkı yalnızca O'na ibadet etmeleri ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır" buyurdu. Ardından "Bunu yaptıkları takdirde kulların Allah üzerinde hakkı nedir bilir misin?" dedi. Muaz'ın "Allah ve resulü bilir" cevabı üzerine de, "Onlara azap etmemesidir" buyurdu. Duydukları karşısında heyecanlanan Muaz, "Ey Allah'ın resulü! İnsanlara bunu müjdeleyeyim mi?" diye sordu. Resül-i Ekrem ise, "Hayır müjdeleme, zira (bu müjdeye güvenip) gevşeyebilirler" cevabını verdi. (Buhârî, "Cihad", 46)
Sayfa 102 - 4. Cilt
Sığınağımız namaz
Namazın gündüz ve gece belli zamanlarda sürekli tekrar edilmesi, insanın içinde kaybolduğu çokluk dünyasını, unutkanlık rüyasını sistemli bir şekilde bozar ve onu gaflet uykusundan uyandırıp kendi varlığının anlamı üzerinde düşünmeye yöneltir. Namaz bu bakımdan hayat fırtınası içinde insanı koruyan değerli bir sığınaktır.
Sayfa 102 - 4. Cilt
Peygamberimiz (sav)'den bir dua
"Allah'ım! İşimin dayanağı olan dinimi ıslah et, geçimimi sağladığım dünyamı ıslah et, dönüş yerim olan ahiretimi ıslah et. Hayatımı her türlü hayra erişme vesilesi kıl ve bana ölümü her türlü şerden rahata erme vesilesi kal" (Müslim, "Zikir", 71).
Sayfa 90 - 4. Cilt
Resûl-i Ekrem sahâbîlerine şöyle anlatmıştır: "İsrailoğulları arasında dinden sapma ilk defa şöyle başladı: Bir adam başka bir adama rastlar ve 'Bana baksana, Allah'tan kork ve yapmakta olduğun şeyi terket, çünkü bu sana helal değildir derdi. Ertesi gün, o adamla aynı işi yaparken tekrar karşılaşır ve o kişiyi yaptığı kötü işten alıkoymadığı gibi, onunla yiyip içmekten ve beraber olmaktan da çekinmezdi. Onlar böyle yapınca, Allah Teâlâ kalplerini birbirine benzetti." Hz. Peygamber bu sözlerinin ardından Mâide sûresinden, içinde "Yaptıkları fenalıklardan birbirlerini vazgeçirmeye çalışmazlardı" (el-Mâide 5/79) âyetinin de yer aldığı 78-81. âyetleri okumuş, daha sonra sözüne şöyle devam etmiştir: "Hayır, Allah'a yemin ederim ki, ya iyiliği emreder, kötülükten nehyeder, zalimin elini tutup zulmüne mani olur, onu hakka döndürür ve hak üzerinde tutarsınız; ya da Allah Teâlâ kalplerinizi birbirine benzetir, sonra da İsrailoğulları'na lanet ettiği gibi size de lanet eder" (Ebû Dâvûd, "Melähim", 17; Tirmizî, "Tefsirü'l- Kur'ân", 5/6, 7; İbn Mâce, "Fiten", 20). "
Sayfa 90 - 4. Cilt
Reklam
Hayır, iş öyle değil! Kim bütün benliğiyle kendini Allah'a teslim eder ve yalnız O'na kulluk ederse, onun mükâfatını Allah verecektir. Onlara artık ne korku vardır, ne de keder" (el-Bakara 2/112)
Sayfa 78 - 4. Cilt
Huzeyfe b. Yemân'dan hikmetli sözler:
•Sizin en hayırlılarınız ahiret için dünyayı, dünya için âhireti terkedenler değil fakat her ikisi için de çalışanlardır. •Öyle kötü zamanlar gelecek ki, iyiliği emretmeyen ve kötülükten menetmeyen kimseleri içinizde en hayırlı kişiler olarak göreceksiniz. •Kendisine "Münafıklık nedir?" diye sorulduğunda, "İnsanlara İslam'ı anlattığın halde onun gereğini yerine getirmemendir" cevabını vermiştir.
Sayfa 54 - Huzeyfe b. Yemân: Hz. Peygamber'in sırdaşı olan sahâbi ( Cilt: 4 )
Akait esaslarının tamamı Allah tarafından konulan kurallar olduğundan aralarında ayırım yapılamaz, bunların bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamak söz konusu olamaz. Bu yönüyle akait esasları bir bütün olup bölünme kabul etmez. Kur'ân-ı Kerim'deki şu âyet, Allah'tan gelen hükümlere ayırım yapmadan inanmak gerektiğini, bunların bir kısmına inanıp bir kısmını reddetmenin ise Allah tarafından kabul edilen bir iman olmadığını ortaya koymaktadır: "Yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Öyleyse şunu bilin ki, içinizden böyle yapanların cezası, dünya hayatında rezillik; kıyamet gününde ise en şiddetli azaba uğratılmaktır" (el-Bakara 2/85).
Sayfa 195 - İSAM Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Turkuvaz CİLT 1Kitabı okuyor
Akait esaslarının belirlenmesinde nasların dışında bir kaynak yoktur; dolayısıyla akla dayanarak akait esası oluşturulamaz. Akıl ile ancak nasların belirlediği esaslar açıklanıp delillendirilebilir. Akait esasları Kur'ân-ı Kerim ve sünnet naslarıyla belirlendiği için bu esaslara naslarda yer almayan bir esasın ilave edilmesi yahut naslarda yer alan bir esasın bunlardan çıkarılması söz konusu olamaz. Dolayısıyla herhangi bir din adamının yahut Hıristiyanlık'ta olduğu gibi bir din şûrasının akaitte olmayan bir şeyi ona eklemesi yahut olan bir şeyi ondan çıkartması mümkün değildir.
Sayfa 195 - İSAM Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Turkuvaz 1. CİLTKitabı okuyor
Reklam
Kadir gecesi duası
Resûl-i Ekrem Kadir gecesinde şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir: اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي. "Allahım! Sen affedicisin, cömertsin, affı seversin, beni de affet!" (Tirmizî, "Daavât", 84; İbn Mâce, "Duâ”, 5).
Sayfa 28 - İSAM Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Turkuvaz 5. CİLTKitabı okuyor
Dua
Allah'ım! Senden niyazım şudur ki ömrümün hayırlı kısmı sonu, amelimin en hayırlısı en son işlediğim, günlerimin en hayırlısı da sana kavuştuğum gün olsun.
(İbnü's-Sünni, Amelü'l-yevm ve'l-leyle, s. 63-64; Nevevi, el-Ezkár, s. 146)
Fettâh; zafer kazandıran,fetih nasip eden. Allah'ın Fettâh ismini özümseyen bir mümin, aynı zamanda insanlara hayır kapılarını açmak ve etrafına faydalı olmak için çabalar.Fettâh olan Allah'ın desteğiyle bütün kapıların açılacağının bilincinde olur.
Sayfa 49 - 3.ciltKitabı okuyor
Günümüzdeki endüstri toplumu, sürekli yenileri icat edilen ürünlerin talebini arttırabilmek için kanaat yani azla yetinmek ve ihtiyacı kadar tüketmek anlayışını ortadan kaldırmıştır. Tasarrufun bir erdem sayıldığı önceki yüzyılların aksine XX. yüzyılın ana meziyeti tüketimdir. Çağdaş kapitalist sistemde üretim tüketimi yönlendirir. Aşırı derecede masraflı ve gereksiz ambalajlama, pazarlama, reklam ve moda faaliyetleri ile tüketim sürekli olarak kamçılanır. Aşırı tüketim bir yandan doğal kaynakların israfını yol açarken öte yandan çevre kirliliğine sebep olur.
Sayfa 456 - Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi 4. CildKitabı okuyor
Siyaset, ahlakın ve hukukun alanı dışında veya ondan bağımsız değildir, araçların da meşru olması zorunludur.
Sayfa 406 - Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi 4. CildKitabı okuyor
429 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.