Gafillere Nasihatler

Tenbîhü'l-Gâfilîn 2

Ebu'l-Leys Semerkandî

Tenbîhü'l-Gâfilîn 2 Gönderileri

Tenbîhü'l-Gâfilîn 2 kitaplarını, Tenbîhü'l-Gâfilîn 2 sözleri ve alıntılarını, Tenbîhü'l-Gâfilîn 2 yazarlarını, Tenbîhü'l-Gâfilîn 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Abdullah Antaki radıyallahu anha demiştir ki: " Kalbin ilacı şu beş şeydedir: 1. Allah dostları olan salihlerin meclislerinde bulunmak. 2. Kur'an-ı Kerim okumak. 3. Mideyi haramlardan korumak. 4. İbadet etmek üzere gece kalkmak. 5. Seher vakitlerinde dua edip Allah'a yalvarıp yakarmak.
Hikmet ehli bir zat demiştir ki: Dört kişi vardır ve onlar için saadet yoktur: 1) Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem'e salatü selam getirmede cimrilik eden. 2) Ezan okunduğu zaman müezzinin sözlerine icabet etmeyen (ezan kelimelerini tekrarlamayan). 3) Bir hayrı işleme hususunda kendisinden yardım isteyene yardım etmeyen. 4) Namazlardan sonra hem kendisi için hem de müminler için dua etmekten aciz olan .
Reklam
Fatih Ebü'l Leys Semerkandî( rahmetullahi aleyh )diyor ki: İyi, Salih amel işleyen kimselerin şu dört husus hakkında korku ve endişe içinde olmaları gerekir. Kötü ameller işleyen kimselerin hangi korkulara taşıması gerektiğini var sen düşün! Birincisi: Yapılan amellerin kabul edilmemesi endişesi. Nitekim Allah Celle celalühü ayeti kerimesinde şöyle buyurmaktadır:"Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder"(Maide 5/27) buyurmaktadır. İkincisi: Riya korkusu. Allah Celle celalühü şöyle buyurmaktadır:"Halbuki onlara ancak, dini yalnız O'na has kılarak Allah'a kulluk etmeleri emrolunmuştu"(Beyyine 98 /5) Üçüncüsü: Yapılan salih ameli koruyabilme ve beraberinde ahirete kadar götürebilme endişesi. Allah Teala buyurmaktadır ki:"kim Allah huzuruna iyilikle gelirse ona getirdiğinin in katı vardır." ( Enam 6/160). Görüldüğü gibi bu ayette, yapılan salih amellerin ahirete kadar götürebilmesi şart koşulmuştur. Dördüncüsü: Başka bir ibadeti yapıp yapamayacağı endişesi. Çünkü kişi, bundan sonra başka bir ameli yapıp yapmaya muvaffak olup olamayacağını bilemez. Nitekim Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: " De ki: Başarmam ancak Allah'ın yardımı iyidir." ( Hûd 11/88)
"Dört şey vardır ki, bunların günah işledikten sonra yapılması günah işlemekten daha büyük günahtır: 1. İşlenen günahı küçük görmek. 2. İşlenen günahla gurur duymak. 3. İşlediği günaha sevinmek. 4. Günahı işlemeye devam etmek."
Cehalet insanoğlu için güzel bir şey değildir. Her kim bildikleriyle amel ederse, o insanların en âlimidir. Bildiğiyle amel etmeyen de insanların en cahilidir. Deniliyordu ki: 'Âlimin bağışlanmayan bir günahına rağmen cahilin yetmiş günahı bağışlanır.
Kendisine iman bizzat verilen kimsenin imanı, kendisini günahlardan uzaklaştırır ve onu ibadet ve taat işlemeye yönlendirir. İmanın kendisinde emanet olarak durduğu kimse ise, bu iman onu günahlardan uzaklaştırmaz ve ibadet yapmaya da sevketmez. Çünkü bir şeyin emanet olarak durduğu yerde tedbir ve istikrar olmaz.
Geri114
150 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.