Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mavera

Sabitlenmiş gönderi
Bedenler bıktığı gibi gönüllerde bıkar. Öyleyse o gönüllere hikmet turfandaları hediye ediniz.
Sayfa 22 - tahlil yayınları
Reklam
İdeolojik yaklaşımlarımız,bizimle ortak görüşleri bulunan yakınlarımız ve nihayet sahip olduğumuz düşünceleri günden güne haklı çıkaran dünyanın akışı bizleri bir tiyatroya hapsedebilir. ... Tiyatrodan çıkmanın bir tek yolu var. O da " iman etmek" tir. İman etmek, varoluş güvenliğini Allah'ta bulmak demektir. ... Tiyatroda olmak görmeye şartlanılmış bulunanı görmektir. Oysa " olmak" görmenin mânâsı içinde bulunanı görmektir. ... Tiyatronun tiyatro olduğu ancak tiyatrodan çıkınca anlaşılır.
İnsanlar " insan oluşları" sebebiyle değil, toplumsal statüleri sebebiyle hayat içinde bir yer sahibi olabiliyorlar. Toplum insanları "etiketliyor." Bu etiket insanın numaralı yeridir artık. Etiketi reddetmek,etiketlenmeyi engellemiyor. Eğer siz tiyatroya girerken bilet almamışsanız,bilet sahibi olanlar sizi "biletsizler" sınıfına sokuyor. Toplum-dışı olmak, a- sosyal karakterde olmak yine toplumsal bir kategori haline dönüşüyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Hepimiz bir kapının, hepimiz kapıların önündeyiz. Ardında kapılar var, kapanmış, önünde kapılar var, açılmamış.
Tanımanın anahtarı tanınanda değil, tanıyandadır. Kur'an ancak Kur'an ile amel edene açılır. Allah Resûlünün sünneti adımlarını o yola göre ayarlayan için aydınlık ve şifa vericidir. Nasıl kendi yapısına Kur'an ve Sünnet'i nüfuz ettirme gayretinde olan kişi ayetlerin ve hadislerin hakikatine nüfuz edebilirse; kimden bilgi alabileceğini anlayan da alabileceği bilginin açlığını duyan kimsedir.
Reklam
İnsan için hareket kaçınılmaz olarak geçmişten geleceğe doğrudur. İçimizdeki geçmiş sürekli olarak dışımızdaki gelecek olacaktır. Buna mukabil gelecek bizim bünyemizde geçmişimiz tarafından biçimlendirilmiş bir taslak olarak yaşadığı için her geleceğe doğru yöneliş hep içimizde tasarım olarak biçim kazanmış geçmişe bağlanma çabasını temayüz ettirecektir. Geçmişin baskısıyla öne doğru atılırken, bu atılım içinde geleceğin kuvveti altında geçmişe bağlanırız.
"insanların"şimdiki zamanı akıp giden geçmiş gelecek doğrultusu üzerinde bir ân, bir uğrak değil, ilahi ve insani ve ruhani ve cismani varoluşun bütün eksenleri ile birbirine geçiştiği" imkân" süresi,"imkân" yeridir.
Geçmiş zaman denilen şey olup bitmiş değildir. Faulkner 'ın kelimeleri ile söylersek" Geçmiş ölü değildir, geçmemiştir bile." Bu sözlerin anlamı daha açık şöyle dile getirilebilir belki: belli bir anı yaşayan insan geçmişi canlı olarak bünyesinde bulundurur, geçmiş bulunan her şey an be an şimdiki zamanı anlamlandıran bir vakalar zenginliğidir. Öte yandan gelecek de kendisine karşı duyarsız olduğumuz bir şey değildir. Henüz gelmediğine göre bilgimizin olmadığı bir kavram değildir gelecek, bizim şimdiki zamanda elimizde tuttuğumuz bir takım tavırların serpilişi olduğunu bildiğimiz bir zaman parçasıdır.
Yalnızca insanlardır ki bünyelerinde geçmişi ve geleceği taşırlar; zaman duygusunu bir akış olarak hisseden yaratık yalnızca insandır.
Yaşamak saçma ve anlamsız değildir, çünkü yaşamanın her adımı, her milimetresi ahirette karşılığı olan ve hayranlık verici zaman/mekan harikasıdır. Bu harika'nın farkına varmak için daha zengin, daha otoriter, daha kas gücü yerinde olmak gerekmez. Diri olmak yeter yaşamak dediğimiz muammadan heyecan verici bir tad almak için.
Reklam
Uzun bir geçmişten getirdiğimiz Müslümanlığımızın değerini küçültmeksizin, yani onu "atalarımızın dini"mesabesine indirmeden, Allah'ın dinini her birimiz kendinde tazelemek, bir bakıma yeniden bulmak, bulduğumuzu"sen"de yeniden bulmak ve nihayet bu mihveri esas almak suretiyle yaygınlaştırmak mecburiyetindeyiz.
%30 (182/599)
Üç Zor Mesele
Üç Zor Meseleİsmet Özel
9.1/10 · 2.661 okunma
Sanatın en üstün ve en sarsıcı manası, hayatın cevrini çekmiş olanların içindeki "insan"ı fark edip bulabilmesidir yahut küçük ve unutulmuş insanların içindeki insani büyüklüğü arayıp keşfetmesi, kısaca her insanoğlunun içinde eşit değer ve yücelikteki insani cevheri ortaya çıkarmasıdır.
Mabetlerin en büyük kültürel ve insani önemi, eşitliğe mütemadiyen şahitlik etmelerinde yatmaktadır.
Mavera
Bir kitabı okumaya başladı
Doğu Batı Arasında İslam
Doğu Batı Arasında İslamAliya İzzetbegoviç
9.1/10 · 3.479 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Mihrapta Asılı Kandil
Mihrapta Asılı KandilSadettin Ökten
9/10 · 100 okunma
772 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.