Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar

Mart 2013
Küre Yayınları

2022 231. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2022 09:54
Mutlu Sabahlar! Konu itibariyle çok önemli bir kitaptır. Evvel ki incelememden birkaç satırla bunu hatırlatarak başlayacağım: Ahmet Davutoğlu’nun araştırma eserleri oldukça bilgilendirici ve faydalı buluyorum. Yorumu hepimize göre değişir lakin bizim siyasetçilerimizin yazdıklarıyla söylediklerinin birbirini tutmadığını biliriz. Çok az kısmı müstesna. Yani yazar olarak doğrularını yazdığını söylediğimiz insanların çoğunun eylem olarak söylediklerinden tutarsız kaldığını düşünebiliriz. Ahmet Davutoğlu da herkese göre yorum ve fikri değişebilecek insanlardan. Lakin araştırmalarının değerli olduğunu söyleyebiliriz. Dış Politika ise her milletin ayrı bir önem verdiği konudur. Çünkü bir devletin ulusal çıkarlarını biçimlendirmesi, bu biçime ulaşma çabası, diğer devletlerle olan diplomatik, siyasal, ekonomik ve hukuk ilişkileri bütününe Dış Politika diyebiliriz. Böyle bir tanımlamadan yola çıktığımızda da net olmalı ama uçuk olmamalıyız. Mesela? Mesela İsrail’in Kudüs’ü işgaline sessiz kalmamalıyız. Çünkü orada yalnızca bizim için değil bütün dinler ve kutsal dinlere inananlar için önemli bir değer vardır. Biz bu değer için orayı savunmalıyız. Bu savunmayı yaparken sadece oradaki insanları gösterip, onlar için ağlayıp sonra sessiz kalırsak insanlar buna güler ve başka gözlerle bakar ve bizi yansıtanlara, dolayısıyla da bizlere inanmazlar ve gülerler. Açıkçası bunun olmasını istemeyiz. Mesela biz Ayasofya’yı ibadete açtık değil mi? Çok güzel dedik, sevindik ama kıymetini asla bilemedik. Ayasofya çok büyük ve önemli bir kutsal. Böyle bir kutsala sahip çıkmamız gerekirken kusura bakmayın ama beyinsiz, geri zekalı seviyesi bile kendileri için lüks sayılacak biri geldi, güzelim kutsalı kırdı yıktı içine ayakkabı soktu. Kapılarını ısırıp yiyenleri saymıyoruz artık. Şimdi bu
Teoriden PratiğeAhmet Davutoğlu · Küre Yayınları · 201332 okunma

Ahmet DavutoğluYazar · 11 kitap
Türk siyasetçi, uluslararası ilişkiler uzmanı, akademisyen ve büyükelçi, Gelecek Partisi'nin kurucu Genel Başkanı, eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2. genel başkanı ve 26. Türkiye Başbakanı. 2014–2016 yılları arasında AK Parti genel başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın ve Abdullah Gül'ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir. 27 Ağustos 2014'te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkan seçildi ve 28. Ağustos 2014'te cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 6. Eylül 2014'te 62 . hükûmet Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başladı. Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında 45 gün içinde hükûmetin kurulamamış olması üzerine cumhurbaşkanının TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi üzerine ülkeyi 1 Kasım 2015'te yapılacak seçime kadar yönetmek üzere seçim hükûmeti başbakanı olmuştur. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri lideri olduğu AK Parti tarihindeki en yüksek oy sayısı ile %49.4'lik oy oranını alarak tek başına iktidar olmak için gereken çoğunluğa ulaştı. Sonrasında Davutoğlu 64. hükûmeti kurarak başbakanlık görevine devam etti. Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı ihtilafın sonucu olarak, 5. Mayıs 2016'da 1 Kasım seçiminden sonra sadece 6 ay görev yapmasını hatırlatarak "4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir. Zarûrettir." şeklinde bir açıklama yaptı ve AK Parti'yi 22 Mayıs'ta yeni genel başkan seçimi yapması için olağanüstü kongreye çağırdı. Kamuoyunda, bu karar sürecinde Pelikan adlı bir grubun etkin olduğu ve kararın bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen toplantı sırasında alındığı ifade edildi. 22 Mayıs 2016 tarihinde cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasıyla başbakanlık görevinden istifa ettiği açıklandı. 13 Aralık 2019'da Gelecek Partisi'ni kurdu.